vineri, 6 aprilie 2012

A Better Life (2011)

UNA VIDA MEJOR
rating: colectabil


Nu toată ziua vezi nume complet necunoscute pe lista de actori nominalizați pentru cel mai bun rol principal la Oscar. Deci dacă v-ați întrebat cumva cine e Demian Bichir – mexicanul care a concurat cu George Clooney, Brad Pitt, Gary Oldman şi Jean Dujardin pentru statuetă (şi a pierdut-o)–, iată câteva despre filmul care l-a adus pe podium.

A Better Life e genul de film menit să îi facă pe americanii liberali de clasă mijlocie să se simtă foarte nasol pentru toţi banii pe care îi au. Pentru casele imense cu grădină, pentru maşinile şi hainele scumpe pe care şi le permit. Pentru că sunt rezidenţii titraţi ai ”tărâmului tuturor posibilităţilor”: înstăriţi, sănătoşi, fericiţi. Sau cel puţin aşa par, când sunt priviţi prin ochii cuiva care vine dintr-un orăşel mexican mizer, în care viitorul nu poate fi conceput altfel decât ”mergând spre nord”, peste graniţă.


Deja de ani buni rezident la rândul său (deşi fără acte) în Los Angeles, Carlos (Demian Bichir) constată că viaţa se încăpăţânează să nu devină mai bună. Acea imagine idilică, de carte poştală, ataşată Americii nu dă semne că ar fi pe cale să devină realitate. Are un job epuizant, care îi înghite întreaga zi, şi un fiu căruia abia apucă să îi spună două vorbe înainte de a cădea rupt de oboseală seara, în pat. Trăieşte într-o căsuţă dintr-un cartier unde orice ieşire pe stradă se poate încheia (împreună cu viaţa) cu un glonte ricoşat dintr-o răfuială a unor bande rivale.

Întreaga zi şi-o petrece în zonele luxoase din Los Angeles, grădinărind prin preajma vilelor locuite de bogătaşi şi starlete, iar noaptea se întoarce în ghetou. Fantazează, mai mult din inerţie, la ”una vida mejor”. Până când şansa către acest vis pare să prindă contur palpabil. O apucă? Reuşeşte? Puteţi afla din acest film care spune povestea gri a imigrantului ilegal, undeva pe aceeaşi linie cu Dirty Pretty Things sau cu Sin nombre. Şi o spune fain, cu momente de tensiune şi suspans, fără îngroşări melodramatice, cu un rol principal jucat excelent. (Adina Baya)

off-topic: Proaspăt alăturată echipei Marele Ecran, Adina ne furnizează o veste fantastică. A fost acreditată la festivalul de la Cannes (16 - 27 mai). Da, ăla cu croazetă, palmdor, covor-roşu şi premierele celor mai interesante filme ale anului (pe care noi probabil le vom vedea de-abia în 2013). Suntem simultan invidioşi şi mîndri. Mai mult mîndri decît invidioşi. Yes we Can(nes)!

7 comentarii:

  1. Respeeeect!! :)) Ne paste o corespondenta speciala, presimt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, un film foarte bine inchegat si interpretat...
    Felicitari pentru acreditare, in sfarsit un blog serios de filme din Romania merge acolo!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Jovi

    Mai mult Adina merge, decat blogul.
    Pentru ca merge pe banii ei.

    Am vrea s-o ajutam un pic cu costurile (care dupa cum banuiti nu-s tocmai mici), ca intr-adevar sa fie corespondenta noastra la Cannes. Deocamdata suntem in cautare de solutii. Pentru ca,intr-adevar, ar fi minunat sa fim reprezentati acolo. Si Cannes-ul sa ne fie prezentat de acolo.

    multumim de apreciere

    RăspundețiȘtergere
  4. Filmul e bun, dar tot mai buna e interpretarea. Bichir e seanzational! Pe mine m-a impresionat cel mai mult in scena din centrul de detentie. Abia acolo frustrarile ies la suprafata.

    Felicitari pentru acreditare! Asteptam cu drag sa citim tot ce o sa scrie Adina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bichir merita pe deplin nominalizarea la Oscar. Nu stiu ce va face in viitor, dar roul asta i-a iesit manusa.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.