luni, 30 ianuarie 2012

Ta-na-na-naa! Marele Ecran prezintă:

PROIECŢIE "THE CROSSING" LA TIMIŞOARA

Ca orice student în anul IV la UNATC, timişoreanul Cristian Pleş a făcut în 2010 un film de absolvire. Ca de obicei în aceste cazuri, filmul a fost lucrarea de licenţă pentru mai mulţi studenţi (scenariu, imagine, montaj). Aici se termină scenariul obişnuit. Şi începe povestea de succes.

Scurtmetrajul The Crossing a avut un buget semnificativ de 5000 de euro (parţial finanţat de şcoală, parţial finanţat din buzunarul tatălui lui Cristian). A avut în distribuţie doi actori profesionişti: Toma Cuzin (Francesca, Italiencele) şi Boris Gaza (Cocoşul Decapitat, Călătoria lui Gruber). Şi are, vorba lui Richie, “production value”. A fost filmat în locaţie, pe-aici prin zonă: la Bîrzava şi Buziaş. Sunetul e mixat într-un studio meseriaş de afară.

Ambiţiile lui Cristian Pleş au fost de la început orientate spre străinătate. În loc să-l plimbe prin ţară, şi-a înscris filmul (pe banii lui) la festivaluri din S.U.A. A avut intuiţie bună, pentru că i-a adus în cîteva luni o căruţă de premii: Marele Premiu la Utah Arts Festival, Silver Award la California Film Awards şi cel mai bun film la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood (cu şase premii, inclusiv “cel mai bun actor” pentru Boris Gaza, timişoreanul de la Teatrul German). Dealtfel, tînărul regizor a plecat peste Ocean avînd în traistă visul unei nominalizări la Oscar, după cum recunoaşte într-un interviu.

Drept e că The Crossing e croit cumva pe un “stil american”. Povestea celor doi transmisionişti pierduţi în spatele liniilor inamice în cel de-al doilea război mondial transcede “spaţiul mioritic” şi timpul istoric, ceea ce îl deosebeşte de celelalte triumfuri româneşti pe afară. E drama unui soldat bolnav "de război".

Pe 7 februarie, scurtmetrajul The Crossing poate fi văzut în premieră la Timişoara (în aula bibliotecii universitare “Eugen Todoran”, intrare liberă). La fel de interesante sperăm să fie şi discuţiile de după proiecţie, la care vor participa regizorul Cristian Pleş şi protagonistul Boris Gaza.

Este primul eveniment al Asociaţiei Marele Ecran. Prin această "îndrăzneală" nu urmărim doar să ducem o treaptă mai departe eforturile de pe blog, ci să creăm, în timp, o alternativă reală de cinema într-un oraş de 300.000 de locuitori, locuitori care nu mai au altă opţiune în afară de multiplexul-spălător-de-creiere.

Dar pentru a izbîndi ceva avem nevoie de COMUNITATE. O să rîdeţi, dar ea există. Chiar şi acest micuţ eveniment e posibil graţie unor oameni care au zis DA fără să se gîndească de două ori, atunci cînd le-am cerut ajutorul. Doamna Lia Vighi ne pune la dispoziţie frumoasa aulă a Bibliotecii, tipăreşte afişele şi le împrăştie în perimetrul Universităţii de Vest. Atelier 1 (Boris Gaza) ne oferă un aperitiv (short-ul Comfort Zone) înainte de principalul fel al serii. Marius David (Rohost) vine (via Sorin şi Marian) cu difuzoare, ca să auzim sunetul filmului la adevărata lui calitate. 24 Fun, revista unde scriu de peste 5 ani, mi-a întors serviciul, cu o întreagă pagină dedicată acestei proiecţii. Iar toate materialele noastre vizuale au fost meşterite de graficianul Zoly Fodor (FDZ Studio Design). Şi nu în ultimul rînd trebuie să-i mulţumim lui Eric Baude, fostul director al Centrului Cultural Francez, care ne-a pistonat metodic cu ideea unei Asociaţii, chiar şi atunci cînd eram decepţionaţi de obstacole.

V-am mai zis că intrarea e liberă?

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.