miercuri, 16 februarie 2011

The Green Hornet 3D

NOUA PACALEALA TRIDIMENSIONALA
rating: Eroare

Cum recunoşti cel mai slab film care rulează la multiplex?

Simplu. Scrie 3D pe afiş.

Asta e noua manevră a marilor studiouri de a salva producţiile proaste de KO la box office. Le convertesc pe toate în 3D, ca şi cum filmele plate (banale, plictisitoare) ar căpăta astfel "adîncime". Un exemplu recent: The Green Hornet (Viespea Verde). Aici păcăleala operează pe mai multe niveluri.

În primul rînd, numele regizorului. Michel Gondry făcuse Eternal Sunshine of a Spotless Mind şi La Science des Rêves. Nimic din Viespea Verde nu arată că ar exista un regizor în spatele camerei, darămite unul bun.

În al doilea rînd, s-ar putea să fiţi atraşi de bad guy-ul Christoph Waltz (care, iată, începe să capitalizeze succesul din Inglourious Basterds). Dacă în uniforma de nazist a colonelului Hans Landa te înfiora numai la apariţia pe ecran, în costumul de discotecă al mafiotului rus Chudnofsky e o caricatură ridicolă.

Întregul film e o caricatură, după chipul şi asemănarea lui Seth Rogen (el co-semnează şi scenariul). Rogen e egal cu el însuşi în toate rolurile, ceea ce nu e un compliment. Aici e fiul răsfăţat (Britt) al unui mogul media care, în ciuda faptului că nu are vreo calitate vizibilă, începe să se joace de-a justiţiarul împreună cu valetul răposatului său tată. Personajul Kato, expert in arte martiale, bate de departe inspre vechea seria The Pink Panther, in care Kato era asistentul si sparring partner-ul comisarului Clouseau (Peter Sellers). Cei doi urcă în lift cu tot cu maşină, devastează biroul propriei companii şi alte trucuri pirotehnice, care arătau la fel şi în 2D. Rolul ochelarilor negri e să nu-ţi pară aşa rău după bani cand iesi de la film. Iti vei zice incet in barba: Eh, macar a fost 3D.

P.S. Totusi se mai fac filme onorabile si in dulcele stil clasic. De fapt Acvila Legiunii a IX-a este numai despre "onoare". Una peste alta, a fost o surpriza placuta in prima parte, cand a reusit sa evite cliseele genului "sword & sandals" invitandu-ne intr-o calatorie autentica in Britania secolului II e.n., la nord de "capatul lumii", adica la nord de zidul construit de Imparatul Hadrianus. In anumite scene, filmate pe crestele muntilor scotieni, imaginile erau cu mult deasupra 3D-ului din Viespea Verde. Bonus pentru cinefreaksi: Printul Foca este jucat de Tahar Rahim (Un prophete). Trebuie precizat, pentru ca pana in ultimul cadru e acoperit cu un strat gros de vopsea. Cu vopsea sau fara, degaja aceeasi energie sumbra care l-a consacrat.

10 comentarii:

  1. "Cum recunoşti cel mai slab film care rulează la multiplex?

    Simplu. Scrie 3D pe afiş."
    150% true

    RăspundețiȘtergere
  2. @Kilroy: desigur, sunt si exceptii

    Plus ca teoria mea are si minusuri de logica: daca sunt mai multe filme 3D, cum il cunosti pe cel mai slab dintre ele?

    Sigur, exageram din motive retorice, dar ma bucur ca esti pe aceeasi unda.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand, chiar speram ca Green Hornet sa fie chiar comestibil. Iar despre Acvila credeam ca e o alta afacere gen 300. Aparentele mai si inseala. Am sa incerc sa vizionez Acvila, iar la GH nu ma voi agita prea tare: daca imi apare in cale, bine. Daca nu, nu.
    Second, nu mai stiu care regizor a declarat ca nu vede justificarea 3D-ului, decat in porno. Corect, zic si eu.
    Dar uite veste:
    http://www.allocine.fr/article/fichearticle_gen_carticle=18601723.html
    Nu pot sa spun decat: Uau!

    RăspundețiȘtergere
  4. io am vazut o singura abatere de la regula : Galapagos :P
    io speram ca viespea asta sa intre la categoria brainwash :P

    RăspundețiȘtergere
  5. @Kilroy: am notat Legitima Aparare, mersi

    @Adina: la o adica poate fi si brainwash, daca gusti umorul fara sens (campy, goofy) marca Rogen.
    Ar fi un moment in film care face exceptie de la linia asta: cameo-ul lui James Franco. Astea 3 minute chiar merita vazute.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici mie nu mi-a placut filmul. Nu stiu de ce se face atata caz cu tehnologia asta 3d, nu vad nimic atat de special la ea. Mai ales ca dupa 2 ore te doare si capul foarte tare, am citit ca este daunatoare deoarece forteaza ochiul sa focalizeze.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihaela: Am auzit si eu. Sincer, nu m-a durut niciodata capul. Nici cand am stat in randul 3.

    Acuma depinde si ce consumi inainte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentariul a sesizat esentialul: filmul a fost atat de prost, incat subonstientul producatorilor le-a suflat in ureche sa-l faca 3D, ca sa fie cat de cat de succes. Culmea e - iar buna sesizare - ca filmul nici macar nu era facut pentru efecte de tip 3D, cum erau de pilda Avatar sau - la un pol total diferit - Ice Age III.

    RăspundețiȘtergere
  9. e un umor fara sens dar mi-a placut personajul ridicol jucat bine de Waltz.

    RăspundețiȘtergere
  10. sincer, mi s-a luat o piatra de pe inima dupa ce am citit articolul asta. credeam ca e ceva in neregula cu mine :)

    n-am ras aproape de loc la filmul asta si l-am uitat de cum am iesit din cinema. Faza a fost ca au fost 2 colege sa-l vada, inainte sa merg eu. Si au venit extrem de incantate: ca e funny, ca e dramatic, ca e plin cu actiune si suspans ca e asa si pe dincolo. Mi-am adus aminte de ele cand stateam pe scaun la cinema si tot asteptam un moment bun in film.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.