marți, 21 iunie 2011

Insidious (2010)

rating: Brainwash cu fiori


Aproape uitasem placerea de a urmari un horror facut ca la carte, cu bun-gust si un oarecare simt artistic, care sa nu provoace greturi sau ameteli prin miscari rapide de camera ori expuneri inutile de sange si viscere. L-am gasit in noul film al cuplului vinovat pentru episodul 1 din franciza Saw, regizorul James Wan si scenaristul Leigh Whannell, cei doi colaborand la inca o tema majora a genului horror: casa bantuita. Insidious e asadar un clasic modern care ia familia tipica americana proaspat mutata in casa bantuita si-o aduce in pragul nebuniei iar apoi cheama echipa de exorcisti/ghostbustersi ca sa faca curatenie-n mansarda. Reteta functioneaza bine de tot si cel putin dupa prima jumatate din film tensiunea e la cote de inundat simturile si gata sa te indemne la gesturi stupide ca verificat dulapul sau sifonierul... Si asta fara sa curga vreun pic de sange ceea ce-l innobileaza.

Presupun ca multi ne intrebam de unde-si cumpara asemenea familii fericite casele alea dubioase cu multe dormitoare, lambriuri, ceasuri cu pendul si, bineinteles, vechiul pod bantuit. Trebuie sa existe o rubrica speciala la imobiliare. Josh (Patrick Wilson) si Renai Lambert (Rose Byrne) si-au luat o astfel de casa si s-au mutat in ea impreuna cu cei 3 copii ai lor. El e profesor iar ea muziciana. Un timp viata lor pare linistita dar noi stim ca o usa deschisa aiurea sau niste carti gasite pe jos nu e semn bun. Cand Dalton, fiul cel mare, umbland aiurea prin podul casei, cade suspect si se loveste la cap speram ca ceva il va inhata din intuneric. In schimb, baiatul merge linistit la culcare pentru a aluneca intr-o coma deplina si misterioasa. Familia perfecta e zdruncinata, evenimentele bizare se intensifica, tatal devine obsedat de munca si distant iar mama are de infruntat singura aparitiile plasate artistic de-un regizor care stie bine rostul unui jump-scare.


Pentru un film facut cu doar 1,5 mil de $ Insidious arata infiorator de ‘curat’ si de finisat. E adevarat ca story-ul e legat de casa bantuita asa ca nu s-au prea tras exterioare nici macar atunci cand cuplul bantuit s-a mutat in a 3-a casa. Dat fiind ca problemele i-au urmat si in noua locuinta isi face insidios loc o ipoteza interesanta: nu casa era bantuita. Asta se pupa de minune cu toate indiciile aruncate ocazional care spustin ca Dalton ala n-ar fi chiar in coma ci … altundeva. Iar cand fratele sau se teme sa mai doarma in camera cu el, totu-i clar. “Dalton scares me when he gets up and walks around at night.” spune pustiul. Nici ca se putea mai franc. Una din cele mai sinistre scene e chiar cu acest pusti privind din camera lui de-a lungul holului in camera fratelui, terorizat de frica. In cele din urma baiatul se da jos din pat si inchide incet usa. Iti face parul maciuca, nu alta.


Toata acumularea asta a suspansului cere la un moment dat niste explicatii. Ele vin pe calea unui duo de vanatori de fantome (mai office asa si un pic natarai), care purced cu tot felul de instrumente la masurat spectre de lumina si intensitati electromagnetice, documentand si arhivand pana cand decid ca-i nevoie de un adevarat clarvazator, in persoana doamnei Elise (Lin Shaye). Ea lamureste misterul si ofera solutia, una veche intr-o forma noua si care mixeaza un pic posedarea demonica cu yoga, ceea ce va ocaziona o sedinta de spiritism steampunk si niste momente ciudatele de interactiune “spirituala”. Un regret am avut aproape de final cand parca se simtea in aer spiritul lui Jigsaw, nu stiu de ce. Era totul prea teatral. Altfel, un film pe care l-am gustat cu entuziasm pentru ca odata vazut m-am gandit serios daca mi-e intr-adevar atat de sete incat sa merg pana in bucatarie. Si e frumos cand patesc asa ceva.
Trailer

7 comentarii:

  1. Doar din ce ai scris, si-ti da fiori :)). Tare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Insidious chiar ca iti da fiori! Mi-a adus aminte de Poltergeist, dar mi-a placut ca "infernul" in care traiesc spiritele e redat mult mai infricosator.

    RăspundețiȘtergere
  3. E si meritul autorului recenziei, ca a redat atmosfera in ce o scris, asta ii fain.

    RăspundețiȘtergere
  4. L-am vazut in seara in care l-ai recomandat. Foarte bun filmu'.
    Mai astept astfel de recomandari :)

    RăspundețiȘtergere
  5. :) ne vom conforma cat de repede ne va permite timpul si inspiratia in alegere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai l-am vazut si e ziua afara;)) n-astept noaptea..dar cred ca e si ultimul film de groaza la care m-am uitat si primul care m-a marcat:|

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.