sâmbătă, 10 septembrie 2011

The Hustler, la Jubileu

UN FILM CU BILUTE


Daca rostesti cuvantul "hustler" in Romania, majoritatea se va gandi la o anume revista. Termenul in sine nu are nimic de-a face cu sexul. Un hustler e practicantul abil al unui sport sau joc de noroc care profita de naivitatea unor incepatori pentru a face bani repede. De obicei are un partener care "il tine cu bani" in schimbul unei parti substantiale din castiguri. Hustler s-ar traduce pe romaneste prin "escroc", dar nu e chiar definitia exacta. Lipseste o nota de rafinament specifica biliardului, indeletnicire cu care hustlerul a fost asociat in mod frecvent. Da, un hustler te inseala intotdeauna. Dar te inseala cu arta. Te pacaleste atat de frumos, ca dupa ce iti trec nervii esti in stare sa-l platesti iar, numai ca sa mai vezi o data trucul.

Hollywood-ul a incercat de mai multe ori sa ecranizeze nuvela lui Walter Tevis (insusi scriitorul era un impatimit al sportului cu tacul). A trebuit sa vina un fost hustler transformat in scenarist la Warner, Robert Rossen, care sa "faca bilele" in sfarsit. Filmat in New York in doua sali adevarate de biliard, The Hustler a avut premiera in septembrie 1961. Fix 50 de ani mai tarziu se afla pe locul 6 in topul celor mai bune filme despre sport. Si inca e cel mai bun film care s-a facut vreodata despre biliard.

Numai cine a stat ceasuri bune aplecat deasupra postavului verde, fara sa ceara de mancare sau de baut...numai cine a uitat de cand n-a mai vazut lumina zilei si nici nu-i pasa, pentru ca singura lumina care conteaza e cea de deasupra mesei...numai cine a gazduit in stomac un ghem spinos de emotii stiind ca urmatoarea lovitura ratata inseamna dezastrul...numai cine a simtit cum ii tremura tacul in mana, cum i se usuca gura, cum i se impleticesc picioarele la gandul mizei imense pe care joaca...numai cine a simtit tortura de a sta in scaun si a-si privi adversarul cum castiga fara sa poata face nimic ca sa-l impiedice...numai cine a simtit cum i se infige in inima ca un pumnal lovitura adversarului sub forma fatala a unei bile negre care se scurge incet dar definitiv spre buzunar...numai cine a fost luat pe sus de valul electric de bucurie al unei executii perfecte cu manta... numai cine a simtit cum i se balacesc neuronii in adrenalina imbatatoare a victoriei la pariu... numai acela va intelege -organic, autentic si adevarat- agonia si extazul JUCATORULUI.

Iar acel tip sigur a vazut The Hustler. Macar de doua ori.
Bine, bine, veti spune, dar de ce i-ar interesa pe nepracticanti un film despre biliard?

Pentru ca The Hustler e mult mai mult decat sportul in sine. Cum spune fiica regizorului: "e o metafora pentru a trai si a respira in America". Sau cum spunea insusi Rossen: "Protagonistul meu vrea sa devina un mare jucator de biliard, dar filmul e despre obstacolele pe care le intalneste pentru a se implini ca om". Un film despre victorie si infrangere, unul din putinele filme americane la capatul caruia "eroul castiga prin abandon, acceptand realitatea in locul viselor" (Roger Ebert). Intr-un articol din 24 FUN pe care i-l dedicam lui Paul Newman ( la moartea sa, in septembrie 2008) scriam ca, de va fi sa uit toate rolurile pe care le-a facut, "va rămîne întotdeauna 'Fast Eddie' Felson, acel rechin al sălilor de biliard".


'Fast Eddie' e un personaj "rană-deschisă" jucat fără protecţie de Newman. În fanatismul lui de hustler, mizeaza tot ce are, inclusiv dragostea unei femei (delicata Piper Laurie). Senzatia descrisa de 'Fast Eddie' -cînd îi mergea totul la masa de joc- are ceva erotic, dar in acelasi timp pot fi cuvintele unui cocainoman care si-a luat doza sau, pur si simplu, declaratia unui atlet care e "in Zona", adica a atins Graalul oricarui sportiv, cunoscut in jargon drept "momentum":

"Tacul e parte din tine. Are nervi în el. Simţi mişcarea bilelor si nu trebuie să privesti. Pur şi simplu ştii. Dai lovituri cum n-a mai dat nimeni. Şi joci cum nimeni n-a mai jucat vreodată".

Rossen aduce un omagiu alb-negru celor care joaca biliard din onoare şi răzbunare. O peliculă la fel de elegantă ca şi jocul de care vorbeşte, combinaţie de poezie şi geometrie, ritm şi precizie. Pentru filmarea unor lovituri spectaculoase a fost consultat campionul mondial din acea vreme, legendarul Willie Mosconi (cel care da numele unei prestigioase competitii din biliard: Cupa Mosconi). Loviturile mai pretentioase au fost executate chiar de campion, mai putin ale lui Jackie Gleason aka Minnesota Fatts, care si-a facut -vorba ceea- cascadoriile singur. Dealtfel, dupa ce filmul a avut succes, unul din hustlerii din New York (Rudolf Wandarone) a luat numele lui Fatts si a pretins ca personajul e bazat pe el (versiune contrazisa pana la moarte de autorul cartii), scriind manuale si capitalizandu-si porecla. Un truc tipic de hustler.



