duminică, 8 mai 2011

"Da si tu o tigare!"

PERIFERIC: DEAD END
rating: Brainwash

Numai intr-un film romanesc poti sa auzi o asemenea replica rostita de fiul de 8 ani catre maica-sa. Numai intr-un film romanesc mama ii va da "tigarea" si vor fuma impreuna pe holul trenului Bucuresti-Constanta. Ba mai mult, cei doi se joaca sufland fumul unul spre celalalt, ca doi pustani. Mama (Ana Ularu) are 24 de ore (cat a primit permisie de la inchisoare pentru inmormantarea mamei) ca sa-si incheie socotelile cu cei trei barbati din viata ei. Cu fostul iubit/peste (Mimi Branescu), cu fratele (Andi Vasluianu) si fiul de 8 ani (Timotei Duma, il stiti din Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii). Cu doi iese pe plus, cu unul pe minus.

Cu plusurile si minusurile sale, debutul in lungmetraj al lui Bogdan George Apetri se contabilizeaza ca si castig pentru cinematografia romaneasca.

Plusuri:
-neo-neorealismul minimal, cu care ne-am obisnuit (scenariul este scris de regizor impreuna cu Tudor Voican dupa o poveste de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru) primeste tuse vii de culoare de la operatorul Marius Panduru;

-jocul actorilor Ioana Flora (sotia care-l tine din scurt pe fratele Andi Vasluianu), Mimi Branescu (reuseste un mic interlop absolut detestabil - iti vine sa-l pocnesti, dupa cum zicea Richie) si Cristi Olesher (descoperit de Cristian Nemescu in Marilena de la P7, are una din replicile filmului: "Nu te du cu ma-ta, fratele meu!"; va asigur ca veti mai auzi de pustiul asta).

Anei Ularu ii reuseste formidabil partea de incrancenare, starea de razboi total cu lumea. Poti sa citesti pe gura ei mereu stransa infrangerile trecutului, ranile interioare inca deschise, neincrederea fata de ceilalti. In mersul ei cu capul aplecat inainte dar tapan si hotarat se intrevad traumele unui om care a trebuit sa-si faca loc cu capul, singur intr-o lume ostila. Un om care s-a lovit adesea de ziduri, nu doar de zidurile inchisorii. Dincolo de "botosenia" si de incrancenarea ei de suprafata, as fi vrut sa vad mai multe nuante interioare ale personajului.

Tot la remiza am sa trec si finalul. Parca prea abrupt, dezumflat (tinand cont de asteptarile create prin desfasurarea de forte de pana atunci). Am observat un pattern, deja marca inregistrata a unor regizori ca Puiu si Mungiu: nu auzim muzica tot filmul, finalul survine brusc pe un moment de tacere si apoi, pe genericul de final, incepe muzica (de obicei un slagar din anii '80). Cam asa si cu Periferic.

Minusuri: montajul lui Eugen Kelemen. In anumite secvente, decupajele sunt precipitate, imprastiate, ceea ce afecteaza continuitatea planurilor. Aici am o rezerva: s-ar putea ca aceste "taieturi" neindemanatice sa fi fost facute din camera de proiectie de la cinema Timis. Adica secventele erau taiate prea agresiv si fara sens, ca sa fie mana unui monteur profesionist. Tinand cont de experienta cu Aurora e foarte posibil ca si Periferic sa fi fost tratat in acelasi stil. Asa ca ma opresc aici cu comentariile, pana la o revizionare corespunzatoare.

De fapt, as putea verifica deseara, la proiectia in aer liber (Piata Unirii, de la 21.30), in incheierea Timishort.

8 comentarii:

  1. O sa murim de frig acolo..... facand haz de necaz, putem sa spunem ca P-ta Unirii e acum un "Studio" in aer liber :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da, dar e mai putin sinistru decat Studio...

    RăspundețiȘtergere
  3. darael & anda: in Unirii e chiar simpatic (daca nu ploua).

    Si oricum ar trebui sa se vada mai bine ca la cinema. Eu am vazut filmul la Timis, alta proiectie cu probleme si scene sarite, ca in
    Studioul de care aminteati.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anda: Studio e sinistru doar cu oameni putini. La Timishort a fost ok, cateva zeci de fetze mai anima un loc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am vazut filmul pe webkino si calitatea a fost slaba,cred ca netul de acasa a influentat.La Timis a fost proiectat cand am avut vacanta si am ales sa platesc 3 euro sa il vad pe site,nu mai aveam rabdare si nu aveam de unde sa stiu ca urmeaza sa mai fie proiectat in Timisoara si in aer liber.

    Daca nu ploua,cred ca vin si azi sa il vad pentru ca mi-a placut

    RăspundețiȘtergere
  6. N-a fost vorba ca il vor proiecta la Studio in caz ca ploua? Parca asa am inteles.
    Zic asta pentru cine tine neaparat sa-l vada azi, eu deja l-am urmarit la Timis.
    Ce pacat ca se termina Timishort-ul :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Ba da, in caz de ploaie se proiecteaza SI la Studio. Cel putin asa a zis Andreea...

    RăspundețiȘtergere
  8. @crynick & trixia:

    voi sunteti speranta ca pentru noua generatie de regizori romani exista si noua generatie de spectatori :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.