joi, 21 iulie 2011

Abracadabra Harry Potter! Adica gata.

(DUMBLE)BORED TO DEATH
rating: Brainwash



AVERTISMENT: Aceste randuri nu sunt pentru ochii fanilor seriei. Pentru ca nu vreau sa-mi atrag o gramada de blesteme.

Acum, ca am ramas intre noi, oamenii obisnuiti care n-au fost la nicio petrecere tematica cu eroii din Hogwarts, sa va zic ce i-a lipsit ultimului Harry Potter.

Precizare: n-am citit nicio carte. Nu am vazut prima parte de la ultima parte si nici episodul de dinainte de ultima parte. Lipsuri majore deci. Pe care Richie n-a reusit, in ciuda stradaniei, sa mi le acopere in cele zece minute cat tin reclamele. L-am intrebat "ce ar trebui sa stiu ca sa ma pot uita la film?".

E foarte simplu, zise Richie incepand sa arunce LUMOS asupra ignorantei mele: Voldemort a pus mana pe Ministerul Magiei, cei trei copii (care nu mai sunt demult copii, la cat am auzit ca bea dl. Radcliffe; sacrilegiu mai mare nu puteam savarsi: poimaine e ziua "actorului" care il face pe Steaven Seagal sa para savuros) au fost exilati /exmatriculati (sa zicem ca si-au picat BAC-ul) si acum incearca sa-i distruga sufletul Stiti Voi Cui, care suflet a fost impartit (ca o partitionare de hard) in diferite horcruxuri. Sufletul meu! Apoi Richie a dat inainte cu trei frati si trei baghete, piatra invierii, talismane care trebuie distruse, pitici eroi si pitici nemernici, dumbledore ingropat cu bagheta si Stiti Voi Cine a pus mana pe ea. Si asa e si filmul.

Glumeam noi inainte sa inceapa show-ul, dar mie nu mi-ar fi stricat un "previously...on Harry Potter". Imi imaginez vocea aceea groasa de trailer care sa povesteasca pe scurt ultimii 10 ani: "He was a boy. He had a pair of glasses, two friends and a little stick. One day he went to the station and..." Si asa mai departe (v-am avertizat sa nu cititi, pentru ca veti fi jigniti pana la sfarsit).

Poate sunt de moda veche, dar nu cred ca pentru a vedea un film ai nevoie de un scurt breviar de termeni (gen Harry Potter Wiki).

Totusi, ultima parte a ultimei parti din seria Harry Potter poate fi urmarita si fara sa ai datele astea. Pana la urma vei prinde intriga (Voldemort vrea sa il lichideze pe dragutul de Potter si viceversa) pentru ca eroii au grija sa repete de mai multe ori si in mod explicit ce urmaresc. Desigur, iti vor scapa anumite nuante si, in mod cert, nu te vei putea bucura de "reintalnirea emotionanta cu eroii din episoadele precedente" (momente trambitate in toate cronicile favorabile). Din punctul asta de vedere am senzatia ca ultima parte a ultimei parti e ca o reuniune de clasa a opta. Nu stiu ce experienta ati avut voi, dar cine se omoara dupa reuniunile de clasa a opta?

Cum ziceam, productia poate fi urmarita (nu si de copii sub 12 ani, daca ma intrebati, pentru ca in timp, franciza a devenit tot mai infricosatoare). E un film de aventuri in care sunt mixate marile teme "heroic fantasy" de la Star Wars pana la LOTR, trecand prin Matrix, se adauga doua fire de usturoi etiopian, dinti de soricel, trei foi de cucuta si blestemul Geminia. Ups! cred ca am stricat vraja.

Adevarul e ca in afara de cateva scene (in general cele in care apar Helena Bonham Carter sau Ralph Fiennes) pe mine nu m-a vrajit. Poate ca am depasit varsta aceea sau poate fiecare generatie are Potterii ei (in fond e aceeasi veche poveste de cand cu Ghilgames, doar cu alte decoruri). Un amic zicea ca la Harry Potter merg numai tocilari (v-am zis sa nu cititi, n-ati plecat inca?IMPERIO!). Trebuie sa il contrazic: in sala nu erau numai chipuri de tocilari. Dupa parerea mea modesta, e filmul unei generatii care a crescut cu personajele astea, a citit cartile, s-a jucat cu baghetele si s-a visat in papucii vrajitorilor.

Pentru toti acestia va scrie Richie o cronica mult mai temeinica si mai reverentioasa. HOCUS POCUS!

PS. Fireste, binele invinge.

8 comentarii:

  1. O prezentare de nota zece. Felicitari !

    Sa nu auda fanii :D
    Eu cred ca aceasta prezentare e mai buna decat filmul; din cat am vazut eu filmele, cu exceptia primului sunt, adica au fost, din ce in ce mai proaste si mai penibile cu toate ca tehnica efectelor speciale a facut ceva pasi de la primul episod.

    Hocus pocus :D !

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Ai ridicat mingea la fileu mon cher!! Crucio!!

    RăspundețiȘtergere
  3. totusi daca te gandesti, ca sa vezi unele filme ai nevoie de istorie, asa sunt construite. asta e unul din ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. ”e filmul unei generatii care a crescut cu personajele astea, a citit cartile, s-a jucat cu baghetele si s-a visat in papucii vrajitorilor” - Absolut. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce Crucio domne, Avada kedavra si gata :)) eu sunt fanul hibrid...marketofanul, imi place cum s-a construit fenomenul, stilistica scriituri (in engleza caci traducerea e vax) etc nu m-am jucat cu baghete, n-am mangaiat dobbiti in crestet, n-am strigat lumos pe sub asternuturi si nici n-am visat in papucii vrajitorilor :D

    RăspundețiȘtergere
  6. În primul rând: pfahahahahah! Frumos scris. "Previously on ... "

    În al doilea rând: Mie-mi place oareşcum seria, chit că ultimele nu le-am văzut. De ce-mi place? Că sunt oarecum fan de fantasy-uri de-astea, plus că-mi place ce-i în spatele poveştii, adică decoruri, costume, efecte ... universul creat.

    RăspundețiȘtergere
  7. As fi vrut sa va raspund fiecaruia in parte, dar am lipsit putin de langa calculator. Asa ca va multumesc "in grup" pentru aprecieri, atentionari, replici si marturisiri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti un prost, stiai asta? Eh, daca nu o stiai aflii acum. Universul creat de Rowling e mult mai complex decat toate capetele neamului tau la un loc! Aceste filme/carti au atras milioane de oameni din intreaga lume si de fiecaredata se gasesc retardati invidiosi ca tine sa critice! Dc vrei sa ai ce critica uita-te in pantalonii ti si acolo sa vezi atrocitati! Avada- Kedrava Retardatule!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.