marți, 18 martie 2014

Nymphomaniac + Moebius =

"Desire is a knife
hidden under the statue of Buddha's head ."


   Am decis sa nu scriu multe momentan de Nymphomaniac - dar va pot spune ca mi-a placut, ca scandalul media a fost grotesc si inutil (nuditatea in acest film nu e nici grotesca si nici inutila), ca acest film incheie probabil trilogia lui von Trier definita ad-hoc de mine "amor si mor": Antichrist, Melancholia si Nymphomaniac. Il recomand fara retineri fanilor von Trier - e un film "120% von Trier", si il recomand cu mici retineri cinefililor pudici romani. Dar il recomand! Charlotte Gainsbourg si Stellan Skarsgård se pun in scena ca 2 personaje de neuitat: o Scheherazada si un Calif prinsi fara iesire in varianta ingrozitor de sincera a "1001 Nopti". Un film curajos, o oglinda limpede cu colturi taioase aruncata in marea de oglinzi mincinoase si distorsionate ale cinematografului comercial contemporan, puritan, isteric si ipocrit. Jos palaria, domnule von Trier! Pun palaria acum la loc pentru ca in paragraful urmator trebuie sa o dau iarasi jos, cu multa placere, si pentru Kim Ki-Duk.



   Noul sau film "Moebius" merge bine ca un vrednic companion al "Nymphomaniac"-ului. "Moebius" nu e sci-fi, asa cum am crede la prima vedere. Titlul se refera la celebra "panglica lui Moebius", concept simplificat de mine pentru acest film la "what goes around comes around". Filmul e o comedie mai neagra ca fundul pamantului, o coborare fara parasuta in fantana nebuniei din sanul unei familii "normale" (familia utopica monogama) la momentul unei crize majore, nebunie privita cu alt focus si alte lentile in ultimii ani in cinema (vezi "Borgman", "Post Tenebras Lux, "Dogtooth" si altele). Kim renunta usor la dialog (si asa sarac in filmele lui anterioare) pentru acest film fara ca fluxul filmului sa aiba de suferit; explicatia/banuiala mea e ca dialogul in familie, dupa multi ani de "clocit impreuna", se poate distila la semnele/icoanele + interjectiile folosite sa ilustreze dialogul de banda desenata sau la limbajul corpului. O satira in care autorul nu se sfieste sa trateze subiecte tabu ca incestul, violul, violenta, castrarea. Cei care au intrat in lumea lui Kim Ki-Duk stiu foarte bine ca Kim e un adevarat cine-agent-provocateur, cu o sensibilitate aparte si filme pe care te grabesti sa le recomanzi prietenilor!

4 comentarii:

  1. e cu ficky ficky sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim:
    te lamuresti daca citesti asta:
    Nymphomaniac star Stacy Martin: 'Explicit sex scenes are very technical'
    http://www.digitalspy.com/movies/interviews/a553004/nymphomaniac-star-stacy-martin-explicit-sex-scenes-are-very-technical.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Inca n-am apucat sa le vad. Zilele astea imi fac timp :)

    RăspundețiȘtergere
  4. *errata (la Nymphomaniac):
    daca vreti sa-l vedeti, sa-l vedeti pana la capat. adica part 1 si apoi part 2. part 1 e introductiva (am prieteni care s-au lasat pagubasi dupa part 1 si cumva ii inteleg). in part 2 se adauga sarea si piperul ! si deznodamantul pe masura.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.