sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Immortals (2011)

"DIN PARTEA PRODUCĂTORILOR FILMULUI 300"


MOTTO: "Acel tînăr care s-a transformat în trei sute este vorba de unul singur" (Marian Vanghelie)


Acum 4 ani scriam despre 300:

"Bătălia de la Termopile. Regele întreabă un rănit dacă îl supără zgîrietura. Răspuns: "E doar un ochi, sire. Zeii m-au înzestrat cu o rezervă". Nu replicile laconice de tip comics m-au deranjat la 300. Nici scenele derulate mai mult în slow-mo decît în timp real. Ori sîngele împroşcat ca stropii de cerneală. Ci idealizarea unei societăţi militariste crude. Spartanii îşi permiteau să se joace de-a soldaţii universali când sclavii le lucrau pămînturile. Dar asta nu apare în film. Ar fi părut dubios să te sacrifici pe altarul libertăţii cînd tu însuţi eşti tiran. Cei 300 conduşi de Leonidas în pasul Termopile nu au momente de ezitare. Au abdomene pătrate şi testosteron. Visul lor: un deces glorios. Celebrarea morţii tipică ideologiei fasciste rimează cu sortarea copiilor la naştere (eugenía prin infanticid). Modul de viaţă spartan trebuia însă opus cotropitorului persan, care e reprezentat prin nişte bestii..."

Apărătorii filmului au invocat calitatea grafică, de fapt violenţa grafică, estetizată. Incontestabil 300 avea originalitate (care venea direct din benzile desenate de Frank Miller) şi era o premieră din punct de vedere vizual. Dar susţin în continuare poziţia mea de atunci cînd conchideam că asta nu poate fi "...entertainment. Dacă năvălim la cinema pentru un carnagiu frumos, mi se pare că nu ne-am schimbat prea tare în ultimii 2500 de ani. ."

300 e feroce, bărbătesc, stupid. Descrierea se aplică cu asupra de măsură şi pentru noul film "din partea producătorilor 300" (nici nu vreau să ştiu cine sunt, că nu merită). Zach Snyder avea măcar un stil coerent. Immortals (Nemuritorii, regia Tarsem Singh) e pur şi simplu un non-sens.

În primul rînd pentru că nu prea înţelegi sensul filmului. Cine sunt eroii şi ce vor ei (bine, nici ei nu prea ştiu). Să "lupte pentru onoare?" Ce onoare putea pretinde un plebeu ca Tezeu, jucat de un flăcău (Henry Cavill) pe care l-aş vedea mai bine distribuit într-un episod de Big Brother. Mă întreb dacă oamenii ăştia care scriu scenariile au citit vreodată cum trăia cu adevărat un ţăran din Elada. N-ai fi trăit 5 minute dacă aveai un simţ exacerbat al onoarei ca nemuritorul Tezeu, cel care îi mobilizează pe compatrioţii lui cu un discurs auzit deja de 300 de ori (în alte filme).


Pe Zeus! Cred că voi face intoxicaţie dacă mai aud vreodată un îndemn la "lupta pentru apărarea onoarei" înainte de vreo bătălie pre-medievală (în Evul Mediu cînd se dădeau lupte din onoare "era în joc numele unui cavaler, adică avutul său cel mai de preţ). Luptau elenii ăştia pentru onoare cum luptă azi politicienii români pentru "propăşirea neamului". Cât despre "lupta pentru nemurire", ce poate însemna asta pentru un soldat din rîndul 7? Abia l-au ţinut minte legendele pe semizeul Tezeu. Singurul îndemn pe care l-aş accepta în cazul de faţă era "luptaţi pentru salvare!". Şi pentru copii (asta e o metaforă pentru nemurire in viziunea scenariştilor).

Mă rog, nimeni n-a stat să-şi bată capul cu faza de construcţie. Personajele trebuie luate ca atare fara nicio explicaţie sau fundament. În ciuda 3D-ului, sunt doar nişte poze. Vrei mai mult? Citeşte Legendele Olimpului! Înţeleg ca sunt personaje comics-ate, dar aveam pretenţii măcar în cazul villain-ului Hyperion (Mickey Rourke) şi -hai!- al lui Stephen Dorff. Impresia pe care o lasă amîndoi e că au venit să marce banu' (poate nu i-a ajutat nici scenariul sau regia, dar nici ei nu şi-au scuipat plămânii pe teren) . Cum zicea un prieten dupa vizionare: "şi io aş juca la ACS Recaş pe un salariu de trei ori mai mare ca la Poli".




