sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Chaos Cinema: eseu video despre incoerenta filmelor de actiune moderne

Daca traiti cu sentimentul ca in ultima vreme iesiti din sala de cinema, dupa ce-ati urmarit un film de actiune, nauci si confuzi in urma bombardamentului audio-video la care tocmai ati asistat, inseamna ca va va interesa scurtul eseu video realizat de Matthias Stork cu privire la evolutia filmelor de actiune din ultimii 50 de ani.

Pe scurt, pozitia lui e urmatoarea: in ultimul deceniu metoda clasica de a filma si monta o scena de actiune (meticulos si cu rabdare, acumuland treptat suspansul, cu miscari de camera si compozitie care aveau sens si scop clar si anume de a mentine spectatorul orientat in spatiul de actiune) a fost abandonata in favoarea uneia mai agresive bazata pe supraincarcare senzoriala, dezorientare si inrobire a privitorului printr-o avalansa de tertipuri vizuale (shaky-cam, close-up, taieri rapide) dublate de un soundtrack din ce in ce mai sofisticat. Cu alte cuvinte autorul eseului denunta lipsa de coerenta a scenelor de actiune din cinemaul mainstream si foloseste ca argument exemple din piese atat clasice cat si moderne pentru a evidentia contrastul.

Merita urmarit macar pentru a intelege de ce unele filme de actiune facute in trecut sunt atat de solide, de eficiente si de perene (Bullit, French Connection, Die Hard, Indiana Jones, Hard Boiled, The Wild Bunch).




Un comentariu:

  1. ...şi în afară de acestea, se mai folosesc efecte de "cameră de amatori", iluminare în cheie "reportaj TV" sau chiar se confuzionează privitorul prin jump cut-uri.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.