vineri, 15 martie 2013

Ce arteziană i-a mai ţîşnit lui Robu


Noul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, nu încetează să mă surprindă cu ideile lui vizavi de nevoile culturale ale oraşului.

Cu ultima însă, de-a dreptul mă uimeşte şi exasperează în acelaşi timp. Citiţi despre ea AICI
Robu intenţionează să recupereze pentru municipalitate vechile cinematografe care aparţin încă RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatare a Filmelor), ceea ce nu ar fi rău deloc. Cele mai multe sunt clădiri părăginite, cu lacătul pus.

Dar ce vrea domnul primar să facă cu ele?

Vrea să le pună la dispoziţie "formaţiilor timişorene pentru repetiţii". Minunat. Dar oare un cinema nu putem face în...fostele cinemauri (adică în locul cel mai potrivit, care nu are nevoie decît de renovare, scaune noi şi aparatură decentă)?

Zice primarele aşa: "Cred că pretenţia pe care unii o emit că aceste cinematografe ar mai putea fi folosite pentru difuzarea de filme este neîntemeiată, tinerii şi orice cetăţeni ai anilor pe care-i parcurgem dorind cu totul şi cu totul alte standarde pentru vizionarea de filme"

Foarte corect. Vrem alte standarde. Dar de ce să nu creăm noi, municipalitatea, aceste standarde? Să renovăm o sală din acelea 12 cîte au fost odată (în afară de cinema Timiş, care e muribund şi el).

Ştie oare domnul primar că regizorii români aclamaţi peste tot în lume nu au în oraşul acesta o sală decentă de cinema unde să îşi proiecteze filmele, atunci cînd nu sunt primiţi la mall? Asta s-a întîmplat cu Rocker de Marian Crişan. Killing Time de Florin Piersic Jr. Domestic de Adrian Sitaru.

Să-l ascultăm din nou pe domnul Robu: "Primăria duce lipsă mare de spaţii! Există tineri talentaţi care ar dori să aibă condiţii unde să repete în domeniul muzicii şi care în cazul cel mai fericit la ora actuală au acces la un garaj sau la un subsol insalubru." Dar ştie oare că există şi o mulţime de "tineri talentaţi" care nu au unde să-şi proiecteze filmele în viitoarea "Capitală Europeană a Culturii" (candidatură cu care se tot bate în piept)?

Ştie, pentru că Primăria a fost implicată în proiecţia "de gală" După Dealuri de la Filarmonica Timişoara. Nu ştiu însă dacă îşi aminteşte că în holul fostului cinema Capitol (alt loc unde acum repetă "formaţii" timişorene) i-a promis lui Cristian Mungiu, în public, cu martori, că "vom face o cinematecă pentru oraş".

Ce naiv sunt - declaraţia asta era înainte de alegerile din decembrie.

Asociaţiile Timishort, Simultan, Camera 4 şi Marele Ecran ne-am grupat pentru a merge împreună la primar "şi a emite tocmai această pretenţie": să recuperăm pentru oraş unul din vechile cinematografe. Dar să-i redăm destinaţia iniţială şi să-l aducem  în secolul 21. Cinema Arta de exemplu e foarte frumos şi nu e încă niciun cazino acolo (Adrian Sitaru nu şi-a putut proiecta filmul la Timiş pentru că cinematograful nu dispune de proiector digital).

Audienţa noastră e programată pentru luna aprilie. Am tot mai mici speranţe că vom avea cu cine discuta.
Iau poziţie pentru că trebuie să fie loc şi de cinema în  "centrele acelea culturale". E loc pentru toată lumea, chiar si pentru "formatii". Numai că acum nu exista, în primul rînd, o înţelegere reală la nivelul administratiei locale pentru problema cinematografelor din Timişoara.

