marți, 8 decembrie 2015

Timiș și AMBASADA în Cahiers du Cinema

DE LA GOODBYE TO GRAVITY LA GOODBYE, DRAGON INN

Sărăcia in cinematografe a Timișoarei dar și inventivitatea cinefilului român au ajuns în ultimul număr din Cahiers du Cinema. Joachim Lepastier, simpaticul critic de film și redactor la binecunoscuta revistă (după ce și el începuse cu un blog de cinema) a fost invitatul special al Festivalului Filmului Francez. Așa a ajuns și la Timișoara, grație Institutului Cultural Francez.

Când am plecat să-l întâlnesc, pe stradă era o ceață lăptoasă de nu vedeai la 10 metri în fața mașinii. Mergeam cu 30 de kilometri la oră când norul alb și pufos a început să se coloreze pe dinăuntru. Din el a ieșit lent, ca o broască țestoasă uriașă, o mașină de poliție. În spatele ei, avansa încet o procesiune tăcută, alcătuită mai ales din tineri. Am trecut pe lângă această scenă, gândindu-mă că semăna cu atmosfera din Lynch. Mă mai gândeam că trebuia să fiu și eu acolo, nu în mașină în drum spre un restaurant. Era una din zilele de proteste, imediat după demisia guvernului Ponta.

În această atmosferă a aterizat și Joachim la Timișoara. Drama de la Colectiv și situația încinsă a țării se regăsesc în darea de seamă pe care criticul a publicat-o în revistă. M-am bucurat însă că a vorbit și despre situația cinematografelor/ului din Timișoara și a menționat chiar și proiecția DHEEPAN pe care am făcut-o la Ambasada. După ora de yoga :)


                                                           (foto Delia Crăciun)

O tentativă de traducere a pasajelor care ne interesează:

"Acest veritabil eveniment generațional făcut de cei de 20 - 30 de ani născuți (sau încă nu) în 1989, a fost vizibil în filigran chiar și în situația exploatării cinematografice care trece printr-o tranziție între "vechiul sistem" și experimente inventive îmbucurătoare. De la cele douăzeci de săli presărate în centrul Timișoarei acum 30 de ani, nu a mai rămas decât cinema Timiș, prezență fantomatică de 600 de locuri, decrepit și neîncălzit, a cărui ambianță spectrală o evocă pe cea din Goodbye, Dragon Inn de Tsai-Ming Liang (trailer aici, pentru atmosferă, n.n.). În fața acestei delăsări, au fost inventate locuri noi, în afara multiplexului, cum e Ambasada, veche fabrică reconvertită în bar, loc de expoziții și sală polivalentă care poate adăposti chiar și cursuri de yoga sau proiecția în exclusivitate a ultimului Palme d'Or. (...) O oră de yoga după Dheepan, iată ce ar trebui să avem la Cannes pentru un festival mai relaxat. Hotărât lucru, tineretului cinefil român nu îi lipsesc ideile și resursele."

Joachim Lepastier (în poză cu lucrarea Le voyage dans la Lube de Răzvan Cornici, pentru Ceau, Cinema!). Mulțumim Delia și Ingrid (Institutul Cultural Francez). Mai multe despre Joachim aflați din interviul luat de Ionuț.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.