duminică, 20 noiembrie 2011

The Twilight Saga: Breaking Dawn, part 1 (2011)

rating: unbearable


- Jacob, keep your shirt on!
- No!


Pentru numele lui Dracula cineva sa puna capat agoniei acestei francize. E o insulta pentru intregul gen al filmelor cu vampiri de la Nosferatu incoace, pentru romantismul tragic al acestor "fiinte nemuritoare" si pentru rabdarea unor cinefili naivi. De 4 ani incoace tot aud cat sunt de bune cartile Stephaniei Meyer iar eu, credul, tot sper ca lucrul acesta sa se reflecte macar intr-unul din filme. Pare-mi-se ca imediat ce un regizor ajunge la carma unui nou Twilight brusc sufera un brainwash si incepe sa se comporte inept. A fost cazul lui David Slade cu 2 ani in urma, acum e randul lui Bill Condon, regizor oscarizat, sa nu uitam..


Exista un consens general in materie de Twilight cum ca aceste filme sunt facute exclusiv pentru fani iar criticii ar face bine sa-si tina parerile pentru ei ca oricum nu vor convinge pe nimeni ca au dreptate. Cam la fel cum tigarile sunt facute pentru fumatori nu pentru medicii oncologi. Din fericire nu sunt un critic asa ca avertismentul nu mi se adreseaza. Mai mult, daca ar fi existat un pic de luciditate in productia acestor filme, as fi putut deveni si eu un fan. Dar ma indoiesc. Astea fiind zise sa trecem la biciuirea ultimului episod din cea mai insipida poveste de dragoste vampireasca, Twilight Breaking Dawn, Part 1.

Al patrulea film din serie, care din pacate nici nu e ultimul multumita producatoarei/scriitoarei care a considerat ca un roman atat de ‘amplu’ nu poate fi expus in 2 ore, ofera protagonistilor si fanilor ceva ce asteptau de mult: o pereche de oo pentru Edward si o dezvirginare Bellei, finalizand petirea inceputa acum 4 ani cu un legamant nuptial si o sarcina nedorita. Singura noastra vina e ca intram in targetul de audienta PG-13 (+15) si am putut sa-l vedem chiar fara acordul parintilor si neafectati de emotia care transcende marele ecran in clipa magica (sic!). Dar n-am putut ignora faptul ca filmul a pierdut o jumatate de ora cu "nunta secolului" (dat fiind ca Edward avea 100 de ani nici nu se putea un tagline mai potrivit) sau alte 30 de minute cu o luna de miere caraghioasa ca o telenovela brazileana, alte 30 de minute cu gestatia Bellei pentru ca finalul s-o scoata la lumina prin cezariana pe cea mai tanara membra a clanului Cullen.



Amurg Zori de Zi Partea 1 aspira deci la aceeasi indulgenta critica cum a fost cazul ultimelor doua parti din HP: Deathly Hallows, in sensul ca, teoretic s-ar intampla atat de multe in final incat pur si simplu nu le-ar ajunge pelicula unui singur film. Ei bine, practic, in cazul lui HP producatorii au avut dreptate. Finalul a fost dens si n-ar fi avut sens intr-un singur film. Nu pot sa spun acelasi lucru despre Breaking Dawn. Partea 1 e o expunere simplista a catorva puncte esentiale dintr-un plot firav, care foarte usor ar fi ocupat vreo 45 de minute intr-un film sincer, pastrand un ritm natural si asezand o fundatie solida pentru concluzia epica(?) de inca vreo ora si jumatate fara sa asteptam anul viitor. Doar ca ne-am trezit cu o ciorba lalaie in care scenariul Mellisei Rosenberg (scribul primelor 4 sezoane din Dexter e acelasi si la primele 4 filme din saga) si regia lui Bill Condon si-au disputat paternitatea ineptiilor. Tovarasul de vizionare, Ovi Sirb, le-a trecut frumos in revista pentru posteritate.