La aparitia filmului nu a jubilat numai lumea biliardului (careia se pare ca i-a resuscitat popularitatea). Imaginea lui Eugen Schufftan (distinsa cu un Oscar) inca primeste laude si azi. Capturarea atmosferei sumbre si reci a saloanelor de biliard, imbacsite de fum si de tensiunea infruntarilor, indica o mana de maestru. E o lume sordida, dar careia nu-i lipseste o oarecare gratie si nobilitate. In setea lui de "neo-neo-realism", Rossen a recrutat ca figuranti specimene din fauna care popula in realitate salile de biliard.

E meritul actorilor principali ca s-au integrat perfect in acest tablou. Prin anii '70, Al Pacino il considera pe George C. Scott cel mai mare actor in viata, dand exemplu rolul sau din The Hustler, unde il infrunta pe Newman cu amenintarea tacita a unei bombe care ticaie si poate exploda in orice moment: "YOU OWE ME MONEY!!!".


Intr-o cronica a revistei britanice Total Film pentru DVD-ul aniversar, Dan Geary zice asa: "daca scoti biliardul, ar fi putut foarte bine sa fie un western sau un epic cu gangsteri marca Scorsese". Nu-i de mirare ca Marty a facut sequel-ul. Dupa 25 de ani. 'Fast Eddie' revenea pe ecrane ca maestru pentru alt hustler (Tom Cruise) în The Color of Money. Iar Paul Newman încasa primul Oscar (unicul din 10 încercări). Gurile rele (dar nu foarte mincinoase) zic ca de fapt statueta era o recunoastere pentru prestatia din 1961.

In 2006, The Hustler a fost selectat spre pastrare in Biblioteca Congresului american pentru "importanta sa culturala, istorica si estetica". Probabil, cel mai respectabil loc unde s-a infiltrat vreodata un hustler. Iti trebuie clasa pentru asa ceva.



In loc de incheiere: Daca nu v-ati dat inca seama, sunt indragostit de biliard. Pentru unii, e joc de crîşmă. Pentru alţii, sport al minţii, al abilităţilor tactile, motrice şi vizuale. Eu văd o combinaţie: între artă şi sport, eleganţă şi îndemînare, luptă mentală şi fair-play. Şi ca în cinema: un rod al Imaginaţiei. Postavul verde e asemeni pînzei ecranului. Pe el se desfăşoară micile drame ale jucătorilor. Cu efecte speciale (trick-shot-uri). Cu happy-end pentru unii. Cu twist-uri tragice pentru alţii. Cum zicea şi Ralf Souquet, care a gustat in 2009 la Timişoara din paharul înfrîngerii, atunci din postura de campion mondial en-titre: "Cînd adversarul tău este la masă, poate fi un joc foarte crud. În alte sporturi ai şansa să faci ceva, să reacţionezi. În biliard, stai în scaun, te uiţi şi înghiţi". Ca la cinema, as adauga. Pentru cei carora li se pare fortata asocierea dintre film si jocurile cu bile, ii rog sa priveasca cateva meciuri de snooker de la un cap la altul. Maine se joaca finala Masters-ului de la Shanghai, iar de joi incepe transmisia primului turneu de puncte din Brazilia.

12 comentarii:

  1. care is primele 5 cele mai bune filme despre sport?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Raging Bull
    2. Rocky
    3. Any Given Sunday
    4. Million Dollar Baby
    5. The Wrestler

    Mentiuni pentru filmele despre baseball cu Kevin Costner.
    Am evitat The Hustler pentru ca afce subiectul articolului, dar e in primele 3.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legat de Oscarul lui Paul Newman... tot Pacino avea o vorba: "Il iei cand iti vine randul..."

    RăspundețiȘtergere
  4. @ciprian: primele 5 Rocky :)

    Acuma serios: era vorba de Ten Top Ten facut de respectabila AFI. Primele doua locuri seamana cu topul lui Richie. Pe 3, The Pride of the Yankees (1943). Hoosiers (1986) pe 4. Si Bull Durham (1988) pe 5.

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos articol ai scris, Luci. Il inteleg :D

    RăspundețiȘtergere
  6. ati vazut Senna? asta din 2010.... Mie mi se pare cel mai bun documentar despre sport din cite am vazut...

    PS: As vrea sa se faca un film despre viata lu Ronnie. Challenge Luci, cine l-ar putea juca pe Ronnie ??? Ia dati-va cu parerea.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ciupi

    Ronnie himself, cine altul?

    Chiar ma miram ca n-ai ciripit nimic pana acum, cand in sfarsit suntem si noi de acord cu ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  8. nu, ma. Zii un actor ceva, unu pe care l-ai vedea in stare si potrivit. Asta desigur in caz ca nu are ronnie chef...

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ciupi

    Colin O'Fearghel ar fi o varianta.
    Irlandezu si aduce un pic la moaca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Jonathan Rhys Meyers ii prea frumos pentru Ronnie. Da' Colina Farrel chiar se potriveste. Si si seamana ce-i drept. :P Ma mai gindesc da nu-mi vine nimeni mai potrivit in cap.

    PS: Din Velvet Goldmine mah, nu din Tudors. :))) Sau ce, The Tudors l-o consacrat? :P

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.