miercuri, 27 aprilie 2011

Scream 4 (2011)

rating: Oroare


"Don’t fuck with the original", spune unul din personajele principale in finalul celui de-al 4-lea film din franciza Scream. Suna ca un indemn pe care ar trebui sa-l urmeze fiecare din regizorii care-si propun sa faca un sequell. Fiecare, mai putin tatal originalului, desigur, care isi poate permite sa dea de toti peretii cu status-quo-ul initial fara sa i-o luam la ochi. Wes Craven e fara indoiala un tip inteligent si cand s-a pus in spatele camerei ca sa reinvie franciza ingropata acum 10 ani in mod sigur ca s-a gandit exact cum sa f**a originalul, stiut fiind ca luarea in serios a unui story racit in secolul trecut nu va da bine la critica.

Si exact asta a facut: a luat ingredientele principale (plot, actori, cutitul de bucatarie, masca ghostface) si le-a aruncat in blenderul generatiei wifi impreuna cu toate gadgeturile contemporane: facebook, twitter, iphone, webcam, retele sociale etc. A presarat un pic de condimente autoreflexive (gen deconstructia tipologiei filmelor horror din ultimii 10 ani, istoricul francizei in cauza plus referinte la cele mai influente titluri ale genului) si a realizat ceea ce se numeste un meta-film. Adica un film in care se vorbeste despre el in acelasi timp in care se face. Critica il felicita pe autor, publicul amator de divertisment facil conchide ca e atat de prost incat e funny.


Nu glumesc, singurul mod de a ma face sa revad acest film ar fi sa ma inchideti in mall in ziua de Paste cu un clovn beat pus sa ma circumcizeze, iar unicul loc in care sa ma ascund ar fi desigur sala 7 din Cinema City, acolo unde ruleaza Scre4m. Altfel nu. M-am cam saturat de filme “subtile” care nu se iau deloc in serios si-mi ofera aceleasi dezamagiri. Daca ma duc la un film clasificat horror ma astept sa fiu ‘ingrozit’, ‘infricosat’, ‘oripilat’ si nu sa (re)descopar o alta satira la adresa unui gen care se zbate in recycle bin sau, mai rau, la adresa unei societati viciate de o pofta infantila pentru celebritate si blocata intr-un attention span de 5 secunde. What's my favorite scary movie? Definitely not Scream4!

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.