Cel mai dur repros ce-l pot adresa acestui film e ca ne insulta inteligenta si (isi) manipuleaza fanele minore. Citeam pe undeva comentarii care aduceau in discutie "importanta valorilor morale" pe care le inspira acest film. Ma intreb, ce lume e aia in care valorile morale se predau intr-o poveste despre un triunghi amoros intre o virgina, un cadavru si un lup. Sau in povestea unui pradator batran dar abstinent care stalkuieste o minora de 16 ani pana fata i se ofera iar el, dupa o noapte cu nabadai si vanatai, pus pe remuscari, o invata sah. Macar de-ar fi vorba de ceva alegoric, dar oricum ai potrivi-o tot ceva bolnav iese. Mamele din lumea intreaga si-ar dori ca fiicele lor sa rezoneze la idei ca sexul dupa casatorie, ai grija sa nu ramai grea sau daca te invineteste da-l dracu’ de prost dar din pacate amprenta pe care acest film o va lasa tine mai mult de rivalitatea dintre doi baieti care-si disputa aceeasi fata: unul ce nu-si poate tine camasa pe el iar celalalt etern deprimat.

Unii vor argumenta ca acest film e un fantasy pentru copii-adolescenti si ca-mi pierd timpul incercand sa gasesc un alt rost decat cel de pur entertainment. Am fost si eu copil odata dar filmele pe-atunci parca erau mai inteligente (vezi Neverending Story, Willow sau Legend). Povestea asta vrea sa spuna niste lucruri, fara indoiala, lucruri despre maturizare, dragoste, temeri, pasiuni, alegeri dificile etc. Pacat ca le abordeaza cu o mina atat de afectata si de insiropata. Iar ce e si mai deprimant e ca inca nu s-a sfarsit. Sunt abia zorile.


21 de comentarii:

  1. unbearable e sub oroare?

    nici nu ma obosesc sa ma uit la asemenea film...nici macar la trailer

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum o putut sa ramana insarcinata cu ala daca el ii vampir??? Eu am vazut numa' prima parte, era sa lesin de plictiseala. Am citit live bloggingul lui Ovi Sirb si recenzia ta. Suficient si amuzant :D.

    RăspundețiȘtergere
  3. @crynick: da, e cam insuportabil asa...

    @Oana: nu stiu draga, conceptie imaculata probabil :p

    RăspundețiȘtergere
  4. "cineva sa puna capat agoniei acestei francize" - cam asa s-a pronuntat si Anthony Hopkins despre dr Lecter "Daca cineva nu omoara acest personaj, am s-o fac chiar eu" (citat aproximativ)

    RăspundețiȘtergere
  5. cam putina cultura pe aici..

    RăspundețiȘtergere
  6. @kilroy: si era vorba de un personaj iconic.

    @Paula: daca te referi la cultura cinematografica... te asigur ca nu e cazul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hahaha! Nu te-am mai vazut asa pornit!
    Pana la urma e o poveste, un basm. Nu mi se par mai breze nici Alba ca Zapada sau Scufita Rosie. Privind asa, am putea spune ca si ele ne insulta inteligenta, sau ca valorile morale in capra cu trei iezi nu sunt tocmai ok.
    Si Bill Condon, saracul, chiar nu are nicio vina. Cartea este scrisa muuult mai exagerat decat o prezinta filmul. Daca ai citi cartea chiar te-ai lua cu mainile de cap.
    Eu raman la ideea ca e un film facut exclusiv pt fani, iar Condon a facut asta pt bani

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru că le văzusem pe celelalte, ce mi-am zis eu ieri, că tot era ziua mea? Ia să mă duc să-l văd şi pe ăsta!!! Doamne Dumnezeule!! Cred că de pe timpul lui Ceaşcă, cam de pe la Sania Albastră nu am mai văzut un film aşa de prost!!! Noroc cu Cronicile astea 2(+Ovi Sîrb) care mi-au umplut ziua!!! Filmul ăsta chiar ar putea fi văzut doar la pachet cu cronicile!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Repet: data viitoare vreau şi io să vin cu voi. Să râdem împreună măcar. Că de la distanţă - voi din cinema şi io pe balcon - o fost interesant, da' mai fain ar fi în sala de cinema.

