luni, 31 ianuarie 2011

Ţara Moţilor (1939)

Daca aveti 10 minute la dispozitie va invitam sa urmariti un documentar de exceptie realizat in 1939 de Paul Calinescu. Este primul film independent al Oficiului National Cinematografic. Ţara Moţilor a fost premiat in acelasi an la Festivalul de film de la Venetia pentru cel mai bun documentar.Comentariul ii apartine lui Mihail Sadoveanu in lectura lui Mihai Puscariu. Dati un ochi peste o tara de basm cu oameni harnici, taietori de lemne si cautatori de aur, si fete frumoase ce merg la targ pe Muntele Gaina. Nu veti regreta.


5 comentarii:

  1. @ Richie: Foarte important: privitor la participarea la Veneţia şi câştigarea premiului - în anul acela, şi vreo câţiva după, la Veneţia au fost invitate doar ţările simpatizante ale regimului, printre care şi România. Caz excepţional, tuturor filmelor paricipante le-a fost acordat Marele Premiu (care by the way, se numea Cupa Mussolini, sau ceva pe acolo). În plus, în istoricul Festivalului de la Veneţia, anul 1940 figurează cu un mare blank. Adică nu există statistic.

    Şi acum, pe jumătate off-topic: noi nu avem cinematografie, oricât de tare ne-am bate cu pumnii în piept. În timpul regelui, filmele erau la nivel de experiment, la noi (simple curiozităţi, încercări, ciorne - ca atunci când iţi iei o scukă nouă, nu ştii nimic despre ea, dar tot încerci una-alta); iar după ce au venit comuniştii, filmele au devenit fie pornografie (sens foarte larg), fie mai găseai vreun regizor român care se visa Fellini sau Malle... Nicolaescu e un caz aparte :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Se pare ca am cazut la tanc cu vizita mea pe site. Stiu cu siguranta ca filmul l-am mai vazut si acum 1-2 ani, cand fusese televizat la un post (tv) local. Oricum filmul este de exceptie luand in considerare perioada si timpul cu care se confruta cinematografia. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acesta este intregul film sau doar o parte?Eu sunt din ardeal..iubesc foarte mult zona.Pe muntele Gaina merg in fiecare an pentru ca bunica mea locuieste acolo.Un loc izolat,incredibil de frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. E intregul film :). Te invidiez, n-am fost niciodata pe muntele Gaina.

    RăspundețiȘtergere
  5. E trist că în apropierea anilor '40 noi încă nu vedeam filmele ca o artă. La fel ca și în multe alte domenii, România este foarte înapoiată din punct de vedere cinematografic (relativ la celelalte țări europene).

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.