vineri, 13 mai 2011

Priest 3D (2011)

rating: Brainwash pentru impresia artistica.

La fel ca Blade si Priest a vazut lumina initial pe hartie, in lumea benzilor desenate, mai exact intr-o serie manhwa koreana, iar acum a primit obisnuitul tratament scenaristic pentru a construi fundatia unei noi francize de filme cu vampiri. Cu toate ca, provenind de pe masa de lucru al aceluiasi Scott Stewart care ne-a adus anul trecut aberatia Legion, nu se impuneau prea mai asteptari, acest nou film e considerabil mai bun si destul de distractiv. Priest e un action horror post-apocaliptic care-ti fura ochii cu decoruri si scene slow-mo dar in care bate destul de puternic o inima de distopie SF alimentand cele cateva organe transplantate din alte filme cult.

Ideea centrala a filmului ar fi ca se petrece altundeva decat pe pamantul pe care-l stim. Poate fi un viitor alternativ. In lumea aceasta oamenii si vampirii erau doua specii dominante aflate permanent in conflict. Dupa ce secole de-a randul cele doua rase s-au caftit reciproc pana au pustiit planeta, singura protectie a oamenilor fiind oferita de Biserica in adapostul imenselor orase catedrale, a fost infiintat un ordin de razboinici de elita/preoti si trimis sa termine odata pentru totdeauna cu vampirii respectivi. Paul Bettany e unul din acesti preoti-cavaleri templieri-jedi warriors care in prezent e somer si chinuit de cosmarul ultimul Razboi Vampiresc: atunci si-a abandonat un tovaras in salasul vampirilor. Acum insa afla de la un serif ca nu toti vampirii au disparut si ca unii dintre ei au scapat din rezervatiile-inchisori din mijloculul desertului, atacandu-i familia si rapindu-i nepoata. In asemenea conditii o razbunare pare justificata pentru fostul vanator de vampiri.

Dincolo de intriga povestii care oscileaza intre interesant si banal de cliseica se remarca efortul stilistic al autorului de a da o dimensiune epica filmului. De la inceput esti sedus vizual de look-ul distopic futurist al orasului-catedrala, intunecat, acoperit permanent de cenusa unui foc demult stins, dominat de turnul impresionant al Bisericii, institutia monolit ce preluase fraiele societatii. Un Blade Runner intr-o tusa de gotic hi-teh. Apoi ai parte de Erou, sindromul clasic de “displaced” care asteapta intoarcerea vremurilor cand existenta sa avea un sens. Preotul Bettany e un amestec cool de razboinic jedi si cavaler templier sau, mai clar, un “ninja catolic selectat genetic”, cu stelute in forma de cruciulite si pumnale-crucifix. Asasin in slujba bisericii. Iar vasta pustietate care inconjoara orasele citadela, ruinele si statuile gigantice iti aduc aminte de LOTR in vreme de look-ul cyberpunk al motocicletelor e nostalgic dupa Mad Max. Exista chiar si o “preoteasa” copie fidela a lui Trinity din Matrix si, cireasa de pe tort, un fight unu la unu pe acoperisul unui tren in mers, cu slo-mo si kung-fu a la fratii Wachowski.. N-am zis nimic de vampiri. Pai vampirii sunt ...orbi si rapizi, mai aproape de “creaturi diavolesti” decat de fiintele “evoluate in metrosexuali sclipitori” cu care ne-au obisnuit filmele de gen.


Priest contine astfel destule elemente care sa justifice una sau doua vizionari (pentru fani) dar din pacate rolul sau de trambulina e cam prea evident. Nu face decat sa arunce cateva bombe cu ceas, sa rezolve facil criza si sa lase de inteles ca “ne revedem in Orasul Sapte”. I-ar fi durut mainile daca mai insistau pe aspectul totalitar al societatii de “credinciosi”, rolul de Big Brother al Monseniorului si paradigma repetata obstinant “to go against the Church is to go against God”. Mai mult, l-au convertit si 3D, accentuand frustrarea platitorului de bilet. 
Trailer

7 comentarii:

  1. E facut in asa fel incat admite o continuare. Tocmai din acest motiv a fost incomplet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest fapt e evident. Si chiar asta e problema filmului. E ca un pilot de serial tv.. pare promitator dar nu poti judeca serialul pe baza lui.
    Blade sau Underworld nu sufereau de acest minus.

    RăspundețiȘtergere
  3. not bad, eh, not bad?! Acuma ma imbracca am rezervari intr-o ora :D Asa cred c-o sa stau cu ochelarii jos de pe ochi la niste faze :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie confesionalele alea din Orasul catedrala mi-au adus aminte de alea din THX1138, cand Duvall incearca sa-si expuna problemele si primeste numai raspunsuri seci, pre-inregistrate. la fel ca Priest :)

    Ioan

    RăspundețiȘtergere
  5. Filmul a fost dragutel, poate umpic peste categoria de film de duminica.
    Pentru mine insa a avut o problema: m-am simtit ca la o piesa de teatru. Pentru un boxoffice as fi vrut ca toata povestea sa fie macar putin mai complexa, nu cu 3-4 actori care isi disputa rolul de lead.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie-mi plac genu' ăsta de filme (făcute după comics, that is), chit că unele-s proaste ca naiba. Ăsta ... aşa cum zice Ovidiu.. mai de duminică, dar tot mi-o plăcut.

    (Azi cred că am răsfoit aproape juma' de blog.)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) lectura usoara atunci.

    Despre Priest am zis ce-am zis.. Usurel si mediocru. Dar destu de distractiv.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.