luni, 24 ianuarie 2011

Zodia de celuloid

Fie ca suntem cinesseuri sau cinedevoratori adevarul e ca unii dintre noi chiar ne-am nascut in zodia filmului, inveliti in pelicula de celuloid si vizitati de magii celei de-a saptea arte aflati la vanatoare de stele de cinema. N-am stat pana acum sa ma gandesc spre exemplu la un lucru: oare un film creat, nascut, aparut in aceeasi lume o data cu mine ar fi putut avea vreo influenta considerabila asupra destinului meu de cinemaniac? Ar fi putut vreo bijuterie dinasta in miscare sa-si lase amprenta asupra firii mele in asa fel incat in momentul cunoasterii ei sa fie dragoste la prima vedere vizionare? Ei bine, inclin sa cred ca da. Eu m-am nascut in gloriosul an 1979, declarat de UN drept "anul international al copilului" si marcat de uimitoare realizari ale sexului slab: Maica Tereza lua premiul Nobel pentru pace, Margaret Thatcher devenea prima femeie prim-ministru britanic iar Nadia Comaneci lua primul 10 din istoria mondialelor la gimnastica. Acestea sunt de momente nesimnificative pentru cititorii Marelui Ecran atunci cand isi vor aduce aminte ce premiere am avut in lumea filmului.

Si aici am vrut sa ajung. Desi in 1979 s-au lansat niste "bombe" cu efect percutant si reverberant, ca manifestul anti-razboi al lui Coppola (Apocalypse Now), panorama desertaciunii distopice (Mad Max), poemul metafizic tarkovskian (Stalker) si mult-oscarizatul Kramer vs Kramer, pe mine m-a lovit cel mai grav in constiinta Alien-ul lui Ridley Scott. Desi l-am vazut ca tot omul la o varsta la care abia aveam voie sa ma benoclez la tv, odiseea nostromiana m-a drogat, obsedat, nelinistit, eviscerat de concret si culturalizat intr-o anume directie (a sf-ului) pentru totdeauna. Nu mai zic ca am citit pana si "cartea" (in speta o 'novelizare' a filmului facuta de mana lui Alan Dean Foster), pentru ca in vremea 'cea nu se existau casete video ca sa-i dau replay la Ripley. Iar acum l-am colectinat pe rand in VHS, DVD si HDrip si pesemne cand se ieftinesc BluRay-urile mai adaug un exemplar. Asa ca zodia mea de celuloid poarta antetul lui Scott si a filmului care a reinventat horror-ul si l-a urcat in stele.

Ideea articolului e desigur interactiva in sensul ca v-as indemna sa va aflati filmul care-a facut ochi odata cu voi in lume si care v-ar fi putut orienta personalitatea intr-o anumita directie dupa ce l-ati vazut... cine stie ce descoperiti.

Ps: in felul asta ne mai cunoastem si noi nitel gusturile :)

14 comentarii:

  1. Cât mă bucur să mai dau şi de alţi oameni pe care i-a marcat acest minunat film! Eu ador toate cele 4 filme, chiar şi pe ultimele două, deşi considerate mai slabe...Am văzut fiecare parte de 6 ori şi pot spune cu mâna pe inimă că aceste filme mi-au marcat copilăria. (Alien şi Aliens le-am văzut, pentru prima dată, la vârsta de 12 ani)

    Aş da sfoară în ţară să vadă fiecare pasionat de SF şi horror această capodoperă a genului!

    RăspundețiȘtergere
  2. m-am nascut in prolificul an 88 dintr-o mama cu coarda sensibila inmuiata torential in bastistul Rain Man si dintr-un tata cu imaginatie scandalos de bogata, mare bautor de Beetlejuice :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai, ce-ai zice de un Dr. Strangelove. Anul nu-l mai spun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Once upon a time in america, Terminator si chiar 1984.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bag si eu in Intrecerea Anilor :)

    1980: Star Wars (Imperiul Contraataca), Stardust Memories (Woody Allen), Superman II, Airplane!, The Shining. Si acum titluri fara legatura cu cerul: All that Jazz, Moscova nu crede in lacrimi,Kagemusha, Oblomov, Raging Bull si The Elephant Man.

    Am aparut pe lume in aceeasi zi cu Urban Cowboy.

    In acelasi an s-au nascut: Zooey Deschanel, Christina Ricci, Eva Green, Macauley Culkin, Ryan Gossling si Jake Gylenhaal.

    Au debutat: Tom Hanks, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Robin Williams, Mel Gibson si Jim Carrey.

    Au murit: Steve McQueen, Peter Sellers si Alfred Hitchcook.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oliver Robert Nohai24 ianuarie 2011 la 12:09

    1977 : Star Wars. Nuff said :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmmm .. fix fix de ziua mea n-a fost lansat niciun film :P, dar în 1991, mai importante, au fost:
    The Silence of the Lambs, cel mai tare în acel an. În rest ... Terminator 2, Robin Hood ăla cu Kevin Kostner, tot cu Kevin și JFK. Dacă știți voi altele ... ;))
    Dar, tot în 11.11 s-au născut și Leonardo DiCaprio și Demi Moore.
    În anul 1991 vă dați și voi seama că nu s-au născut cine știe ce actori mari ai zilelor noastre, însă hai să menționez câteva nume mai importante pe care le regăsiți în filmele de azi:
    Evana Lynch ( Luna din Harry Potter ), Bonnie Wright ( tot din Harry Potter, Ginny ), Skandar Keynes ( Edmund din Cronicile din Narnia ) și Emma Roberts ( Wild Child, Nancy Drew ).
    Precum vedeți, nu mă laud cu mare lucru:P

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar ideea, Richie, e foarte tare !*
    ( am uitat să adaug și am publicat prea repede comentariul )

    RăspundețiȘtergere
  9. @marian: si daca ar fi sa alegi unul din cele 3.. care ar fi? care te "disturba" emotional mai tare?

    @Oliver: intr-adevar :)

    @miscellaneous11: nu ma refeream la fix ziua ta, ma gandeam doar contemporAN cu tine :p. Luci a extins ideea la actori si zile de nastere. Gandul meu era daca si tu ai vreun film mai drag sufletului tau din anul 1991. Nu neaparat cel mai tare conform anumitor topuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Păi da, am înțeles ideea ta, dar m-am luat și eu după modelul lui Lucian, mi s-a părut mai ”complet”. :D
    Hmmm ... dacă ”drag” poate fi numit The Silence of the Lambs, atunci da, pentru că mi-a plăcut foarte mult atunci când l-am văzut și revăzut. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Daniela,

    Mare atentie ca esti pe "MareleEcran" si expresia corecta este "sfara-n tara" si nu "sfoara in tara".

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.