vineri, 22 aprilie 2011

Rabbits

RABBIT WALK WITH ME

Pentru ca iepurele este cel mai abuzat animal al perioadei va invit sa-l razbunam printr-o inspectie a prezentei sale in film. Deci, mi-am pus intrebarea: ce iepurasi cunosc din cinema (in afara de Bocanila din Bambi si iepurasii playboy)? La prima strigare au venit asa:

1. Iepurii freaky ai lui David Lynch. Maestrul plonjeelor in subconstient are o obsesie veche cu iepurii. Ultima, cu familia de urecheati din Inland Empire, un film in film. N-as putea sa explic de ce mi se ridica parul pe mana urmarind "aceasta frumoasa bucatica de dementa", vorba unui comentator. Nu pot sa-mi explic nici mie. Subconstientul meu se pare ca intelege.



2. Iepurele din jobenul lui Tati. L'Illusionniste e ultima animatie semnata de aclamatul Sylvain Chomet. De fapt e ultimul film de Jacques Tati. Sau, daca preferati, un omagiu de 90 min. adus regizorului cult francez. Scenariul, personajul, atmosfera, muzica, , totul e Tati (aka alter ego-ul sau Hulot). Apar in treacat si fragmente din Mon Oncle. Zice-se ca scenariul fusese scris de comic dintr-un impuls de vinovatie fata de prima lui fiica pe care o parasise la numai doi ani. Chomet ii dedica filmul celeilalte fiice, Sophie. Oricum ar fi, Iluzionistul se invarte in jurul unor sentimente paterne, de care ne dam seama de-abia in final.

Magicianul Tatischeff isi gaseste tot mai greu locul in lumea spectacolului. Numarul sau pare desuet in comparatie cu, de pilda, noile senzatii rock'n roll. Vagabondeaza pe insula britanica de la un job ratat in altul, pana intr-un izolat catun scotian unde gaseste publicul perfect. Unul din spectatori -o juna camerista- este atat de sedus de numerele sale, ca fuge cu el. L'Illusionniste vorbeste despre nevoia noastra de magie, care la tanara scotianca va fi inlocuita cu un sentiment similar: fiorul dragostei. In acest sens trebuie sa intelegem si eliberarea din final a iepurelui, care pentru Tatischeff avea rol de recuzita si de companion tacut. Magia filmului sta in faptul ca transmite atat emotie fara sa se rosteasca un cuvant. Nu va asteptati insa la umorul nebun din Les Triplettes de Belleville. Umorul de aici e trist, tandru si mangaietor. Atentie la iepure!



3. Iepurii lui James Franco. Ca tot a fost ziua lui pe 19 aprilie. Ca tot i se lanseaza filmul azi. Si mai are si un fetis cu iepurii. Compania lui de productie se cheama Rabbit Bandini. Printre proiectele sale independente (pe langa faptul ca isi da doctoratul la prestigioasa Yale) a creat o serie de clipuri la misto (Acting With James Franco) in care ii preda actoria fratelui sau Dave, pe site-ul lui Will Ferrel, Funny or Die. Episodul in care ne dazvaluie arta de a plange in fata camerei e chiar funny.

Tu dupa ce iepuri din filme zici sa alergam?

-------------------
Later Edit by Richie

4. Nu putem uita de Roger Rabbit, iepurele catastrofa din senzationala colaborare Disney - Steven Spielberg. Who Framed Roger Rabbit e facut in stilul unui mystery thriller detectivistic, ca o combinatie de animatie-realitate in care desenele animate (toons) mananca si beau cot la cot cu oamenii, ba chiar lucreaza in industria de divertisment. Roger Rabbit e un iepure faimos caruia i se insceneaza o crima si il angajeaza pe Eddie Valiant (Bob Hoskins) sa afle adevarul. Doar ca Eddie urasete "animatiile" intrucat una e vinovata pentru moartea partenerului sau (un pian aruncat pe geam). Filmul e o extraordinara realizare tehnica imbinand cu convingere in 1988 cele doua tehnologii de facut filme. Robert Zemeckis l-a regizat iar Richard Williams a fost responsabil cu animatia. Amandoi au facut o treaba minunata, personajele avand o dimensiune reala, umpland cadrul, aruncand umbre si interactionand efectiv cu oamenii. O comedie inovatoare fara doar si poate.

10 comentarii:

  1. he he si eu vroiam sa fac un bestiar din asta filmic, dar despre porci mistreti :D
    pai era un iepure si-o situatie hazoasa in Monty Phyton and the Holy grail http://www.youtube.com/watch?v=XcxKIJTb3Hg :))

    un iepure spasmodic, din rumegus in Alice (1988)

    la care s-ar adauga toti iepurii din toate eranizarile dupa basmul lui Caroll

    p partea animata : Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit

    RăspundețiȘtergere
  2. @Tina: Donnie Darko mi-a venit si mie in minte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic de Hank and Mike! nu exista altceva mai bun decat Hank and Mike cand vine vorba de iepurasii de Paste! promit!http://www.youtube.com/watch?v=HsW4RhymEwo

    RăspundețiȘtergere
  4. subtilul si evazivul harvey, desigur.

    http://www.imdb.com/title/tt0042546/

    RăspundețiȘtergere
  5. Multam pentru Hank and Mike.
    La Harvey ma pregateam sa ma uit si eu in weekend.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dap, și eu votez cu Frank și cu „iepurele alb cu ceas de buzunar” :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Uuuu! Şi să nu uităm episodu' din South Park dedicat iepurilor ... http://www.southparkstudios.com/clips/155554/mall-bunny-conspiracy#tag=Easter

    RăspundețiȘtergere
  8. "And then I introduce them to Harvey... and he's bigger and grander than anything they offer me."

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.