sâmbătă, 30 martie 2013

Cinepolitica 2013. Între Marco Bellocchio şi Robert Redford

Ai spune că pe piaţa aglomerată a festivalurilor de film bucureştene n-ar mai fi loc de un nou eveniment, însă Cinepolitica, ajuns în 2013 la a doua ediţie, şi-a câştigat o identitate şi a devenit o oprire obligatorie pentru cinefili. Iar selecţia din acest an atrage prin combinaţia de nume mari, consacrate, şi nume care aşteaptă să fie descoperite. Aşa cum mi-a spus criticul Mihai Fulger, unul din selecţionerii festivalului, pentru filmele (de ficţiune sau documentare) din competiţie s-a mers pe criteriul de a fi premiere în România. Bineînţeles, în afară de criteriul calitativ şi legătura cu subiecte din sfera politicului sau istoriei.


Două puncte de interes sunt cele două filme din deschidere şi, respectiv, de la gala de închidere, care nu sunt incluse şi în competiţie. Marţi, 2 aprilie, la inaugurarea festivalului, va putea fi văzut Bella addormentata / Frumoasa adormită (2012), regizat de prolificul  Marco Bellocchio şi avându-i în distribuţie pe actorii Toni Servillo şi Isabelle Huppert. Prezentat anul trecut la Festivalul de la Veneţia, filmul este rezumat astfel: Italia este divizată de cazul Eluanei Englaro, o tânără decuplată de la aparate după 17 ani petrecuţi în stare vegetativă. A fost prima eutanasie oficială din Italia şi o tragedie care a schimbat vieţile şi credinţele multor oameni. Un senator are probleme de conştiinţă când e pus să voteze decretul care împiedică moartea ei; fiica sa, în schimb, pledează pentru menţinerea ei în viaţă şi protestează în faţa clinicii unde e internată. O actriţă celebră şi o catolică ferventă renunţă la carieră pentru a-şi îngriji fiica aflată în comă. Un medic se îndrăgosteşte de o tânără dependentă de metadonă şi refuză să o lase să se sinucidă.  




Gala de închidere de duminică, 7 aprilie, aduce la Studio cea mai recentă incursiune a lui Robert Redford în regie, The Company You Keep / Spune-mi cu cine te însoteşti (2012), un film care îi are în distribuţie pe Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon sau Nick Nolte şi care este prezentat astfel: Jim Grant este un avocat şi un tată singur, care îşi creşte fiica în suburbiile liniştite din Albany, New York. Însă viaţa îi este complet dată peste cap atunci când adevărata lui identitate e dezvăluită de către un reporter. Cu decenii în urmă, el fusese membru al unei gupări radicale, acuzată de incendieri şi crime în timpul protestelor împotriva Războiului din Vietnam. După 30 de ani trăiţi în anonimat, Grant trebuie să fugă. Cu FBI-ul pe urmele sale, el porneşte în căutarea singurei persoane care i-ar putea curăţa numele şi trecutul.




Competiţia internaţională propune opt filme, ce se anunţă de neratat (informaţii despre ele găsiţi aici sau dând click pe fiecare titlu):

80 milionów / 80 de milioane
(103', Polonia, 2011)
Regizor: Waldemar Krzystek 

Camp 14: Total Control Zone / Lagărul 14: Zonă de control total
(104', Germania/Coreea de Sud, 2012)
Regizor: Marc Wiese 

Infancia clandestina / Copilărie clandestină
(112', Argentina/Spania/Brazilia, 2012)
Regizor: Benjamín Ávila 

Lore
(109', Germania/Australia/Marea Britanie, 2012)
Regizor: Cate Shortland 

Rock the Casbah
(93', Israel/Franța, 2012)
Regizor: Yariv Horowitz


S.B. Io lo conoscevo bene / S.B. Îl cunoşteam bine
(75', Italia, 2012)
Regizor: Giacomo Durzi, Giovanni Fasanella
 
The Gatekeepers / Cerberii
(101', Israel/Franţa/Germania/Belgia, 2012)
Regizor: Dror Moreh
 
Ustanička ulica / Calea izbăvirii
(97', Serbia, 2012)
Regizor: Miroslav Terzić

Filme interesante se anunţă şi în secţiuninile speciale, împărţite în: Drumul libertăţii, Papalitatea azi, Propagandă şi manipulare şi Insuportabila memorie. Toate informaţiile şi despre aceste filme, dar şi despre cele două dezbateri speciale - una care vizează papalitatea şi a doua care urmăreşte propaganda şi manipularea în filmul românesc (Cristian Tudor Popescu) pot fi găsite aici

Programul complet e disponibil aici.

2 comentarii:

  1. Lore si The Gatekeepers as vrea sa le vad daca as fi in capitala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu imi propun sa vad cat mai multe, macar pe cele din competitie si de la deschidere/inchidere, si o sa impartasesc opiniile :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.