joi, 22 august 2013

The Conjuring sau Cum sa-ti dai seama ca ti-e casa bantuita?

The Conjuring (2013)
Desi cu o autenticitate estetica pe masura perioadei evocate si posedand niste performante dramatice neasteptat de ridicate pentru un film de gen (Vera Farmiga si Lili Taylor, indeosebi) cel mai recent produs horror marca James Wan (Saw, Insidious) e un regres vizibil nu doar temporal ci si conceptual. Simplu spus, The Conjuring e o tratare traditional-superficiala a temelor casei bantuite si posedarii demonice, plina de clisee si trucuri specifice genului si un parcurs atat de conventional incat filmul pare o reluare a unor titluri precedente: o familie ideala se muta intr-o casa veche, apar primele fenomene poltergeist, se solicita ajutor specializat, se identifica si se exorcizeaza "problema". Cu toate astea, trecand peste banalitatea scenariului, lacunele de logica si comportamentul aberant al protagonistilor, vizionarea poate aduce cateva satisfactii din perspectiva tehnicii regizorale de creare a suspansului, filmul fiind fara indoiala printre cele mai palpitante (dar si amuzante) horror-uri din acest an. Si pentru ca n-are rost sa mentionam cu ce se distinge acest film de altele (ca The Amityville Horror, The Awakening, The Possesson, Mama sau The Uninvited) va oferim mai jos un mic ghid pentru nu pica intr-o plasa imobiliara.care sa va otraveasca sufletul.

1. Daca te muti intr-o casa veche, in mijlocului pustiului si cu un iaz in apropiere as zice ca sunt sanse mari ca cineva sa fi murit in chip oribil pe-acolo si inca sa mai astepte izbavirea.

2. Daca cel mai bun prieten al tau, cainele, refuza sa intre in casa e clar o problema. Omule, ai incredere in cainele tau. Cainii stiu chestii, ok?

3. Daca iti moare cainele in prima noapte, muta-te! Saracul, si-a dat viata pentru ca tu sa ti-o salvezi.

4. Daca-ti miroase a mortaciune, cheama deratizarea, nu fa pe desteptul. Lasa-i pe specialisti sa adune onorurile pentru descoperiri macabre. Daca mirosul persista, cheama un preot sau un clarvazator. Mirosul ala vine de “dincolo”.

5. Daca in mod inexplicabil pasari incep sa-ti cada pe acoperis sau sa se izbeasca de ferestre nu-i semn bun. Putin probabil sa faca asta din dragoste pentru arhitectura casei sau sa sufere de depresie si tendinte suicidale. Ceva le atrage spre casa si nu e vorba de micul dejun. Pleaca!

6. Daca noua casa are o pivnita zidita nu fi taran prost! Nimeni nu-si zideste pivnita pentru ca are prea mult spatiu locuibil. Ceva e menit sa ramana acolo!!

7. Daca noaptea usile scartaie, unge-le. Daca tot mai scartaie, incuie-le. Daca auzi batai in ele sau in pereti… si scapi pana dimineata… muta-te. Cineva/ceva vrea sa intre in viata ta si n-o sa-ti prea placa.

8. Daca in prima saptamana unul din copii devine somnambul, esti probabil bantuit.

9. Daca in prima saptamana unul din copii isi face un prieten imaginar, esti probabil bantuit.

10. Daca acei copii nu sunt botezati crestineste, punctele 8 si 9 devin certitudine.

11. Daca sotul/nevasta manifesta oboseli misterioase si vanatai stranii pe corp iar viata voastra sexuala e normala si fara BDSM… nu e o carenta de fier in organism. Casa voastra e absolut bantuita!


5 comentarii:

  1. ...ar mai fi si chestiunea cu trasu' de picior in timp ce dormi.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu pana la varsta asta nu am inteles de ce se fac filme despre case bantuite, sau cu niste oameni care fug dupa alti oameni cu drujba, sau cu niste oameni care ascund chei in oameni morti si te pun sa cauti cheile ca sa te salvezi. lumineaza-ma, te rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna vor fi unii carora sa le placa sa se joace cu cele mai ascunse frici ale noastre. Si intotdeauna vor fi altii carora sa le placa sa fie astfel speriati.

      Ștergere
  3. ...Pentru Emotie. Unora le place "cu pupaturi", altora "cu drujbe". De preferinta, in momente/ pelicule diferite.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.