duminică, 30 ianuarie 2011

Stire de ultima ora...

...pentru cei cu ochii larg deschisi.


In aceasta seara, de la 21.30, pe MGM, ruleaza ultimul (dar nu si cel din urma) film al lui Stanley Kubrick. Daca nu doriti sa revedeti Eyes Wide Shut (1999) pentru una dintre cele mai patrunzatoare analize cinematografice asupra misterelor vietii conjugale, atunci macar vizionati-l pentru cele doua referinte din spatiul romanesc.

Prima: la balul de Craciun din deschidere, Alice (Nicole Kidman) flirteaza cu un ungur languros. Acesta il pomeneste in conversatie pe poetul Ovidiu care a ajuns in exil "in locurile alea aspre si friguroase". Da, despre spatiu danubiano-pontic e vorba. E de-ajuns sa va uitati la termometru.

A doua: la balul/orgia "iluminatilor", muzica pe care se desfasoara ritualul "mascatilor" este inregistrarea (intr-o biserica din Baia Mare a) unei liturghii romanesti, data pe invers de Jocelyn Pook. Asta in cazul in care acele incantatii fara sens vi se pareau si voua familiare. Scena respectiva ma loveste in maruntaie de fiecare data cand o revad. Cred ca termenul corect e "visceral"

Revenim mai tarziu cu detalii, pentru ca merita.

4 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult filmul. straniul descrie perfect atmosfera iar intimitatea de cuplu este invadata fara retineri.Din pacte cei de la RDS nu au in grila MGM.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un alt exemplu de magie neagra promovat de gasca de idioti de la Hollywood.

    Traim vremuri triste in care aceste acte se fac in prezent fara nici o ascundere, ba chiar ajung sa fie aplaudate, de multe ori de fapturi care nu inteleg ceea ce se intampla.

    Incet incet ni se baga pe gat ca anormalul este ceva normal si firesc, parte a cotidianului la fel ca si furtul, crima sau minciuna.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Darael: totusi nu cred ca e vorba aici despre "magie neagra".

    Viziunea lui Kubrick a avut in centru erotismul unui cuplu casatorit si provocarile, libertatile si ingradirile care vin la pachet cu verigheta. E o dicutie despre fidelitate, daca vrei. Fidelitate cu ochii larg deschisi.

    E la fel si in nuvela lui Schnitzler, care sta la baza filmului (omul a fost contemporan cu Freud si scrierile lui reflecta aceleasi preocupari legate de sexualitate). Kubrick a fost foarte fidel cartii,

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, sunt quasi-socat de faza cu "inregistrarea", nu credeam ca se mai practica trucuri de genul "played backwards". Pe de alta parte placut surprins, imi place sound-ul liturghiei respective. Great find!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.