În cea mai mare parte a timpului său de ecran, Rourke curăţă ceva (unghii, portocale sau îşi curăţă pumnalul de sînge). În rest stă pe scaun şi pufăie. Probabil se compune pentru lupta finala cu Tezeu - un spectacol greu de îndurat din cauza clişeelor din Rocky pe care le vizitează. Iar Freida Pinto, compatrioata lui Singh este divină, sublimă (ca apariţie), dar plată ca apa (dpdv al interpretării). Nici nu mă bag la discuţii despre (i)logica şi inconstanţa politicii intervenţioniste a zeilor olimpieni.

Prin ridicolul său involuntar, filmul mai mult m-a amuzat decît enervat, în ciuda tonului meu aparent agresiv, care s-ar putea să supere vreo 300 de inşi. Foarte bine, să se indigneze! Pentru că şi ei mă indignează pe mine. Nu înţeleg ce poate să îţi placă la acest film. Scenografia? Decorul mitic al Eladei generat de un calculator? "Frumuseţea" noului măcel antic? Tehnica de filmare grandioasă care aminteşte de clipurile lui Kanye West? Apropo de Kanye, bling-bling-urile alea glam de pe armura zeilor arată ca şi cum au jumate din PIB-ul Greciei pe ei (se foloseşte des formula "dezastrul poporului elen", ceea ce aminteşte neîntrerupt de ştirile financiare din ultimul an).

Dar despre motivele pentru care s-ar putea să vă placă Immortals, poate vă lămureşte Richie.

rating: eroare




9 comentarii:

  1. ofof, cum semeni tu discordie :).

    Sa aduci argumentul istoric in asemenea cazuri nu-i foarte 'corect politic' pentru ca totul ajunge sa fie redus la un non-sens. Asa cum bine stii filmul 300 a fost o noua dimensiune data romanului grafic al lui Miller pentru experienta de a vedea ce iese si pt profit. A fost fictiune istorica in tuse pulp sau expresioniste care au mai putin de-a face cu grecii de acum 2500 de ani si mai mult cu constructia dramatica, stil sau estetica. Sunt sigur ca verosimilitatea trebuie luata cu rezerve la fel ca in cazul dramelor istorice de tip Braveheart, Gladiator sau Ben Hur. Daca discursul narativ functioneaza mai inchidem ochii..

    Immortals nu e la fel de bine inchegat ca 300 si nici nu poseda acelasi ritm sau aceeasi atmosfera de inevitabilitate a mortii care sa te agate. dar e destul de capabil stilistic si placut ochiului. Parafrazand cuvintele lui Kanye West: “IT’S NOT A MOVIE…IT’S A PAINTING!”

    RăspundețiȘtergere
  2. @Richie

    Fictiune istorica, corect.

    Dar asta nu schimba cu nimic datele problemei. Spartanii raman talibani. Iar Tezeu e tot talamb.

    Inca astept argumentele alea in favoarea filmului :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai, pe bune. iti dai seama cum vor reactiona doamne Merckel si Nicholas Sarkozy, dupa vizionarea filmului? Cum vor sari FMI, FBI si FNI sa salveze poporul elen?
    Cand am vazut Cei trei Muschetari m-am distrat...
    Immortals my ass... Unde este Ariadna? Dar Minotaurul? Cat depre Hyperion? Care Hyperion? Din ce mitologie? Titanii erau 12...unul cica ar fi fost Hyperion, dar ....
    Si moartea zeilor? HAHAHAHA

    RăspundețiȘtergere
  4. Când americanii fac filme despre legendele Olimpului, nu poţi decât să tragi apa!!!!!! De nevăzut!!! Doar de cei cu IQ pitic!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Luci, ma abtin....
    Da faceti voi, filme, mah!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. apai minotaurul o fost acolo, in film.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ciupi

    Chiar nu stiu ce sa-ti raspund.

    Gandeste-te ca mergi la o prezentare de moda si tu strambi din nas la o rochie. Iar vecinul tau de scaun zice: "Da bine, mah, fa tu rochii".

    Tine de gusturi. Si noi aici ni le exprimam, dupa posibilitati. Desi unele lucruri tin in primul rand de bunul-gust. Iar ala e cam general valabil.

    Immortals nu e de bun-gust. Chiar deloc. Asta nu inseamna ca nu poate sa-ti placa. La Cluj, la TIFF, e o seara dedicata filmelor de prost-gust. Numai ca acolo stii exact pentru ce te duci.

    Si da, confirm, minotaurul a fost in film. Undeva, in labirintul

    RăspundețiȘtergere
  8. @ ciupi

    Uite, iti lansez o provocare!

    Spune tu argumentele pentru care Immortals merita vazut. In afara de cele de tipul: "Wai, ce cool e Mickey Rourke".

    Stiu ca te-am enervat, dar poate tocmai de aceea ne vei scrie cateva randuri in apararea filmului, pe care l-am batjocorit eu aici.

    RăspundețiȘtergere
  9. ,, si da-i si lupta si lupta si da-i"

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.