luni, 4 iulie 2011

Hanna nu e Hannah Montana

IMBUNATATIT SAU INTOXICAT DE CHEMICAL BROS?
rating: Brainwash


Am avut de ales intre Transformers 3 si Hanna. Mi-am ascultat intuitia (si sfatul lui Richie, care imi cunoaste indiferenta pentru autoboti) si am mers pe varianta 2D. Daca scazi muzica, Joe Wright a facut un action obisnuit. De apreciat prospetimea narativa: Hanna isi dezvaluie misterele gradat, ca un trandafir, petala cu petala. Deodata cu Hanna (Saoirse Ronan) descoperim si noi de ce o pustoaica care e imediat dupa varsta Hannah Montana e antrenata de taica-sau (Eric Bana) pentru a deveni soldat universal. Pentru asta vom alerga timp de 111 minute de la casa ei montana (ma rog, polara) pana la casuta din povesti a fratelui Grimm din Berlin (via Maroc si Spania).

Cu muzica insa (Chemical Brothers, fado & opera) se transforma intr-o experienta completa care te gadila pe la viscere si te ia pe sus. Te poti trezi ca dai din cap pe ritm in sala de cinema (la Cinema City Timisoara l-au bagat in sala mica, ceea ce diminueaza din intensitatea senzatiilor). Bataia muzicala se sincronizeaza cu bataia din film. Tonul muzical se sincronizeaza cu taietura de montaj. Beat-ul cu pulsul actiunii (una din piesele de pe soundtrack se cheama chiar asa: The Devil Is In The Beats). Mai mult, in anumite scene (cum e cea a evadarii eroinei din buncarul CIA din desertul marocan) luminile fac sincron cu muzica, la fel ca orgile de lumini din discoteci. Desi placuta, senzatia e ca imaginea devine aservita sound-ului, ca si cum Hanna ar fi un imens videoclip Chemical Brothers. Corect era ca la distribuitie sa fie trecuti si fratii chimici, pe langa Bana, Blanchet si Ronan (dealtfel o prezenta foarte cinematica).

Tot la distributie trebuie amintit personajul hitmanului nazist si gay (Tom Hollander) care fluiera si flutura nonsalant o ranga asemeni delincventului Alex (Malcolm McDowell) din A Clockwork Orange (Kubrick, 1971). Interpretarea aceasta poate fi vazuta ca un omagiu (intamplator sau nu, Hollander e vocea de pe audiobookul cartii lui Burgess). Aparitia sa il recomanda pentru roluri negative in care, va asigur, il vom mai vedea.














Verdict:
Coloana sonora e inima (artificiala a) filmului. Ceea ce poate fi distractiv sau a beat too much. Depinde cat de tare iti place Chemical Brothers (mai multe a zis Richie).

3 comentarii:

  1. Bai cum de nu mi-a venit mie gluma asta Hanna Montana :))

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am văzut şi eu acu' 2 zile. Mie mi-a adus aminte, printre altele, de Nikita (the movie, of course).

    Mi-a plăcut în special de asta mică. Am văzut-o întâi în Atonement. Joacă bine şi cred că o să auzim mai multe despre ea pe parcursul anilor. Numa să n-o ia razna, ca alţi actori de mici.

    Şi cum zici şi tu: hitmanu' nazist şi gay îşi are bine locul în film.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cartitoiu: o mai poti vedea pe Saoirse in The Way Back si The Lovely Bones, filme de anvergura, regizori celebri. Deja fata are un palmaresc considerabil. Si nici nu-i majora inca :))

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.