marți, 20 martie 2012

El laberinto de Cinecultura

In vreme ce bucurestenii se bucura deja de filmele prezente la B-EST IFF (intre care si o avampremiera Hugo 3D pe 24 martie) noi mai asteptam cateva zile pana sa inceapa Cinecultura.


Pentru al treilea an consecutiv Festivalul de film Cinecultura invită publicul cinefil timişorean să vizioneze în perioada 26-30 martie 2012 o serie de pelicule distinse cu premii la nivel internaţional, unele dintre ele în premieră în România. Evenimentul îmbracă haine de primăvară şi nuanţează atmosfera prin diversitatea genurilor ce vor rula în cele două locaţii – Aula Magna "Ioan Curea" a Universităţii de Vest şi Galeria "Mansardă" din cadrul Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara.

Filmele ce urmeaza sa fie proiectate sunt in numar de 12 si constituie un amestec delicios de probleme socio-cuturale (Din dragoste cu cele mai bune intentii; Offside; Central do Brasil), evenimente istorice reale (Al Masir) cu ‘derapaje’ admirabil controlate in zona fantasticului (El Laberinto del Fauno), destine dramatice (Bonded Parallels; Die Fälscher; Renn, wenn du kannst) sau pastile de umor de buna calitate (Ivkova slava; Simon Konianski; Matrimoni e altri disastri).


Program

luni 26 martie
19:00 Din dragoste cu cele mai bune intenții, România, 2011, Aula Magna

marţi 27 martie
16:00 Le Destin, Egipt, 1997, Galeria „Mansardă”
18:00 Ivkova slava, Serbia, 2005, Aula Magna
20:00 El laberinto del fauno, Spania, 2006, Aula Magna

miercuri 28 martie
18:00 A Morte de Carlos Gardel, Portugalia, 2011, Aula Magna
20:00 Simon Konianski, Franţa, 2009, Aula Magna

joi 29 martie
16:00 Offside, Iran, 2006, Galeria „Mansardă”
18:00 Bonded Parallels, Armenia, 2009, Aula Magna
20:00 Renn, wenn du kannst, Germania, 2010, Aula Magna

vineri 30 martie
16:00 Central do Brasil, Brazilia, 1998, Galeria „Mansardă”
18:00 Die Fälscher, Austria, 2006, Aula Magna
20:00 Matrimoni e altri disastri, Italia, 2010, Aula Magna



Peliculele sunt propuse de echipa Cinecultura, formata din voluntari, lectori si doctoranzi straini de la Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica, Timisoara, cu sprijinul institutelor culturale pe care acestia le reprezinta, al sponsorilor si al partenerilor lor.

Marele Ecran e mandru sa se numere printre acesti parteneri (şi să prezinte unul dintre filme) si va indeamna sa nu ignorati eforturile echipei coordonate de Andreea Erli. E unul din putinele evenimente locale in care avem parte de filme europene (si nu numai) pe un ecran rezonabil. Iar intrarea este libera, intelegeti? Adica putem urmari gratis filme ca minunatul Labirint al lui Pan (Guilermo del Toro) sau oscarizatul Falsificatorii (Stefan Ruzowitzki). Ori recentul film al lui Adrian Sitaru, castigator al premiilor pentru regie si cel mai bun actor la Locarno si nominalizat la Premiile Gopo, Din dragoste cu cele mai bune intentii. Sa ne bucuram asadar un pic (si) de cinecultura asta de primavara.

2 comentarii:

  1. faptul ca e gratuita intrarea e o problema.

    Pe termen scurt face ca atmosfera sa fie ca la piata: (vrei sa punem pariu) cati oameni vor intra luni dupa ce incepe filmul? Nu m-as mira sa si plece destui inainte sa se termine.

    Pe termen lung adanceste diferentele dintre filmele comerciale si celelalte/arthouse/artistice/europene.
    E ca si cum ai declara ca pe filmele bune nu trebuie sa dai bani!

    RăspundețiȘtergere
  2. @supastaru

    recunosc ca exista mult adevar in ceea ce spui

    dar vezi, filmele europene/arthouse ajung de obicei la noi prin institute culturale, altfel n-ar primi festivalurile drepturile de difuzare

    si asta inseamna ca nu au voie sa ceara bilet

    putinele ocazii cu intrare sunt
    la festivalurile britanic/francez/european

    vezi, de-asta vrem noi sa existe o cinemateca in oras

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.