În mintea Robului nostru de la Primărie nu a ţîşnit ideea firească de a investi într-o sală de cinema de artă pentru oraş. În schimb, atenţie!, ce face mărinimosul nostru primar? Oferă Filarmonicii un ecran mai mare pentru evenimentele de acolo (!!!). Acolo unde în ultimul an au avut loc vreo 3 proiecţii de film. Nu mă mai miră nimic, nici dacă o să construiască în cinematografele recuperate (prin intervenţie la ministrul culturii, că aşa se face în politică) nişte arteziene.

Da, aşa se face cultura în oraşul acesta, tovarăşi.

PS. Şi ca să nu credeţi că am ceva personal cu primarul, să vă mai dau un exemplu de viziune şi deschidere locală. Consiliul Local şi-a tras din bani publici (şi ai noştri, adică) o sală multimedia sau "multifunctională", ideală pentru proiecţii. M-am interesat în numele lui Adrian Sitaru dacă se poate face premiera filmului său acolo (plătind chirie, fireşte). Am primit un răspuns scurt şi sec de la responsabilul spaţiului cu pricina: "sala aceasta este pentru circuit intern, pentru evenimentele proprii". Despre perspectiva unei cinemateci la Timişoara a făcut şi amica noastră, Nebuloasa, o foarte oportună radiografie. 

PS. 2  Pe acelaşi subiect a tăiat mult mai adînc Anca Pol, aici.
Pentru că am primit deja destule reacţii mă gîndesc că poate n-ar strica să facem o petiţie, cu ideea: HAI SĂ RECUPERĂM UN CINEMATOGRAF PENTRU TIMIŞOARA. Asociaţia Evive şi Asociaţia Ariergarda deja s-au înscris. Ne băgăm?

13 comentarii:

  1. Eu cred ca veti castiga. Cred asta doar daca voi nu veti renunta la lupta. Ma alatur si eu cauzei, chiar daca nu mai locuiesc in Timisoara, dar voi apela la telefoane si e-mailuri.

    Sper ca-ntr-o zi sa ma intorc si sa pot sa-mi duc copiii la un film romanesc, vizionat in conditiile secolului in care traim.

    Te rog Lucian sa scrii un articol pe acest subiect si dupa ce te intalnesti cu primarul.
    Multumesc!

    Adriana Nica

    RăspundețiȘtergere
  2. nu se poate face un protest ? sau mai multe ?? eu chiar nu vreau sa dau o tona de bani sa vad un film la mall (e adevarat ca la cinema city sunt conditii superioare dar eu nu am pretentii

    RăspundețiȘtergere
  3. @Adriana

    Multumim, Adriana. "Viva la Resistenza!"
    Sigur voi scrie. Daca ma mai primeste :)

    @Anonim

    Ba da. Si asta e un protest.
    Noi protestam de ani de zile, dar cine sa ne auda?

    Cinefilii nu conteaza la vot. Sau?

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi eu vreau să văd şi Rocker şi Killing Time şi Domestic în Arad, dar deocamdată nimic la orizont!! Poate că dacă nu lua Ursul nu aveam noroc nici cu Poziţia copilului!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si pe mine ma calca pe nervi ideile astea, mai ales ca se tot aduce vorba de capitala europeana a culturii.
    Ati dat cateva exemple din care inteleg ca exista doritori de alt gen de filme decat cele de la mall. Nu vreu sa fiu gigi contra, dar parca am indoieli in privinta asta. De cate ori am fost la cinema Timis, am fost in sala minim unu(da, au rulat un film doar cu mine in sala) si maxim 3 spectatori. Unde-s toti cinefilii astia de pe net? Inteleg ca la premiere si lansari de gala se aduna lume, dar nu ar trebui sa fie si in zilele obisnuite cineva prin sali?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Delia

    da, ai dreptate, situatia aceasta trista nu e numai la Timisoara


    @Vlad

    poti sa fii gg contra, noi nu zicem ca detinem adevarul absolut

    si ai dreptate cu Timis

    dar acolo nu mai vine mai nimeni pentru ca sunt conditiile pe care le stii

    insa lumea nu vine numai la premiere de gala

    uite, au venit si in seara asta peste 80 de spectatori la scurtmetrajele lui Sitaru

