vineri, 23 august 2013

Victoria Republicii nepăsării la Iași

Iași, un oraș care se zbate între un lux răzleț și o sărăcie vizibilă, între un trecut istoric și literar copleșitor și o administrație actuală dezastruoasă, seamănă întrucâtva cu Timișoara în privința situației proaste a cinematografelor.

Pe de o parte, există Cinema City din Iulius Mall, unde s-ar găsi cinci săli în care rulează aceleași câteva filme comerciale întâlnite prin mai toate mall-urile patriei.

În același timp, mai funcționează încă două cinematografe de stat, adevărate capsule de călătorit în trecut.

Din simpla curiozitate de a vedea cum arată un astfel de cinema și în interior, am cumpărat bilet la un film pe care nu-l bifasem și care rula numai de la ora 12.00: Puss in Boots/Motanul încălțat (2011), de Chris Miller. O animație reușită, dublată în română și proiectată de pe peliculă.

Așa am intrat în sala de 900 de locuri a cinematografului Victoria, exact când începeau simpaticele aventuri ale motanului, la care am asistat cinci spectatori. Doamna de la casa de bilete mă lămurise totuși, la început, că filmul rulează chiar și cu un singur spectator.

Holul și casa de bilete de la Cinema Victoria
Un aer vetust te izbește încă de la intrare. În hol, câteva tablouri vechi cu actori și multe afișe cu filme recente care mai colorează puțin atmosfera. Un minibar cu sucuri și câte ceva de ronțăit.

În sală, draperii de zeci de ani, scaune cu schelet de lemn și cu o tapiserie ștearsă și uzată, dușumea prăfuită, sunet prost și ecran întunecat în timpul proiecției (ultimele două defecte, găsibile și la cinematografele Patria și Scala din buricul Bucureștiului).



Cinema Victoria
În al doilea cinematograf de stat, Republica, nu am intrat, dar l-am fotografiat totuși din exterior. O clădire aproape în paragină, situată la doi pași de frumosul Muzeu al Unirii, fosta reședință a lui Cuza.




Există și câteva aspecte încurajatoare. Un spectaculos mall (Palas Mall), deschis recent, pregătește inaugurarea a zece săli de cinema (asta după ce un alt complex comercial din apropiere, Moldova Mall, a renunțat la cele câteva săli de proiectat filme).

În plus, în clădirea din Parcul Copou unde se află Muzeul Eminescu ar funcționa un interesant cineclub, închis în perioada vacanței.

Un comentariu:

  1. Pacat de ele. In Timisoara a mai ramas unul singur: Timis. Problema e ca asemenea locuri necesita investitii majore pentru a le pastra destinatia. Iar autoritatile locale nu prea sunt dispuse sa-si suflece manicile daca exista un "privat" gata sa tranteasca un mall de la zero care sa cuprinda si un cinema modern. Pana nu invata RADEF sa faca business potrivit obiectului de activitate si nu prin smecherii imobiliare cinema-urile de stat tot in moarte clinica vor sta.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.