sâmbătă, 28 septembrie 2013

Man Push Cart (2005)

Știți ”taxiurile umane” sau ricșele trase de un om (slăbănog și ca vai de el), care sunt încă o chestie întâlnită destul de frecvent pe străzile din Calcutta sau din Jakarta? Asta deși par mai degrabă desprinse dintr-un tablou medieval, pentru cum reduc un om la statutul de ”cal de povară”. Umilința și degradare simbolică a trăgătorului de ricșă sunt subiectele care par să îl intereseze pe Ramin Bahrani într-unul dintre primele sale lungmetraje, Man Push Cart. Doar că el nu le observă prin aglomerația urbană a unui oraș asiatic, ci la zeci de mii de kilometri distanță, în miezul Manhattan-ului.

Cu mult înainte de venirea zorilor, în timp ce blocurile de pe Wall Street și Park Avenue stau încă amorțite în întuneric, Ahmad împinge cu greutate o rulotă enormă pe străzi. O urnește poticnindu-se prin traficul deja aglomerat, în timp ce mașini vâjâie amenințător pe lângă el. Oricând poate fi răsturnat și strivit de un camion. Apoi parchează rulota, se urcă în ea, face cafea, încălzește covrigi și începe să le vândă trecătorilor. La fel ca trăgătorii de ricșă din Pakistanul lui natal, își duce zilele captiv într-o rutină epuizantă.


Ahmad e unul dintre primele profiluri clar definite din seria de imigranți seduși și amăgiți de mirajul visului american în filmele lui Ramin Bahrani. La fel ca cei doi frați hispanici care trăiesc într-o cămăruță deasupra unui atelier auto în Chop Shop, și la fel ca africanul care își petrece nopțile conducând un taxi în Goodbye Solo, Ahmad nu are o șansă reală să iasă din universul urban dezolant și extenuant. E condamnat la o viață mizeră, marginală, rutinată, la limita subzistenței. Deși muncește de dinainte de zori și până după lăsarea nopții, îi e imposibil să se ridice spre un alt gen de viață.

Dacă în toate aceste 3 filme Bahrani face o radiografie rece a universului urban sărac la care sunt condamnați imigranții, în cel mai nou film al său, At Any Price, o ia pe cu totul altă cale, după cum povestește Ionuț aici. Nu numai că schimbă peisajul urban pe cel rural, ci și actorii amatori pe cei profesioniști. Dar deși cu Dennis Quaid și Zac Efron în rolurile principale, At Any Price rămâne tot un film despre personaje aflate în situații fără ieșire, despre relații reci, marcate de înstrăinare. Și despre cum dorința de a face un business bun surclasează umanitatea. 


2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.