miercuri, 11 aprilie 2012

12 filme pentru viata de apoi

De fapt sunt mai multe dar 12 e o cifra perfecta asa ca titlul se explica singur: 12 filme perfecte pentru luat cu noi... dincolo; in ideea in care vom dispune de o sala de cinema. Justificarea articolului sta in nevoia de a onora in sfarsit o leapsa de la Jovi (filme-carti) ca sa nu ne alegem cu pacate in saptamana patimilor. Asta nu ne scapa insa de la obligatoriul articol pascal de duminica. Dar, pana atunci, mai jos e lista filmelor musai care au de-a face cu religia, intr-o forma sau alta, intr-o credinta sau in alta. Ordinea nu e neaparat valorica.


1. Andrey Rubliov (1966, Andrei Tarkovski). "Pentru cea mai vibrantă scenă a Răstignirii din cinematografie. Biopicul atipic e cunoscut si sub numele de Patimile dupa Andrei."

2. Last Temptation of Christ (1988, Martin Scorsese). E Passion of the Christ-ul anilor '80, cu un Iisus mai apropiat de cel istoric decat de idealul portretizat in micile iconite din portofel.

3. Pridel Angela (Culoarul Ingerului, 2009). Un film despre pocainta intre doua focuri de arma. De fapt povestea unuia si aceluiasi glont care s-a intors la expeditor pentru ca lumea sa fie iarasi la locul ei.


4. Il Vangelo secondo Matteo (1964, Pier Paolo Pasolini). Mostra de neorealism italian, "Evanghelia" lui Pasolini acopera viata lui Iisus Christos de la Bunavestire pana la Inaltare intr-un format alb-negru, sobru si elegant, pe alocuri cu trimiteri la perioada filmului mut (prima parte din film fiind saraca in dialoguri) sau la cine-verite-ul de tip reportaj cu camera tremurata (procesul din fata lui Pilat).


5. The Believer (2001, Henry Bean). Ryan Gosling inainte de a fi curtat de marile studiouri joaca rolul unui tanar sfasiat de un conflict interior cauzat de orientarea anti-semitica si sangele sau evreiesc. Practic, un evreu care uraste evreii si adera la gruparile neo-nazi. Un film psihologic care examineaza teme ca religia, intoleranta si ura de sine si de neam, foarte bine scris si intepretat si cu un buget infim. De vazut in tandem cu God on Trial si A Serious Man (Coen Bros, 2010)


6. Life of Brian (1979). Fara indoiala cel mai amuzant film facut vreodata pe seama “celei mai cunoscute povesti spuse vreodata”. Daca exista un iad probabil e administrat de britanici. Au un simt al umorului atat de usturator.

7-8. Pachetul ateistului: Dogma (1999) si Matrix (1999). Primul, produs de mintea "bolnava" a lui Kevin Smith, e o biciuiala satiricomica la adresa religiei institutionalizate in vreme ce "revelatia" fratilor Wachowski incorporeaza in reteta sa digitala doctrina cristianica si filosofia buddhista, deopotriva. There is no spoon, din pacate.


9. The Mission (1986). Iezuitii spanioli Jeremy Irons si Robert de Niro incearca sa-i converteasca pe indigenii sud-americani din sec XVIII. Unul din cele mai bune si oneste filme istorico-religioase facute prin zona aia.

10. The Seventh Seal (1957, Ingmar Bergman). Pur si simplu nu se poate ignora o astfel de manifestare a artei cinematografice mai ales cand in ea e vorba de un cavaler care isi provoaca Moartea la o partida de sah in vreme de ciuma.

11. Spring, summer, fall, winter... and spring (2003, Kim Ki-Duk). Toate filmele lui Kim Ki-Duk sunt poetice dar asta e si spiritual pe deasupra. O meditatie a culorii si un curs intensiv in ceea ce inseamna sa fii calugar zen.