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) eu abia aștept să văd parodii inteligente după Breaking condom
    noaptea cu nabadai si vanatai :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim: si pe Scufita am biciuit-o la timpul ei pentru elucubratiile oferite dar macar aia arata intr-un anume fel.. vizual vorbind. La Alba ca zapada tre sa mergem sa facem livebloging.

    @Delia: n-am auzit de Sania Albastra :)). mersi ca ne citesti.

    @Cartitoiu: esti invitata noastra :p. Numa poate n-o fi la fel de funny sa privesti in loc sa citesti.

    @Adina: n-ar trebui sa dureze mult :p

    RăspundețiȘtergere
  12. este foarte adevărat. se poate merge la Twilight pentru a se râde bine ( pe alocuri probabil că este obligatoriu pentru a putea să supraviețuiești cel puțin la prima parte din acest Breaking dawn). important este să fii conștient că la fel de ușor pot râde și alții de alte filme cărora tu le accepți statutul scăzut pe care îl acordă inteligenței tale. Ovidiu Sîrb nu mi se pare că este foarte conștient de asta.
    cât despre cronica asta. faptul că folosești un rating nefolosit la niciun alt film mă îndeamnă să cred că ești superficial și populist.
    voi nu ați fost la filmul ăsta decât pentru a îl scrie de rău, pentru că așa se cere. faptul că filmul chiar merită criticat nu cred că mai contează. cronica putea la fel de bine scrisă dinainte și updatată cu câteva detalii insignifiante după.
    cel mai deranjant mi se pare ironia cu care este găsit și tratat publicul care vede ceva la filmele și cărțile astea. dacă ar fi format numai din persoane la vârsta atribuită, cel puțin mai au timp de maturizare. o cronică bună le-ar putea ajuta. din păcate nu este aceasta aceea.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Florin: am mers la film tocmai pentru a rade bine. Da, Ovi a mers pentru a "transmite de la fata locului" asa cum a mai facut-o pentru ca asa ar face un troll al internetului. Misiunea lui a fost amuzarea cititorilor sai. Publicul n-ar trebui sa fie suparat pe asta pentru ca nu publicul face filmul ci niste oameni foarte destepti si fara scrupule care capitalizeaza pe fondul slabiciunii unei mase de oameni cu (mai) putin discernamant (adica experienta de a cunoaste atat raul dar mai ales binele in materie de cinema). Filmele astea au strans cateva miliarde de dolari fiind absolut mediocre doar din cauza marketingului, a subiectului atragator si a fandomului cristalizat de romanele autoarei. Ele, filmele, isi merita orice flagelare publica si faptul ca noi continuam sa le acordam atentie e un compliment.

    Folosesc ratingul ala doar in chip de gluma.. in general filmele care-mi provoaca sila nu-si au loc pe blog decat in cazuri speciale. Twilight e un caz special data fiind promovarea sa. Ne poti acuza de populism dar esti nedrept pentru ca nu "facem trafic" pe un subiect fierbinte care nu ne priveste ci ne face treaba de cronicari de film.

    Nu am fost la film pentru a scrie de rau. E absurd sa-mi pierd vremea astfel. Am fost la el pentru ca sunt optimist si cred ca din story-ul ala putea iesi ceva decent. I stand corrected.

    Orice urma de ironie din cronica mea e indreptata inspre film si nu are legatura cu publicul care le iubeste. Audienta tanara mai are timp de maturizare insa nu e rolul meu sa fac asta. Daca prin cronica buna te referi la o analiza critica care sa argumenteze detaliat lipsurile filmului asta imi pare rau ca nu ti-o pot oferi. Nu ma pricep. Si oricum n-ar avea rost. Publicul tinta nu alege daca sa vada sau nu Twilight informandu-se din cronici obiective. Alege instinctual. Consuma.

