duminică, 29 aprilie 2012

Marele Ecran in presa locala

Adevarul de Timisoara ne-a cadorisit cu un val de publicitate neasteptata publicand un articol despre Asociatia Marele Ecran si visul nostru de a avea o cinemateca stabila la Timisoara. Multumiri autoarei articolului, Sabina Mihaica. Efectul s-a simtit pana la capitala de unde am primit reactii si sprijin moral imbucurator.

later edit:  articolul e foarte binevenit, dar si mai tare ne plac reacţiile pe care le-a generat:
  
@ comandante che:

Am citit despre proiectul vostru cu cinemateca de 100 de locuri in ziarul Adevarul. Va felicit intr-adevar pentru initiativa si curajul de a va inhama la un astfel de plan complex. Timisoara inca mai poate fi atrasa in cursa pentru un astfel de proiect. Si oamenii sunt altfel si inclin sa cred ca proiectul vostru e posibil sa dea roade mai repede decat ne-am putea astepta.
Un vis ca al vostru il am si eu, numai ca Bucurestiul este supraaglomerat de mall-uri de nici un ac de "proiect" nu ai unde aseza. La fel de adevarat ca exista o cinemateca si altele asemenea, dar nimic de anvergura unei sali ce poate aduna 100  de oameni.
Radef-ul este intr-adevar o "panarama" de institutie care nu stie altceva decat sa-si vanda spatiile unor neaveniti cu bani care reusesc sa transforme cinematografele in spatii de comert si nu numai. Denaturarea rolului si scopului acestor spatii se face cu accordul unui Radef dornic sa instraineze un patrimoniu de care am avea nevoie cu totii.
In sfarsit, dat fiind faptul ca sunt pasionat de filme, dar si cu unele radacini paterne timisorene, mi-ar facea placere sa-mi spuneti cum am putea colabora, in cazul in care considerati ca ati avea nevoie.

@sorin aradean

Va spusesem la BCUT (Ceva bun de la viata) ca orasul e vaduvit de filme de calitate.
Dadusem exemplul unui nominalizat Oscar la 5 categorii "Descendants" si care nici n-a mai fost adus la Timisoara...

Acum sintem din nou intr-o situatie similara. Pe ecrane ruleaza "Iron Lady" (13 premii, 16 nominalizari) si care trebuia sa vina si la Timisoara din 27.04, dar Cinema City spune ca nu se stie dca il vor mai aduce...

Acea sala cu intreaga aparatura de cinema (nici macar nu merita sa fie #3D) trebuie infiintata cit mai curind.

Am vazut articolul din ADS Timisoara. E ok.
Cred ca trebuie facuta cit mai multa vilva in jurul faptului ca orasul are nevoie de o sala care sa aduca filmele pe care multiplexul din oras le refuza, din temerea ca nu vor generea vinzari de block-buster.

La ce sala v-ati gindit?
Singura care pare rezonabila, existind si spatiu ptr aparatura de proiectie care nu poate fi portabila (acum o punem, acum o luam si o impachetam), este Casa Tineretului (eu stiu ca are 160 locuri). Cum vi se pare ? Ce tarife de inchiriere ar fi ? Vreun parteneriat cu FITT, proprietarul cladirii?

@adrian kali: 

Am locuit langa cinematograful Arta din Iosefin si cu durere am asistat la distrugerea lui in 1992! Am fost vreo 10 oameni in sala cand a avut loc ultima proiectie -Vraciul din padure cu Sean Connory! Mai ramasesera vreo 20 de scaune restul erau adunate gramada langa perete! Si mi-am amintit momentele cand sala era plina, stateam la cozi la westernuri sau saream noaptea gardul la gradina! In aceeasi perioada se inchisese Melodia, nu sunt sigur daca am fost la ultima reprezentatie dar oricum printre ultimele! Acelasi tablou dezolant! Ar fi remarcabil sa se faca o ancheta din cauza cui au ajuns cinematografele biserici sau magazine!!!

6 comentarii:

  1. Daca sprijinul moral s-ar concretiza in ceva verzisori, pariez ca ati fi cu 5 minute mai fericiti :)

    Sa comentez si aici ce am povestit pe faci-buci:

    "Eu cred ca 100 de locuri sunt prea multe. Din ce simt eu, cam 60 ar fi un numar rezonabil pentru acest oras. Nu uitati, exista cheltuieli / loc, fie ca este ocupat fie nu. Oricum, bafta !"

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde faceți sau ați făcut rost de finanțare?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Darael: nu e nimic batut in cuie dar cred ca 100 e o cifra rotunda si realista.

    @Florin: poate din articol nu se desprinde faptul ca lucrurile sunt inca la nivel de intentie. problema e ca la nivel de autoritati sau oameni de afaceri nu exista aceasta intentie. Nevoia exista in public, noi avem intentia sa batem la usi pentru asta (am si facut-o de fapt) dar pana la chestiuni de finantare n-am ajus. Totul e legat de gasirea unui spatiu potrivit, deja existent.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Richie, sau poate n-am citit eu articolul cu atenție. Văd că site-ul Adevărului nu merge acum ca să îl recitesc. Mă gândisem și eu că n-ar strica să reînviem măcar unul din cele două cinematografe care erau înainte în orașul meu, Caracal, și să ruleze și filme comerciale, și filme de artă; eventual cu o terasă sau o cafenea lângă el, să te întâlnești cu prietenii acolo înainte sau după film și să exclami: „Mă, inventiv Truffaut ăsta - sau Antonioni!”
    Neavând cu ce vă ajuta, vă urez succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. @adrian kali

    http://www.mareleecran.net/2009/09/cinematograful-o-afacere-imobiliara.html

    noi am facut deja ancheta aceea

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.