duminică, 24 martie 2013

Lecţia de dans 13: Zorba Grecul


"Teach me to dance! Will you?"

"Ai văzut dezastru mai spectaculos?" Sau final mai frumos de film (Zorba Grecul, 1964, regia M. Kakogiannis, după romanul lui Kazantzakis)? De fiecare dată cînd îl revăd îmi dă poftă de dans (deşi habar n-am să dansez). Şi poftă de viaţă. Tony Quinn e absolut tonic.


5 comentarii:

  1. Finaluri de film mai frumoase? Da, nenumarate. Unul din ele, cel de la CAINTA lui Abuladze: "Ce drum e acela care nu duce la biserica?" Apoi (sau inainte de acesta) finalurile - toate - de la filmele lui Tarkovski, de la filme de Paradjanov, Mizoguchi, Kurosawa, Saucan, Menzel, Forman, Wajda, Zanussi, Antonioni, Fellini, Bergman, Fosse, Bresson, Ciulei, Pintilie, Dan Pita, Daneliuc, Veroiu, Tatos, Welles si, de ce nu?, Mungiu. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. fiecare cu finalurile lui dragi. din fericire, nu exista o uniformizare a trairilor cinefile. banuiesc ca nici tu, marian, nu ai simtit acelasi grad (sau tip) al frumosului la finalurile filmelor facute de regizorii din lunga ta lista? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine spus Ionut. Mai ales ca finalurile mele dragi se regasesc in filme ca Fight Club, Seven, The Godfather, Star Wars V: Empire strike back, Chinatown, Casablanca, Usual Suspects, Terminator, 2001:Space Odyssey, Dr Strangelove.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e baieti. Aveti dreptate. Acuma n-o luati in nume de rau. Am pomenit si eu de niste filme-dinozauri greu frecventabile. La care nu se ajunge cu una cu doua. Fericiti cei care-si vad finalurile pe mainstream-ul marelui sau micului ecran. Lumea de azi apartine cinefililor fericiti.:)

    RăspundețiȘtergere

  5. probabil trebuia precizat ca elogiul asta intra la categoria "ghilti plejars"

    nu ca ar fi Zorba un film prost, dar nu e tocmai un varf al cinemaului

    ii port un loc special in "videoteca" mea cu amintiri pentru ca este unul din putinele filme din anii '80 de la cinema, la care puteai (si merita) sa mergi de mai multe ori

    ceea ce am si facut...copil fiind

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.