marți, 13 martie 2012

These Amazing Shadows (2011)

rating: colectabil


Cand miliardarul Ted Turner a cumparat MGM-ul a dispus colorarea intregii arhive de filme alb-negru fapt care a starnit indignarea iubitorilor de film in asa masura incat Congresul american a trebuit sa dea o lege prin care sa infiinteze Registrul National de Filme (National Film Registry), un organism care printr-un proces democratic de selectie sa aleaga in fiecare an 25 de filme care sa intre in biblioteca Congresului si sa fie pastrate pentru posteritate. Criteriile de selectie erau foarte clare: filmul trebuie sa aibe “semnificatie istorica, estetica sau culturala” si sa fie mai vechi de 10 ani, deci sa fi rezistat la testul timpului. Cu alte cuvinte era vorba de filme care sa reflecte timpul in care au fost facute, ori sa constituie realizari remarcabile in materie de tehnica ori tematica, ori pur si simplu sa fi devenit iconice. Astfel, in fiecare an americanii au dreptul sa propuna cel mult 50 de filme (documentare, lung-metraje, filme tv, animatii, short-uri, videoclipuri, reclame, filme de avangarda sau propaganda etc) care sa fie supuse atentiei unui board director ce va analiza importanta lor estetica, culturala sau istorica.

These Amazing Shadows e un documentar care vorbeste tocmai despre munca acestui Registru National de Film dar, mai mult decat asta, vorbeste despre calitatea de “album de familie” pe care o dau filmele unei societati. Dincolo de scurta trecere in revista a activitatii Registrului avem parte de interviuri cu oameni din industria de restaurare, cu regizori, producatori sau actori faimosi, descoperim povesti despre role de film descoperite, distruse, recuperate, sau marturisiri personale ale impactului pe care un anumit film l-a avut asupra acestor oameni.

Documentarul lui Paul Mariano si Kurt Norton e, intr-un fel, o scrisoare de dragoste fata de cinema-ul american, una ce contine nu doar imagini-ancora din filmele clasice dar si informatii de tip “trivia” despre cateva titluri. Am avut ocazia sa aflu cate ceva despre restaurarea lui Godfather sau Baby Face(1933) - un film cenzurat pentru ca vorbea despre ascensiunea sociala a unei tinere cu ajutorul trupului si a sexualitatii -, am descoperit titluri ce neasteptat au intrat in arhiva Congresului, ca intermezzo-ul Let’s all go to the lobby ori faimosul instructaj duck-and-cover vazut de milioane de copii in anii ‘50.

Chiar daca nu ne priveste pe noi in mod special, These Amazing Shadows e un documentar, cred, inspirational pentru felul in care abate lumina asupra importantei de a restaura si pastra filmele vechi, ele fiind acea fotografie din copilarie peste care un popor, adesea, ofteaza.. Ma intreb, oare filmele noastre cum o duc?


Mai jos aveti lista filmelor incluse in 2011 in arhiva Congresului:

"Allures" (1961)
"Bambi" (1942)
"The Big Heat" (1953)
"A Computer Animated Hand" (1972)
"Crisis: Behind A Presidential Commitment" (1963)
"The Cry of the Children" (1912)
"A Cure for Pokeritis" (1912)
"El Mariachi" (1992)
"Faces" (1968)
"Fake Fruit Factory" (1986)
"Forrest Gump" (1994)
"Growing Up Female" (1971)
"Hester Street" (1975)
"I, an Actress" (1977)
"The Iron Horse" (1924)
"The Kid" (1921)
"The Lost Weekend" (1945)
"The Negro Soldier" (1944)
"Nicholas Brothers Family Home Movies" (1930s-40s)
"Norma Rae" (1979)
"Porgy and Bess" (1959)
"The Silence of the Lambs" (1991)
"Stand and Deliver" (1988)
"Twentieth Century" (1934)
"War of the Worlds" (1953)

O lista completa gasiti pe wiki. Pana acum cuprinde 550 de titluri.

2 comentarii:

  1. Sunt unul dintre co-directori de These Amazing Shadows. Vă mulţumesc pentru cuvintele tale despre documentar nostru.

    Kurt Norton
    knorton@gravitasdocufilms.com

    RăspundețiȘtergere
  2. This is a bit... unexpected :). We welcome you on our blog and thank you for the work you did on this documentary. Good luck with any future projects in which you might get involved in.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.