    dincolo la aula magna, la cinecultura, erau peste 100 de oameni

    in fiecare marti la cinemateca aulei BCUT vin minim 50 de spectatori

    fetele de la Pelicula Culturala tocmai au facut o proiectie de film romanesc cu casa plina

    la pozitia copilului e bataie pe bilete

    Rocker in Cuib D'arte a rulat mai multe seri, multi oameni fiind obligati sa se intoarca acasa, pentru ca n-au mai gasit loc

    noi am avut vreo 700 de spectatori la ultimul mare eveniment organizat

    si cam toate evenimentele noastre din ultimul an s-au bucurat de audienta numeroasa

    as zice ca nu sunt doar pe net cinefilii astia

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred (si sper) ca daca ii spuneti argumentele astea in fata, va intelege. Bafta!

    RăspundețiȘtergere

  8. DACA E DE SEMNAT CEVA< CU NUME REAL DE DATA ASTA, SI CU DATE DIN BULETIN, MA "BAG"!

    RăspundețiȘtergere
  9. oamenii nu vin la cinematograful Timis din cauza conditiilor si poate pt ca nu se face reclama asa mare ca la C. City,mie imi plac forte mult filmele mici, ce participa la festivaluri europene dar nu am unde sa ma uit .sa protestam in strada

    Daca Robu vreau capitala europeana atunci trebuie un cinematograf pe masura unde sa nu il vad pe Vin Deasel ca ii straluceste chelia

    Tina

    RăspundețiȘtergere
  10. Luci, nici eu n-am primit un "da" prima oara cand am intrebat de sala multifunctionala CJ. Doar ca nu m-am lasat descurajata de primul refuz. S-a dovedit ca am intrebat fix omul care habar n-avea ce e cu sala aia si era mai simplu sa spuna "nu" decat sa munceasca vreo jumatate de ora la cererea mea.

    RăspundețiȘtergere
  11. nici eu nu sunt genul care sa descurajeze imediat

    dar acesta este raspunsul pe care il primeste un cetatean "obisnuit" de la institutia in cauza; si nu cred ca ar trebui sa fie raspunsuri diferite in functie de cine intreaba

    ar trebui sa fie unul si acelasi raspuns pentru toata lumea (sa conteze doar ce anume vrei sa faci in sala aceea)

    sigur ca puteam insista, puteam merge acolo cu o cerere, dar daca "responsabilul cu sala" iti spune pe sleau sa nu vii ca nu sunt interesati, atunci faci exact ce ar face oricare cetatean obisnuit

    renunti (pentru ca totusi mai ai si alte variante de sala in oras, asa cum sunt ele)

    uneori o usa inchisa nu e o ocazie sa intri pe geam; e doar o usa inchisa

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca nu ai citit cu atentie: "S-a dovedit ca am intrebat fix omul care habar n-avea ce e cu sala aia si era mai simplu sa spuna "nu" decat sa munceasca vreo jumatate de ora la cererea mea." - de unde reiese cu totul altceva, si nu ca am pus problema de "cine intreaba".
    Si acum, haide sa vorbim despre cetateanul obsinuit.
    1. Un cetatean obisnuit nu organizeaza evenimente, ci se bucura de ele, daca sunt in aria lui de interes. Cum ar fi ca orice cetatean sa ceara acces la sala multifunctionala ca sa-si proiecteze dvd-ul de la nunta, de exemplu?
    2. Nu stiu de unde exact ai dedus tu ca nu sunt la fel ca orice alt organizator de evenimente. Ca tine, de exemplu. Traiesc in Timisoara de 7 ani, deci nu-s vreo "piloasa" (asa ucm ai incercat sa subliniezi, deja, in doua randuri pana acum).

    Iar ultima parte de comentariu se va referi la afirmatia malitioasa din articolul de mai sus, cum ca eu fac un rau culturii din Timisoara (eu afirmand doar ca trebuie sa intrebi mai multa lume despre un lucru pe care ti-l doresti foarte tare.)

