vineri, 23 decembrie 2011

Cele mai asteptate 25 de filme din 2012

Dupa cum unii v-ati obisnuit deja, cu putin timp inainte de sfarsitul anului pregatim lista cu filmele pe care le asteptam in anul urmator. Trecem cu alte cuvinte in revista cele mai importante, in opinia noastra, lansari din 2012.

Incepem cu doua bio-pic-uri deja lansate prin strainatati dar care n-au ajuns inca la noi insa trebuie mentionate pentru simplul fapt ca vor juca la Oscaruri. The Iron Lady o lasa pe Meryl Streep sa ne spuna biografia Margaretei Thatcher intr-un film care probabil ii va aduce un al treilea Oscar, atat de bune sunt cronicile referitoare la impersonarea fostului premier britanic. De partea cealalta a Atlanticului sade biografia lui J. Edgar Hoover trecuta prin filtrul lui Clint Eastwood. In rolul celui mai influent american care n-a ajuns presedinte - fondatorul FBI - joaca Leo diCaprio. Suntem curiosi cum a scos-o la capat cu J. Edgar.


Mentionam in treacat si doua re-lansari de senzatie pentru simplul fapt ca s-ar putea sa adune cateva carute de bani in seifurile lui George Lucas si James Cameron. Star Wars Episode 1: The Phantom Menace 3D, primul din cele 6 programate sa iasa in urmatorii 6 ani dupa ce au fost in prealabil “imbogatite” cu o noua dimensiune, si Titanic 3D, bibilit si convertit intru3D astfel incat Cameron sa-si bata inca o data propriul record la incasari.

Si-acum ca suntem gata sa lasam gluma si sarcasmul deoparte sa vedem niste filme cu adevarat interesante:

John Carter anunta debutul Pixar in lumea lung-metrajelor filmate, avandu-i in spate pe cei de la Disney si la carma pe Andrew Stanton (Finding Nemo, Wall.E). Inspirat dintr-un roman de Edgar Rice Burroghs (creatorul lui Tarzan) John Carter spune aventurile unui soldat virginian (din razboiul civil american) ajuns inexplicabil pe Marte, si care, confruntat cu fauna locala, devine un soi de superman martian. Ar putea fi Cowboys and Aliens-ul anului 2012.


The Hunger Games, alta ecranizare de roman faimos (seria Jocurile Foamei de Suzanne Collins) amesteca un viitor distopic cu un joc de-a supravietuirea televizat. Un fel de Running Man pentru copii. Gary Ross (Seabiscuit) regizeaza.

The Avengers, cel spre care au condus mai mult s-au mai putin toate productiile Marvel din ultimii 4-5 ani, ii va aseza in acelasi conflict (regizat de Josh Whedon) pe Iron Man, Thor, Captain America, Hulk si inca vreo cativa + Nick Fury (Samuel Jackson). Va fi ca un picnic cu supereroi care iese urat.

Wettest County inseamna prohibitie, contrabandisti, Nick Cave co-scenarist si John Hilcoat regizor (The Road, The Proposition). Ce-ar mai fi de zis? Ah, da, recital Tom Hardy, Shia LeBoef si Gary Oldman. Pentru un moment am crezut ca va aparea si Steve Buscemi sa-si ceara partea ;).

In ce ma priveste un an fara Tim Burton e un an sarac. 2012 va fi in schimb unul bogat. Doua filme burtoniene. Primul, Dark Shadows, reuneste familia (Tim, Johnny Depp si H. B. Carter) cu alte nume placute urechilor (Eva Green, Michelle Pfeifer, Chloe Moretz, Jackie Earle Haley) intr-un gotic horror inspirat dintr-o serie de televizune britanica din anii 60. Sincer, nici nu-mi pasa despre ce-i vorba, sunt sigur ca va fi demential. Al doilea e o animatie de suflet a dlui Burton, Frankenweenie, bazata pe scurt-metrajul cu acelasi nume.


Nu putem avea comedie neagra fara Sacha Baron Cohen. The Dictator e acel film politically incorrect pe care ni l-am dori facut si in Romania. Pana atunci mai radem de irakieni.

Men in Black 3. Au trecut 10 ani de la Men in Black 2. Sa speram ca Barry Sonnenfeld nu s-a ramolit intre timp si acest sequel la sequel va avea ceva mai multa stamina si nu ne va sufoca in nesfarsite reluari tv. Poate prezenta lui Josh Brolin va juca un rol insemnat.

Unul din cele mai anticipate filme din 2012, cel care va arata daca Ridley Scott a facut bine cand si-a intors ochii de la epopeile istorice catre cele hard SF, este Prometheus. Anuntat initial drept prequel la Alien, noul film se recomanda ca un space thriller intunecat amplasat in acelasi univers unde se nasteau si xenomorfii acum 30 de ani. Doar ca Prometheus e mai mult despre originile umanitatii decat despre cele ale alien-ilor.



Anul asta o franciza mult indragita inceteaza insa alta e pe cale sa se ridice. Christopher Nolan pune punct legendei cavalerului intunecat, probabil zdrobit sub ghetele lui Tom Hardy/Bane in The Dark Knight Rises in vreme ce Mark Webb resusciteaza legenda lui Peter Parker in The Amazing Spider-man. Speram ca Andrew Garfield n-o sa se incurce-n ite.


