duminică, 16 octombrie 2011

Crazy Stupid Love (2011)

Despre iubire, cu acordul parintilor

rating: Brainwash


In categoria extrem de larga a comediilor romantice americane o prezenta distincta face si cel mai recent film al cuplului Glenn Ficarra - John Requa, Crazy Stupid Love. Probabil numele autorilor nu va e foarte familiar asa ca e suficient sa stiti ca mai au la activ I Love You Philip Morris, unul dintre acele filme care nu s-a jenat sa ia la misto prejudecatile si cliseele care-i inconjoara pe gay si sa le amenajeze “dragut” intr-o comedie romantica nu doar extrem de hilara dar si bine infipta in realitate. Crazy Stupid Love nu are in centrul sa vreo drama americana reala si usor gasibila pe wikipedia lucru insa ce poate insemna un spor in universalitate. E la mintea cocosului galic ca L’amour e o trebusoara incurcata care-i duce pe oameni la tot felul de lucruri nebune sau stupide, bagandu-i in incurcaturi din care abia mai pot iesi fara o imagine terfelita. In Crazy Stupid Love avem toate acele erori personale care duc “iubirea” in corzi cu putin timp inainte de KO-ul final. Avem plictiseala, blazare, inselare, coincidente neplacute, gesturi patetice, sfaturi gresite, prea multa sinceritate cand nu trebuie sau prea multe minciuni albe. Iar apoi primim reteta pentru sanatate emotionala: "go and get her back".

Comedia aduce la un loc un manunchi de personaje intre care unul se incapataneaza sa-si arate disperarea mai vrednic decat ceilalti facandu-l astfel port-drapelul (dez)iubirii. Cal (Steve Carell) se trezeste ca nevasta si singura femeie din viata sa (Julianne Moore) ii da papucii din motive de nefericire conjugala, ba chiar a avut o escapada amoroasa cu un alt barbat (Kevin Bacon). Dezbracat si de ultima bruma de mandrie Cal sfarseste ca ultimul trist intr-un bar, plangadu-si soarta intre doua cocktailuri si privindu-i pe masculii alfa cum papa gazela dupa gazela. Unul din acesti masculi, Jacob Palmer (Ryan Gosling), se satura de vibratiile negative ale lui Cal si-i propune un curs intensiv de regasire a masculinitatii. Cu alte cuvinte ii face un training de ‘cum sa fii jucator’. Suna a cliseu vazut in o mie de alte filme banale dar stangacia lui Carell cuplata cu magnetismul si siguranta de sine a lui Gosling fac toata intreprinderea sa para cu adevarat inspirationala. Una din probele lui Cal va fi sa seduca o profesoara (Marisa Tomei) lucru care mai tarziu se va dovedi mai pagubos decat doza de sex-appeal castigata.


Paralel cu povestea patetica a lui Cal avem un al doilea fir nefericit pornit din dormitorul fiului sau de 13 ani, Robbie, caruia i s-au aprins calcaiele dupa baby-sitter. Pustiul e un idealist naiv care crede in suflete pereche si declaratii siropoase de dragoste. Jessica (Annaleigh Tipton), cu 4 ani mai mare, n-are ochi pentru el intrucat i s-au incins hormonii dupa tatal baiatului, Cal, mai ales ca acesta a devenit un adevarat playboy. Ca toate sa fie cu fundul in sus, Jacob afemeiatul ajunge si el intr-o pozitie de iluminare personala cand Hannah (Emma Stone), o femeie ce nu accepta vrajeala ieftina, revine si preia initiativa lasandu-l perplex.


Filmul opereaza bine cu personajele desi uneori pare sa se concentreze pe cate o pereche uitand complet de restul. Incurcaturile sunt moderat hazlii, dialogurile spontane si proaspete mustesc de melodrama, momentele inconfortabile sunt excelent expuse iar legaturile dintre personaje total neasteptate. Ideile desprinse usor din povestea asta sunt doua: fiecare are un suflet pereche undeva insa e destul de rar ca cele doua sa se gaseasca iar o relatie de lunga durata se hraneste cu mai mult decat iubire, intrucat in timp pasiunea se mai domoleste si rutina se impune. E nevoie de constientizare si efort de vointa pentru a-l tine mai departe de cel de langa tine. Iar cand ai un sfert de secol de viata conjugala s-o incepi de la zero fara sa fi epuizat solutiile de criza nu e doar dificil dar si stupid.

Trailer 

Un comentariu:

  1. Destul de slab filmul, dar cu cateva scene funny. Oricum, se pare ca si comediile si-au pierdut din farmec in ultima perioada.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.