    Pana sa citesc acest articol, am crezut ca suntem pe aceeasi parte a baricadei. Chiar daca ma deranjase acea afirmatie despre cultura prost facuta, la care eu sunt partasa.
    Insa dupa comentariul tau, observ cu regret ca nu.
    Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  13. @nebuloasa

    sau mai bine zis, draga Titza

    concluzia mea n-avea nicio legatura cu tine

    am asezat-o la final pentru ca dadusem doua exemple si era normal sa fie la final

    dar ca sa nu mai fie nicio legatura cu tine, o voi muta

    chiar nu are nicio legatura

    ar fi culmea sa acuzam tocmai oamenii care incearca sa miste lucrurile in directia pe care ne-o dorim si noi si care ne-au ajutat cu toata inima de fiecare data

    Si ca sa nu mai fie nicio neclaritate: tu esti unul din oamenii aceia si iti multumim

    Tocmai pentru ca suntem de aceeasi parte a baricadei am pus link la articolul tau - m-am bucurat ca l-ai scris (nu pentru ca ne pomenesti si pe noi acolo, ci pentru ca abordezi frontal o mare corijenta a Timisoarei la capitolul cinema).

    Si acum daca am lamurit (sper) prima parte a problemei, sa o atacam pe cea cu "cetatenii obisnuiti".

    Am sunat la Consiliu. M-am prezentat. Am intrebat unde pot afla detalii despre folosirea salii in scopul unei proiectii de film.

    Centralista mi-a facut legatura cu un domn, care mi-a confirmat ca el se ocupa de sala. I-am spus despre ce e vorba: un regizor important roman care vrea sa faca premiera filmului sau la Timisoara. Se poate inchiria sala?

    Am pus doar o intrebare - aici nu a intervenit calitatea mea de organizator de evenimente, eu fiind doar un cautator de informatii in acest caz (pentru ca nu eu as fi inchiriat sala, ci echipa filmului lui Adrian Sitaru)

    Raspunsul: sala aceasta este folosita in circuit privat.

    Eu intreb din nou: Dar am inteles ca s-a mai facut proiectie de film in aceasta sala.

    Raspuns: "Da, dar era un film in care fusese implicat si Consiliul. Nu o folosim pentru proiectii publice. E doar pentru evenimentele noastre interne."

    Asta a fost in mare tot.

    Imi pare rau daca ti s-a parut ca te acuz ca "esti cetatean neobisnuit". M-am gandit doar ca n-am intrebat eu unde trebuie.
    Tu ziceai in comentariu la articolul tau pe blog ca "exista intelegere la Consiliu pentru astfele de evenimente". Si apoi te-ai oferit sa intrebi.

    Nu inseamna ca am dedus ca esti piloasa, sau ca poti sa intervii.

    Ci doar ca stii unde sa intrebi.

    Si eu stiu pe cine sa intreb la aula BCUT, dar asta nu inseamna ca am pile. Pentru ca prin asta s-ar intelege ca am un comision sau castig din ce facem acolo. Nici o clipa nu am vrut sa sugerey ca tu ai vreun castig din faptul ca stii unde sa intrebi la Consiliu.

    Acuzam doar lipsa de comunicare si deschidere a unei institutii publice. Si sunt gata sa-mi fac mea culpa si fata de Consilu daca se dovedeste ca omul acela nu stia ce vorbea sau am vorbit eu cu cine nu trebuia.

    Daca s-a simtit vreo clipa reavointa fata de tine, inseamna ca am fost stangaci in exprimare

    Am scris articolul la nervi, in vreo 45 de minute, ceea ce mi se intampla rar la asa cantitate de text. Sunt gata sa imi cer scuze daca in continuare te simti ofensata de ceva ce am scris.

    Ultimul om pe care vroiam sa-l supar cu articolul asta esti tu.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.