marți, 23 august 2011

Steaua lui David

CURB YOUR ENTHUSIASM 8



Am primit cu entuziasm nepotolit vestea ca a inceput sezonul 8 din Curb Your Enthusiasm. Cu atat mai mare entuziasmul cu cat, daca-i asculti pe co-scenaristi (David Mandel, Alec Berg si Jeff Schaffer), nehotaratul si anxiosul Larry David e mereu pe punctul sa opreasca serialul, chiar si in timpul filmarilor (se pare ca si-a asigurat acest drept in contractul cu HBO). Deci "fiecare nou sezon e ultimul".

Am primit cu egal entuziasm ultimul numar din Rolling Stone. Figura ovala si cheala a comicului troneaza pe coperta nu mai putin celebrei reviste. In profilul semnat de Brian Hiatt, aceiasi scenaristi (care lucreaza la serial de la sezonul 5, dupa ce colaborasera cu David si la Seinfeld) povestesc o intamplare graitoare pentru acest "hopeless case" originar din Brooklyn si a sa incurabila nevroza.




Intors la New York, unde e filmat buna parte din sezonul 8, Larry si colegii au mers la un meci pe Yankee Stadium. La un moment dat, reperat de o camera, chipul comicului apare pe ecranul gigant, in timp ce la difuzoare rasuna tema serialului. Un stadion intreg de fani s-au ridicat si l-au aclamat cu caldura. La iesirea de pe stadion, un tip i-a strigat dintr-o masina: "Larry, you suck!". Pe drumul de intoarcere acasa, Larry David a uitat complet omagiul celor 50.000 de spectatori, gandindu-se obsesiv numai si numai la acel singur nemulţumit: "Ce-a fost asta? Cine era tipul ala? Cine ar face asta? De ce sa spui asa ceva?"

JB Smoove (Leon, vesnicul sau musafir) spune ca nu poti sa-l deosebesti pe LD din show de LD din viata reala: "Sunt unul si acelasi lucru. Nu-i nicio nenorocita de diferenta". Dar JB Smoove nu prea petrece timp cu Larry in afara platoului. Pe cand fosta sotie, Laurie David, i-a fost alaturi 17 ani : "Larry din show e mult mai agresiv. Adevaratul Larry e foarte gentil si dulce si nu-i place sa jigneasca oamenii". Laurie inca il mai vede saptamanal la masa de duminica si in vacantele petrecute impreuna cu cele doua fete ale cuplului. Complimentul pe care i-l face fostului sot e cel putin neasteptat: "He takes ex-husbandry to a new level".

Cel mai in masura sa vorbeasca despre personajul Larry David e...tot Larry: " E versiunea mea de Superman. Personajul sunt chiar eu pe bune, dar n-ar fi posibil sa ma comport asa. Intotdeauna facem lucruri pe care nu vrem sa le facem, niciodata nu spunem ceea ce simtim cu adevarat si deci aceasta e o versiune idealizata a felului in care as vrea sa fiu. La cat de nebuna e aceasta persoana, daca-as intra in pantofii sai chiar acum, as fi arestat sau lovit sau mai stiu eu ce".

Lucru care chiar se intampla in primele episoade din sezonul 8, cand Supermanul sau isi lepada de tot costumul social si e parca mai agresiv ca niciodata. Lipsa constiintei sociale a lui Larry e dusa pana la ultimele consecinte si vedem personajul in cea mai pura si radicala forma a sa. Pentru ca isi permite sa le spuna tuturor ce crede ( invitat la o cina ii marturiseste gazdei ca garnitura e rece) incepe sa fie tocmit pe postul de "asasin social". Adica e pus (santajat) de cunoscuti sa spuna altora lucruri pe care acestia nu vor sa le auda: de exemplu, ii atrage atentia sotiei unui amic sa nu mai foloseasca in public expresia "LOL" daca nu are de gand sa si rada in hohote.

Tema sezonului: zilele de libertate si dolce far niente ale lui Larry din perioada sa post-divort. In continuare apar actori "as themselves", precum Michael J. Fox. Episodul cu Ricky Gervais nu e doar delicios, e istoric. Marcheaza intalnirea in acelasi show a celor mai influenti comici ai momentului. Prietenii vechi raman si ei pe aproape: Jeff (tot mai timorat de Susie), Funkhauser (divorteaza si el in urma unei remarci nevinovate din partea lui Larry) si Richard Lewis (tot mai amarat; paranteza in paranteza, cei doi sunt prieteni de vreo 3-4 decenii). In continuare se improvizeaza la o scara nemaintalnita in televiziune: cele 10 episoade ale acestui sezon au avut doar 8 pagini de scenariu. Restul e interactiune autentica, ping-pong verbal, ceea ce explica intr-un fel popularitatea serialului.

In sezonul 8, Larry retraseaza granita subiectelor tabu si a dilemelor de eticheta: incalca regula "you don't shit where you eat" si se combina cu receptionera restaurantului sau preferat, ajunge la o inmormantare cu un smiley face desenat pe chelie (in contextul in care uraste abuzul de smiley-uri din sms-uri), e in stare sa plece la New York numai ca sa evite o seara caritabila in compania copiilor bolnavi. Nici nu mai pomenesc faux-pas-urile sale rasiste sau misogine. Conflictul palestino-iudaic in varianta lui David (el insusi evreu) isi plaseaza miza in jurul unei specialitati arabe de pui .

Pe scurt "ultimul" (sper ca nu) sezon din Curb your Enthusiasm e asa cum te astepti sa fie si mai mult: savuros si bolnav. Steaua lui David e inca sus.



5 comentarii:

  1. cred k expresia e: you don't shit where you eat

    RăspundețiȘtergere
  2. @ciprian:

    Desigur, o erata. Ceea ce e (partial) amuzant in greseala mea, e ca am scris cuvantul cum se aude.

    Multumesc pentru atentie, Ciprian!

    RăspundețiȘtergere
  3. my job here is done... poti sa stergi comentariul de vrei

    RăspundețiȘtergere
  4. Sezonul 8 are doar 10 episoade? Sau inca nu-s "iesite" toate?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adrian: toate sezoanele au "doar" 10 episoade :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.