Una din cele mai bizare doua alaturari de cuvinte va fi in mod sigur Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Cealalta este Pride and Prejudice and Zombies. Amandoua sunt bestsellere care sufera tratament filmic si vor ajunge in cinematografe in 2012 respectiv 2013. Biografia lui Lincoln ca vanator de vampiri a iesit din mainile lui Timur Bekmambetov si e, cum s-ar zice, la cuptor, in vreme ce parodia Jane Austen e doar in preproductie.

Nu-mi pot imagina cum va arata The Bourne Legacy fara Jason Bourne/Matt Damon insa prezenta lui Tony Gilroy (scenaristul trilogiei) si rolul principal atribuit lui Jeremy Renner ma fac optimist. Prezenta lui Ed Norton nu e nici ea de ignorat.

Ce se intampla daca iei The Expendables si mai bagi in el pe Chuck Norris si Jean Claude Van Damme? Obtii The Expendables 2. Mi-e teama sa intreb ce va urma.

E anul reboot-urilor SF. Total Recall primeste un facelift binemeritat de la creatorul Underworld, Len Wiseman, antrenandu-i pe Colin Farell si Kate Beckinsale in aventura martiana a lui Ph. K. Dick. Suntem nerabdatori. Pe o trasa paralela vine remake-ul Dredd in regia lui Pete Travis, care ne promite ca judecatorul (Karl Urban) nu-si va mai da jos casca asa cum a facut-o Stallone acum 15 ani. Justitia nu e doar oarba ci si fara chip.


Foarte putine lucruri se stiu despre Cloud Atlas. E proiectul comun al fratilor Wachowski si al lui Tom Tykwer (Run, Lola, Run, Perfume) si, totodata, ecranizarea unui roman SF al britanicului David Mitchell. Un viitor post-apocaliptic de nivelul sec XIX prezentat prin ochii a 6 personaje diferite in 6 povestiri diferite. Distributia contine nume serioase ca Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Halle Berry, Hugh Grant si Susan Sarandon asa ca avem ceva asteptari.

In 2012 se intoarce si James Bond si nu mi-e jena sa recunosc ca mi-a lipsit. Skyfall (sau Bond 23) e pus pe roti de Sam Mendes (American Beauty, Revolutionary Road) si judecand dupa cartea sa de vizita o sa fie ceva diferit. Javier Bardem si Ralph Fiennes sunt intotdeauna o placere. Cat despre Daniel Craig, zvonerii spun ca s-ar putea sa-l vedem in alte 5 Bond-uri dupa asta.

Despre Gravity al lui Alfonso Cuaron (Children of Men) Guillermo del Toro spune ca va fi “mindblowing” si “foarte Kubrickian”. Noi spunem ca Guillermo stie ce vorbeste si abia asteptam sa vedem ce pot face Sandra Bullock si George Clooney intr-un thriller psihologic SF cu doar 2 personaje pe orbita.

Cu The Hobbit intram in zona filmelor cu lansarea aproape de sfarsitul 2012 asa ca n-o sa insist foarte mult pe ele. Oricum informatiile sunt destul de putine (exceptand filmul lui Peter Jackson care are deja un prim trailer).

World War Z nu e doar inca un film cu zombie ci o alta ecranizare de bestseller (romanul lui Max Brooks e elogiat pentru reinventarea horror-ului cu zombie), una in care rolul principal e detinut de Brad Pitt iar regia asigurata de Marc Forster, autor al unor filme de Oscar ca Monster’s Ball, Finding Neverland si The Kite Runner. Ar fi posibil ca sa avem un film cu zombie la Oscar 2013?

The Great Gatsby in mainile lui Baz Luhrman nu e ceva ce F. Scott Fitzgerald ar fi putut sa prevada. Dar, pana una alta, nici Shakespeare nu si-ar fi imaginat Romeo + Julieta cu pistoale.


Inchidem lista cu cel mai misterios proiect dintre toate, viitorul film al lui Tarantino, Django Unchained. “Sursele” dezvaluie ca e vorba de un spaghetti western sudist cu sclavi si vanatori de recompense. Django (Jamie Foxx) e un sclav eliberat de King Schultz (Christoph Waltz) si apoi antrenat in meseria de bandit/vanator de recompense pentru a-si putea elibera nevasta din mainile unui stapan de plantatie (Leo diCaprio). Samuel L. Jackson nu lipseste, Kurt Russel e acolo, Sacha B. Cohen si Joseph Gordon Levitt onoreaza distributia dealtfel deloc surprinzatoare. Toata lumea vrea sa lucreaza cu Tarantino. Titlul face trimitere la un clasic din ‘66 regizat de Sergio Corbucci, unul din regizorii cu influenta asupra lui Quentin.

7 comentarii:

  1. cel mai curioasa sunt de Spiderman, Batman, Iron Lady si The Great Gatsby. In rest... poate devin pe parcurs. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept Spider-man!!!
    Stie cineva o data exacta a aparitii?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine m-a distrat Men in Black. Sper ca partea a III-a sa fie tot cu Will Smith. Abia astept sa-l vad.
    Pe de alta parte, nu inteleg care-i treaba cu Total Recall. Am inteles ca primul a avut incasari groaznice, insa poate nu e cel pe care il stiu eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. In afara de primele filme prezentate in lista ( bine ca le-ai bagat pe ele primele:)), despre Margaret T si J.E. Hoover, pe care le astept cu nerabdare, restul, cu unele exceptii pe la Tim Burton si inca vreo 2-3...nu prea ne potrivim la gusturi :))

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.