vineri, 9 martie 2012

Tyrannosaur (2011)

Ai avut vreodată senzaţia, după citirea unui text, că ai fi vrut să-l fi scris tu? Eu am avut-o, de mai multe ori, citind cronicile Adinei Baya. Adina se declară "devoratoare de cinema, ciocolată şi ştiri. Nu întotdeauna în ordinea asta". De astăzi are o rubrică permanentă pe Marele Ecran: CinemAdinA. O citeşti aici vinerea şi pe chocolatefriday în rest. Noi îi spunem bun venit în echipă!


Furia scăpată de sub control

Tyrannosaur e un film în care doi câini sunt omorâţi în bătaie. De aceeaşi persoană. Care (întâmplător) se declară iubitoare de câini. Primul patruped îşi dă obştescul sfârşit după ce primeşte câteva picioare în burtă. Legat în lesă, nu poate fugi. Şi probabil nici nu vrea, pentru că cel ce îl loveşte e propriul stăpân. Care apoi îl ia plin de remuşcări în brațe, îl duce grijuliu acasă, îl mângâie. Prea târziu, însă. Al doilea câine e decapitat. Tot în lesă. Asta după ce a muşcat de faţă un copil. Călăul îi ia apoi capul şi şi-l așează în poală, ca şi cum ar vrea să-l dezmierde.

Ambele crime pot servi pe post de carte de vizită pentru personajul principal din Tyrannosaur. Joseph este un fel de întruchipare a furiei scăpate de sub control. Furia care orbește, surzeşte, amorţeşte toate simţurile. Care nu ţinteşte decât provocarea de durere, distrugerea. Şi care se potoleşte doar când îşi vede rezultatele devastatoare. Şi e urmată de regrete cumplite.

Filmul începe într-un bar, din care Joseph iese beat, supărat, pus pe harță, şi se încheie într-o închisoare. Doar că cel închis nu este el, cum te-ai aştepta. Între cele două momente, filmul se opreşte asupra întâlnirii dintre Joseph și Hannah, care lucrează la un magazin de haine pentru nevoiaşi. Plină de compasiune şi dornică să ajute, Hannah e o creştină de vocaţie, care simte furia în clocot ce îl domină pe Joseph şi vrea să îl ajute. Măcar prin rugăciune, dacă nu altfel. Doar că, până la urmă, se dovedeşte că ea are mai multă nevoie de ajutor decât el.

Tyrannosaur e primul lungmetraj regizat de Paddy Considine, pe care altfel îl ştim mai mult ca actor, din My Summer of Love sau din Blitz. De obicei posesor de roluri secundare, bine strunite, dar mici. Tyrannosaur i-a adus premiul BAFTA pentru debut şi premii la Sundance. Motive? Dincolo de story-ul neconvenţional, complet lipsit de tiparele hollywoodiene care separă personajele bune de cele rele (toate personajele aici gravitează într-o zonă gri, cam ca în viață, de altfel), filmul vorbeşte răspicat de o Anglie nevăzută. Tarată de sărăcie şi violenţă. În care toată lumea urlă la toată lumea şi împarte pumni în toate părţile. Acea Anglie pe care am văzut-o acum câteva luni la televizor că incendiază cartiere întregi şi jefuieşte magazine sub ochii neputincioşi ai poliţiştilor. Cu o atmosferă încărcată de agresivitate, Tyrannosaur e un film care îţi cade greu. Dar care merită toată atenţia, nu numai pentru cum e realizat, ci şi pentru că are în centru doi actori – Peter Mullan și Olivia Colman – ce îşi fac rolurile absolut impecabil. (Adina Baya)

Trailer

6 comentarii:

  1. Da, e un film extraordinar de senzorial. Te infurie, te anesteziaza, te pune pe ganduri si apoi te 'mantuieste' de placerea de a-l fi urmarit.
    Superb debut pentru Paddy. O lovitura in plex.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai avut vreodată senzaţia, după citirea unui comentariu, că ai fi vrut să-l fi scris tu? Eu tocmai o am acum, dupa ce l-am citit pe al lui Richie :)
    Bine punctat, contine exact ce am simtit si eu in timpul vizionarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu personal ma bucur ca ai scris tu de el. A trecut un pic de cand l-am vazut si nu mai e atat de praspata senzatia.

    Ps: daca ai fi sa-i acorzi un rating de-al nostru care ar fi? (brainwash, colectabil, orgasmultiplu) Intreb pt ca sunt unii cititori care intra cauta ratingu si apoi vad filmul ca nu le plac spoilerele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi s-a parut impecabil si "tiranul domestic", Edie Marsan.

    Iar din filmografia lui Considine trebuie bifat neaparat, pentru variatie si amuzament, Le donk & Scor-zay-zee:

    http://www.mareleecran.net/2011/09/spinal-tap-feat-scor-zay-zee.html

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.