marți, 28 iulie 2015

#Timisoara vrea cinema, nu fântână


Oameni buni, ne mobilizăm și noi un pic?

Facem și noi un "sondaj" pentru o sală adevărată de cinema la Timișoara, în loc de un "sistem de spectacole cu muzică, apă şi lumină pe Bega"?
Poate strângem mai mult de 273 de voturi și 78 de comentarii, dacă acesta e criteriul după care se fac investițiile în dezvoltarea orașului.

Primarul Robu dixit:
Nu va fi nicio dezbatere, facem ce ne obligă legea, nu ce ne obligă ei… Când va fi, vom face, deocamdată suntem la faza de studiu de fezabilitate. În momentul de față, avem 273 care agreează și 78 de comentarii, sunt multe comentarii pozitive (…), din cele 78 probabil vreo 30-40 sunt împotrivă, cam jumătate. Sondajul este pe pagina Public Figure, pe pagina mea sunt prieten cu cine vreau eu. De oriunde poate să voteze oricine, mă liniștește sondajul, nu am emoții”.

*
Ați văzut Capitală Culturală Europeană fără fântână cântătoare? It's a must. Dar ați văzut Capitală Culturală fără cinematograf? Veți vedea. La Timișoara. 

Oricum, timișorenii au deja cinematograf. La Gottlob.

Poate ați fost la Ceau, Cinema!, poate nu. Oricum sunt sigur că ați simțit că Timișoara are nevoie de o sală decentă de cinema. Una în care să ai fotolii confortabile, nu scaune de birou sau de plastic. Una în care să nu trebuiască să aducem aparate de aer condiționat mobile (împrumutate de la prieteni), ca să putem respira. Una cu un sistem de sunet și proiecție adecvate pretențiilor tehnice din secolul ăsta.

Pentru un festival încă de buzunar (și, deocamdată, cu bani din buzunar), am reușit să aducem filme noi și (după cîte zic spectatorii) foarte bune. Am adus regizori, actori, oameni din lumea fimului, români și străini.

Dar cinematograf nu avem cum să facem singuri. Ce putem face este să punem un pic de presiune, numai cu ajutorul vostru, pe autorități să facă doar ceea ce e firesc și absolut necesar pentru un oraș care vrea să fie Capitală Culturală Europeană.

Să nu se înțeleagă că vrem ca Primăria să ne facă nouă (asociațiilor care fac Ceau, Cinema!) un cinematograf. Să facă pentru folosul tuturor celor care vor să pună și să vadă filme ce nu ajung la multiplex (inclusiv în folosul regizorilor români care vin cu filmul în caravane), să facă pentru comunitate.

La ediția a II-a Ceau, Cinema! au venit peste 2000 de oameni în cele 5 zile de proiecții (peste 2500 de intrări, am aproximat noi, pentru că la Gottlob nu a fost cu bilete). În acest fel ați sprijinit ceea ce facem. Dacă vreți și o sală de cinema, ziceți aici și peste tot #Timișoara vrea cinema, nu fântână.






foto: Mircea Gherase

UPDATE: Pentru că reacția de mai sus a făcut niște valuri, precizăm (pentru cei care au deschis mai târziu Marele Ecran) că știm să facem și altceva în afară de a ne enerva. În urmă cu 3 ani am strîns cîteva sute de semnături pentru o cinematecă la Timișoara. Ele au însoțit proiectul nostru depus în aprilie 2013 la Primăria Timișoara, proiect pentru o cinematecă. Există și un plan de reabilitare a unei săli de cinema realizat de tânăra arhitectă Monica Dragomirescu. De atunci am primit doar promisiuni și răspunsuri politicoase. Ideea e că noi am făcut deja niște pași într-un demers cît se poate de serios. Credem că e cazul ca și autoritățile să se miște ceva mai rapid. Și, odată cu noi, o cred cel puțin 700 de oameni. Nu ne dorim un război cu Primăria. Dimpotrivă, ne dorim un partener care, odată ce va înțelege necesitatea unei săli de cinema pentru filmul european/ cinematecă în oraș, va acționa în consecință. #Timișoaravreacinema

3 comentarii:

  1. zice si Dan Perjovschi aici:
    " În 25 de ani nu ați construit niciun muzeu, bibliotecă, teatru sau centru de cultură. Instituțiile existente au bugete ridicole, tencuiala căzută, repertoriul blocat în proiect și mai toți directorii numiți politic.

    Maximumul de „contemporan“ pe care-l înțelegeți sunt fântânile cu lumini și muzică. Nu aveți buget dedicat artelor contemporane, nu aveți politici transparente, burse individuale sau ateliere de creație. Pentru dvs., creatorii sunt fie simpli executanți, fie cerșetori de neprimit în audiență. Până acum ați băgat banii în fotbal, asfalt și jardiniere. Cu ce-a mai rămas ați făcut festivaluri câmpenești de weekend.

    N-ar fi mai bine să candidați pentru campionatul de fotbal în sală? Aveți deja sala dvs. de consiliu.

    * București, Timișoara, Craiova, Iași, Cluj, Galați etc."

    http://www.revista22.ro/primarilor-oraselor-care-vor-sa-fie-capitala-culturala-europeana-38807.html

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am simtit foarte bine la Gottlob, am slabit 5 kg. Sauna face bine la silueta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am slabit vreo 3, ceea ce cred ca e proportional cu gabaritul; film, lubenita si sauna = sanatate curata :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.