12. Nazarin (1959, Luis Bunuel). Aproape toate filmele lui Bunuel au substrat religios asa ca Nazarin nu face exceptie. Tovarasu’ Luci explica mai bine: “ce face aici Bunuel e mai mult decat plasarea pildelor hristice in timpuri (oarecum) moderne. E plasarea unei intrebari cruciale: daca Isus ar trai astazi l-am recunoaste mai usor sau l-am prigoni /si rastigni la fel ca acum doua milenii?”

later edit:
Ma vad nevoit sa revin cu o completare neaparata pentru ca e vorba de filmul la care m-am gandit intaia oara cand am hotarat sa compun lista asta. Nu-mi explic cum am putut sa-l scap din vedere, probabil ceva mi-a intunecat mintea...

0. La passion de Jeanne D'Arc (1928, Carl Dreyer). Cu decoruri si lumini expresioniste, cu miscari ingenioase de camera si close-up-uri ce impresioneaza la nivel subliminal, la care se adauga un motaj rapid si inovator, Patimile Ioanei d'Arc e genul de film avangardist facut sa dureze, o adevarata piatra de temelie pentru cinema.


luci's edit: apropo de primul din cele 12 (+1) filme din lista asta, a scris recent cateva impresii la cald si Ionut Mares, citat pe blogul lui Marian AICI .

12 comentarii:

  1. Multumesc pentru preluare, Richie :)
    Cateva filme din lista ta le-am mentionat si eu, iar pe Andrey Rubliov l-am lasat special deoparte pentru un alt articol ;)
    Iar Kim Ki-Duk este unul dintre preferatii mei, iar filmul recomandat de tine este o capodopera...

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place lista! O sa ii dau share pe FB. Este PRIMA oara cand vad The Believer, care n-ar fi trebuit sa lipseasca din nicio lista, in capul meu asta mic :)Si o sa te adaug in blogroll, sa te pot urmari mai usor

    RăspundețiȘtergere
  3. In concluzie trebuie sa-i dau o bere lui Jovi pentru ca ne facuram cu un cititor in plus. :).
    Mersi Laura, bagam si noi Cinemateca la purtator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un cititor "fidea", nu asa! Multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  5. De fiecare data cand cineva vine cu un raspuns la leapsa propusa de Jovi, raman placut surprinsa.N u mai spun ca sunt uimita de cat de putine filme am urmarit si cat de multe mi-au scapat rusinos. Muli dintre voi ati amintit niste filme iconice (nu este nicio aluzie). Felicitari pentru alegeri! O sa urmez si eu exemplul Laurei si o sa adaug Marele Ecran in blogroll. Nu prea ma pricep eu, dar sper sa reusesc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte buna lista, observ ca avem cateva filme in comun :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @anzhela: nu-i o rusine in a constata ca n-ai vazut suficiente filme. oricate am vedea tot insuficient va fi. e imposibil sa le cuprinzi pe toate alea bune. putem doar selecta cu rabdare ordinea lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. ma bucur ca regasesc spring, summer,... pe lista voastra. eu am uitat de The Mission, un film spiritual mai mult decat bun.
    trebuie sa vad the beliver!

    RăspundețiȘtergere
  9. Spring, summer, fall... Cand l-am pus in lista nu credeam sa-l mai vad si prin alte parti, si totusi... Uite cate voturi aduna! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. La leapsa lacrimogena pe unde-ai umblat? :)
    http://desprefilme.blogspot.com/2012/03/filme-la-care-plangi-de-sare-camasa-de.html

    RăspundețiȘtergere
  11. @Teo: sorry, m-am tot gandit la ea dar n-am putut s-o onorez. Prea trista ;) Legat de Kim ki Duk, suntem aici printre cei mai infocati fani ai sai. Eu ma mandresc cu vizionarea integralei sale acum doi ani cand am pus osul si la cateva subtitrari ale filmelor sale. Aveam aceeasi impresie si eu, ca descopeream ceva "secret" - apoi am vazut ca suntem foarte multi.

    RăspundețiȘtergere
  12. da, domne Matrix, unul dintre cele mai crestine filme ever :D bravo

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.