    RăspundețiȘtergere
  14. mulțumesc pentru răspuns. ;) chiar mă bucur că ți-ai făcut timp să îmi răspunzi punct cu punct. lumea nu prea răspunde la critici. :))

    ok, sunt în cea mai mare parte de acord cu tot ceea ce ai spus tu. continui să nu fiu de acord cu inventarea unui nou rating, chiar și în spirit de glumă. niște cuvinte precise în cronică erau de ajuns.

    problema însă rezistă. Twilight este, din păcate, mult prea mult criticat ori în bășcălie ori de persoane fără discernământ ( cu explicația oferită de tine). în acest context, nu mi se pare că tonul acestei cronici este corect.

    na, se prea poate să fi reacționat un pic prea critic, dar să știi că s-a întâmplat asta fiindcă am simțit că am cu cine să discut. ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. sunt curios. ți-a plăcut ceva în tot filmul? o scenă, vreun cântec?

    RăspundețiȘtergere
  16. @Florin

    N-am vrut sa intervin in discutia voastra pentru ca nu am vazut filmul.

    Dar te-ai referit la un aspect care ma priveste si pe mine. Ratingul nu e ceva sacru, este inventia noastra.
    Putem sa il ironizam, sa ii schimbam numele si sa ne jucam cu el oricum vrem, atata vreme cat nu incalcam promisiunea fata de cititori de a fi 100% sinceri in acordarea stelelor de la 0 la 5. Pentru ca sunt filme care nu merita nicio stea (si bag seama ca, pentru colegul meu aici asa a fost cazul).

    Asta e singurul legamant fata de cititori cu care nu vrem sa ne jucam.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Richie

    http://www.cinemagia.ro/filme/sania-albastra-4473/

    asta e filmul, l-am vazut la Festivalul de film de la Costinesti, unde vedeam in fiecare vara cam tot ce se facea la noi!!!! Publicul era de exceptie:))))

    RăspundețiȘtergere
  18. ok. eu spun doar că ratingul merită adăugat în legendă, pentru ca toți cititorii să știe care este limita la care mai poate ajunge.

    rămân însă cu îndoiala că filmul ăsta este cel mai prost film căruia i-ați făcut cronică pe mareleecran, chiar și în opinia voastră. succes pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Delia: Mersi. Felicitari pentru "consumul" de film romanesc chiar si de sezon (f)estival.

    @Florin: noi iti multumim pentru comentariu. Nu scriem ca sa ne citim singuri si primim cu bucurie orice critica. Twilight este criticat si aparat pentru ca e un subiect fierbinte. Eu mi-am jucat rolul si-am trecut mai departe. Sunt o groaza de filme iar acesta merita prea putin din timpul meu.

    Pentru ca ai amintit de muzica iti spun cu sinceritate ca la episodul 4 am fost dezamagit. De-a lungul seriei muzica a fost unul din punctele forte in sensul ca foloseau piese ale unor trupe faimoase, asa numita muzica de hipsteri de pe la noi, cu mare lipici la publicul tanar (si la mine): Muse, Killers, Paramore, Death Car for Cutie, Editors, Linkin Park, Lykke Li etc.. Partea 4-a e prima care n-are o piesa Muse, un semn ca cel putin o colaborare s-a terminat. Asta a fost concluzia mea (si a lui Ovi) la final: nici macar muzica nu a fost misto :(.

    Dar cateva lucruri mi-au placut, in mod bizar: umorul involuntar din cateva scene caraghioase, cum e cea cu discursurile de la nunta sau din unele dialoguri sforaitoare. Si modul in care a fost amenajat altarul de nunta: copacei infloriti, totul asa idilic pitoresc. Plus rudele lui Edward.. astia-s ok. Alice e chiar draguta.

    E f posibil sa ai dreptate legat de filme proaste recenzate aici. Imi amintesc de Human Centipede. Opinia mea e ca Twilight 4 e cel mai slab din serie si pt un motiv simplu... ii lipseste actiunea care a fost lasata pt partea secunda.

    RăspundețiȘtergere
  20. Florin, poti sa treci si pe la mine, io-s mai indulgenta =)) http://cinefillebookeeper.blogspot.com/2011/11/twilight-saga-breaking-dawn-part-1.html
    Richie, Lucian, scuze :P
    Alice e foarte misto :D

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Alina : am citit deja. ;)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.