luni, 4 iunie 2012

Hara-kiri: Death of a samurai (2011)

rating: Colectabil

Inapoi in zilele de odinioara Japonia feudala era un loc destul de greu de inteles de un occidental. O cultura extraordinara inchistata intr-un frau matasos de traditii si reguli stricte. Imediat sub varful piramidei politice condusa de Shogun sedeau nobilii si samuraii cu severul lor cod Bushido. Una din partile cheie ale codului de conduita al samurailor era sinuciderea ritualica prin seppuku (harakiri, spintecarea burtii) privita atat ca o modalitate de a evita capturarea si dezonoarea cat si ca o rascumparare a onoarei pierdute printr-un gest sacrificial. Hara-kiri, death of a samurai (sau Ichimei in titlul original) e unul din filmele acelea care arunca un pic de lumina artistica asupra acestui obicei milenar, demonstrand cat de hotarata poate fi vointa unui samurai cand tot ce i-a ramas e razbunarea. Regizat de neobositul Takashi Miike, filmul e atat un remake destul de reusit al capodoperei din 1962 a lui Masaki Kobayashi cat si o continuare binevenita a demersul autorului sau prin zona dramelor istorice inceput anul trecut cu 13 Assassins.


Hara-kiri e, asa cum spune descrierea publicitara, o poveste despre onoare, rusine si razbunare. Jocurile politice din Japonia medievala duceau frecvent catre schimbari radicale cand familii intregi de nobili cadeau din pozitia lor onorabila in dizgratie. Cand asa ceva se intampla pedeapsa era severa: exclusi, expulzati, fortarete daramate, pribegie. Samuraii aflati in slujba unui asemenea nobil isi pierdeau la randul lor titlul devenind ronini iar cum hara-kiri era rezervat doar samurailor li se interzicea astfel dreptul de a-si spala rusinea. Un astfel de samurai este Hanshiru, care se infatiseaza intr-o zi la Casa unul senior pentru a cere sa i se acorde onoarea de a-si pune capat vietii in interiorul Casei. In epoca insa devenise un obicei dezonorant pentru diversi pierde-vara sa ceara acest tratament stiind ca, el nefiind prea acordat, se puteau alege cu ceva bani dupa el.


In timpul intrevederii cu administratorul Casei Ii, Hanshiru primeste sfaturi sa renunte la cererea lui si chiar o pilda exemplara cu un tanar samurai fara stapan care ceruse acelasi tratament cu nicio luna inainte. Mirosind atunci o tragere pe sfoara - roninul pe nume Motome avea nevoie acuta de bani pentru familia lui - stapanul Casei il obligase sa practice ritualul ca la carte insa cu propria lui sabie scurta, una din bambus, pentru a servi drept exemplu, ceea ce a insemnat o agonie crunta pentru nefericit. Intamplarea face ca in cazul lui Hanshiro, cererea sa nu fie doar de forma, caci intre el si Motome exista o anumita legatura. Mai mult, cativa dintre samuraii din slujba stapanului lipsesc la apel ceea ce provoaca tensiuni noi in timpul intrevederii. Se pune in mod natural intrebarea: ce doreste samuraiul Hanshiru, onoare, razbunare sau sa aduca dezonoare celor ce l-au primit.


N-am vazut filmul original ca sa pot face niste comparatii insa cronicile spun ca acela este mult mai bun. Nimic nou in asta. Insa remake-ul asta mi-a placut destul de mult. Am apreciat in mod special geometria si claritatea cadrelor, tonalitatea si atmosfera lor, ca si interpretarea lui Hanshiru de catre Ichikawa Ebizo XI (din a 11-a generatie a familiei de actori kabuki Ebizo). La un moment dat filmul poate parea cam lung - zona de mijloc e dedicata lui Motome si familiei sale - si cam prea melodramatic. Dar finalul e inchis in forta cu o lupta barbateasca intre Hanshiru si toti samuraii Casei Ii. Ce i se poate reprosa insa e faptul ca filmului ii lipseste semnatura regizorala a lui Miike - un regizor cu obsesii pentru "derapaje" cinematice nebunesti (vezi Audition sau Ichi the Killer) - intrucat nici macar un strop mai vrednic de sange nu e aruncat in ochiul privitorului. Hara-kiri se prezinta astfel neasteptat de retinut. Aproape timid.

4 comentarii:

  1. topul meu la miike movies:
    ( ca fac de acum parte din famile si pot sa deschid pliscul :)

    Gozu
    Visitor Q
    Ichi the killer
    The bird people in China
    Blues harp
    Audition

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa Ichi si Audition, Gozu e urmatorul pe lista mea.. restul nu le-am vazut

    RăspundețiȘtergere
  3. miike whore wtf :)
    noul lui film arata asa:
    http://twitchfilm.com/news/2012/06/song-and-dance-number-from-takashi-miikes-high-school-musical---ai-to-makoto.php?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+TwitchEverything+%28Twitch%3A+Everything%29

    RăspundețiȘtergere
  4. nu-mi vine sa cred. ce naiba, Miike o da-n telenovele?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.