joi, 3 februarie 2011

Acolo unde incepe totul

De cateva zile, o reclama de pe Discovery reuseste sa ma uluiasca cu multiplele ei intelesuri. Spotul de promovare al Egiptului (si al brandului lor de tara) se incheie cu aceste patru cuvinte: Acolo unde incepe totul.

Nu sunt sigur ce urmaresc (daca mai urmareste cineva) responsabilii turismului egiptean. In momentul in care imaginea ta de tara e asociata cu batai crunte de strada, mi se pare absolut inoportun sa sugerezi ca e lapte si miere. Ma gandesc ca, in focul evenimentelor, au uitat complet de campania tv. Sau pur si simplu e ultimul lucru la care se gandesc. Din punct de vedere al PR-ului este insa o gafa de proportii faraonice.

Ar fi doua explicatii posibile. Prima: au lasat intentionat sa ruleze reclama pentru a diminua imaginea de haos din aceste zile, adica pentru a comunica faptul ca sefii (regimul Mubarak) controleaza situatia. In acest caz ne iau de prosti si ofera o tentativa ridicola de manipulare prin imagini (intr-o era in care de la imagine incepe de fapt totul).

In cazul in care e o scapare, asa cum banuiesc, "mesajul" reclamei e o mostra de umor involuntar, intr-un context de altfel, dramatic. Acolo unde incepe ce? Razboiul civil? Inflamarea nordului Africii? Un nou conflict in Orientul Mijlociu? REVOLUTIA?

Oricum, e o speta de studiat in facultatile de relatii publice si comunicare, precum si in departamentele de stat care se ocupa de situatii de urgenta. In rest, sper sa putem vizita cat mai curand Egiptul, in siguranta. Iar ceea ce a inceput acolo, sa se termine cu bine.

Mai jos puteti viziona versiunea lunga a reclamei in chestiune.

3 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.