vineri, 13 mai 2011

Ce te-a scos din sarite/ din sala?

LUCEAFARUL SI AURORA

Demult nu m-am mai luptat cu o asemenea pornire organica de a parasi o sala de cinema. Pe la jumatatea filmului am stiut ca Thor e o pierdere colosala de vreme. Nu e vorba ca povestea m-ar fi lasat rece (pe scurt, Luceafarul e exilat de Tatal ceresc pe Pamant pentru ca nu e inca pregatit sa ia coroana si aici zbang! se indragosteste de o Catalina /Natalie Portman; rezist tentatiei de a face vreo gluma cu ciocane, desi cam asta e nivelul umorului).

Nu m-a deranjat nici ca patetismul solemn de pe taramul Asgard (intr-adevar o priveliste frumoasa si singura justificare pentru 3D) si uneltirile cu iz de drama shakespeariana (sa nu uitam ca regizorul Kenneth Branagh i-a ecranizat cateva piese "batranului Will") sunt alternate, atunci cand ajungem in registrul pamantean, cu un umor facil din categoria "sunt extraterestru dar ma tratez". O ciocnire neserioasa intre mitologie (scandinava) si miturile moderne. Ai sa gasesti rareori in acelasi loc teorii despre universurile paralele, divizii secrete CIA, gauri-de-vierme, Facebook, savanti simpatici, Anthony Hopkins, zeul Odin si zeul I-pod, teleportari pe poduri-curcubeu, studente traznite, tornade si, inevitabil, ciocanul lui Thor pe post de Excalibur.

Nu ma intelegeti gresit. Imi plac comics-urile. Dar parca tot mai putin in filme. Oricum nu in asta. Thor nu mi-a zis nimic. De ce am mai ramas atunci in sala? M-am intrebat si eu in ora care se scurgea din ce in ce mai incet (incredibil cat de relativ poate fi timpul la cinema; 100 de minute pot parea zile atunci cand te auto-exilezi pe planeta gresita). In acest timp am inteles ca pentru unii poate fi o experienta fun. Am hotarat sa nu dau in ciocanul in film. Si sa accept ca, pentru mine, Thor e un univers cu totul paralel. Asa stau lucrurile. Si e ok.
LinkLa cateva zile distanta am retrait senzatia acuta de a iesi din sala. Culmea, la Aurora lui Cristi Puiu, dar din cu totul alte motive. Am rezistat eu inainte la productii chinuitor de proaste, doar pentru ca am vrut sa scriu despre ele. Vroiam sa respect angajamentul de a vedea un film prost in locul vostru. Sa vad pana unde ajunge prostul gust. Pentru ca uneori (rar, ce-i drept, apare cate o scena/replica nestemata in cele mai neasteptate locuri). Asta e scuza mea. Dar am banuiala ca de multe ori ramanem pe loc in virtutea principiului romanesc: ba, dac-am platit, acuma stau de toti banii.

Tie la ce film ti s-a rupt filmul? Spre binele public, va provoc sa scoateti la lumina acele amintiri neplacute din viata voastra de platitor de bilet. Incep eu spovedania: in ultimii 10 ani am iesit de la Orient Expres (Nicolaescu), Dulcea sauna a mortii si de la o prostie americana (i-am si uitat numele) de la TIFF (acolo aveam o gramada de alternative si, in plus, exista chiar o seara dedicata filmelor de prost gust, adica stilului camp). Pe tine ce titlu te-a facut sa-ti iei campii?

7 comentarii:

  1. Mie personal nu mi-a placut Acvila legiunii a IX-a deloc, m-a plictisit groaznic, de imi venea sa ma intind si sa ma culc acolo. Si Adjustement bureau mi s-a parut destul de tras de par, dar la asta am rezistat eroic.
    Si daca nu vreau sa ies din sala, i-as scoate pe altii, aia care vorbesc la telefon de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  2. scos din sarite:
    -Your Highness - nu mi-a venit sa cred ce umor penibil a putut sa aiba filmul asta, mai retardat decat Vacanta Mare in zilele lor proaste
    -The Last Airbender - ar fi trebuit sa ma car imediat dupa ce au deschis actorii prima data gura
    -Saw 7 - asta s-a nimerit in cadrul unui maraton horror la multiplex, vazusem primele 2 din serie apoi nu i-am mai dat atentie. unul din cele mai inutile filme pe care le-am vazut

    acum, faza e ca la nici unul din astea nu am iesit afara din sala. am indurat cu stoicism pana la final, dar inca ma intreb de ce.


    legat de Thor, ca vad ca esti foarte revoltat :)
    vorbim totusi de benzi desenate de la Marvel, care la fel ca si DC Comics sunt o masina de facut bani. comicsurile venite de la astia au o adresabilitate foarte larga (evit sa discut despre realizarile lui alan moore, neil gaiman etc pt ca alea sunt in alta liga) si nu apare cate un Chris Nolan in fiecare an care sa reinventeze un supererou si sa-l puna in alta lumina.

    Iti inteleg perfect nemultumirile, dar Thor e pur simplu light entertainment. Sunt foarte curios ce asteptari aveai tu. eu ma asteptam sa fie mult mai obosit si mai heroic-gay :) in schimb, cred ca a fost decent, nu e memorabil, si probabil nu o sa-mi aduc aminte mai nimic din el peste 1 an, la fel cum am patit dupa ironman 1 si 2 sau multe alte realizari din zona asta.

    au fost ecranizari dupa comicsuri mult mai proaste :)

    am ramas cu sechele dupa your highness asa ca umorul aici chiar mi s-a parut natural, iar Loki mi-a fost simpatic, cum se tot straduia el sa bage strambe peste tot.

    Altfel, Astept sa vad ce face Joss Whedon la anul cu The Avengers.

    Ioan

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ioan: nu sunt foarte revoltat (poate usor revoltathor) :)

    Inteleg ca e light entertainment si ca, in acest sens, e chiar o realizare decenta. Pur si simplu nu e my cup of tea, atat.

    Merci pentru destainuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut multe filme proaste la cinema, si de obicei nu mi-a parut rau - mai putin la The Golden Compass. Cand a aparut ursul ala betiv cu accent de rus am fost cat pe ce sa ma ridic si sa plec, nu mi-am dorit in viata mea atat de mult o telecomanda.

    Si nici n-am avut cui sa ma plang, toata lumea care l-a vazut a zis ca de fapt n-a fost asa rau, cum le spusesem eu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. hehe, subscriu. Dar vaaai, glumele cu ciocane. Ce bine merg :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Am adormit la Alexander ... chit ca apoi l-am revazut pe proteve si nu-i asa rau :) Si am iesit de la G.I. Joe ceva cu Cobra Nushce..de acu vreo 2 ani. Am fost tirita sa merg.

    Io nu prea ies de la filme, Luci, ca le aleg cumpatat. In schimb sa vezi ce cu satisfactie dau shift/delete in compu la minutu' 15' :)) O sa ma gindesc la o lista cu filme pe care le-am intrerupt astfel :) Cheers.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ciupi:

    Good evening, Com.!

    "Cumpatat" in sensu ca mergi la alea pe care le asteptai, nu asa la plesneala.

    Astept cu neliniste lista ta (desi unele titluri le stiu/anticipez deja :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.