marți, 5 aprilie 2011

Angst (1983)

rating: Colectabil

Angst (Frica) e un film austriac obscur din 1983 care probabil ar fi trecut pe sub radarul meu cinefil daca nu imi atragea atentia Gaspar Noe asupra lui. Intr-un interviu francezul spunea ca una din influentele majore in realizarea Enter the Void a avut-o acest film unic al austriacului Gerald Kargl. Si cand zic unic nu ma refer doar la faptul ca n-am mai vazut asa lucratura ci si la acela ca e singurul film al respectivului regizor. Angst e remarcabil prin atmosfera claustrofobica pe care o impune asupra privitorului si prin miscarile inovatoare de camera (cinematografia apartine polonezului oscarizat Zbigniew Rybczynski) ce pare uneori atasata de trupul personajului ca un apendice supraveghetor, ancorandu-ne si pe noi spectatorii, ca intr-un vertij ametitor, de lumea sucita a acestuia.




Personajul a carui poveste o spune Angst e un criminal psihopat care tocmai e eliberat din puscarie dupa o pedeapsa de 10 ani pentru omor. Gandurile sale imediate sunt departe de reabilitare si dezvaluie o latura infioratoare a omului: placerea de a ucide. Abia iesit pe poarta inchisorii barbatul nu se gandeste decat la urmatoarea victima prin care sa-si satisfaca pofta de crima. Psihopatii sunt o categorie aparte de criminali, foarte cruzi si imprevizibili. Crima are incarcatura pur sexuala pentru ei si ii conduce spre fapte abominabile. Prin urmare individul asta rataceste prin oras cautand o victima pana ce gaseste o resedinta mai retrasa unde da peste o familie vulnerabila: doua femei si un barbat retardat. Acum planul poate fi pus in actiune.

Partea nasoala la acest film e tocmai faptul ca se inspira din realitate. Partea buna e ca te ingrozeste cu mijloace putine, interpretarea lui Erwin Leder (psihopatul) si modul neconventional de folosire a camerei (filmand de undeva dintr-un plan superior, ca un ochi atotvazator) fiind suficiente pentru factorul realism. Naratiunea lucida a personajului functioneaza excelent si ca autoreflectie asupra motivatiilor si emotiilor sale, facand filmul sa apara ca o repunere in scena a unui omor. Lucru esential e ca personajul nu lasa impresia unui killer profesionist ci a unui om obisnuit cu o grava problema la mansarda. Se panicheaza in momente cheie, e impulsiv si amator, frica si excitatia ii accentueaza nebunia dar totusi izbuteste sa ucida niste oameni... iar asta e infricosator. Angst se recomanda doar celor pasionati de cinema-ul experimental...sau de filmul european x-rated.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.