marți, 25 ianuarie 2011

Oscar 2011: Nominalizari

S-au anuntat concurentii pentru cea mai prestigioasa ((nu si cea mai relevanta dpdv calitativ insa) competitie din an, Oscarurile Academiei Americane de Film, glamoroase si partinitoare cum le taxeaza o buna parte din cinefili dar totodata captivante prin miza pe care o pun la bataie: prestigiul si cota de piata a cineastilor.

O scurta trecere in revista. Cum era de asteptat The King's Speech troneaza anul acesta, infiltrat in nu mai putin de 12 categorii (inclusiv cele de top) si speram sa nu-i poarte asta ghinion. Ca numar de nominalizari urmatorul candidat la aplauze este ultimul film al fratilor Coen, westernul True Grit (10 categorii) iar apoi doua filme foarte "tineresti" si extraordinar promovate anul trecut, Inception si The Social Network, fiecare cu cate 8 nominalizari. Fratii Coen sunt insa nominalizati si la regie, in dauna lui Chris Nolan, dupa ce la Globuri situatia a fost un pic invers. Black Swan-ul lui Aronofsky are si el 5 nominalizari (regie si actrita). La actori sunt confirmate majoritatea sperantelor noastre, cu placuta surpriza a prezentei lui Javier Bardem la bataie pentru rol principal in filmul Biutiful al lui Innaritu (candidat si el la cel mai bun film strain) si a absentei lui Johnny Depp, care, sa fim sinceri, n-avea cu ce anul asta. La animatii Tangled a fost faultat de L'Illusioniste dar probabil Toy Story 3 va castiga intrucat e nominalizat si la Cel Mai Bun Film. Efectele speciale a fost o categorie bizara, Tron Legacy neimpresionand pe nimeni.. in locul sau aparand o drama cu Matt Damon, Hereafter.

Lista completa cu filmele nominalizate e disponibila, desigur, pe site-ul oficial iar ceremonia se va desfasura peste mai mult de-o luna, in 27 februarie. Pana atunci insa nu va lasam in pace caci maine lansam concursul traditional de Oscar (a treia editie) in care Marele Ecran o sa puna la bataie premiile obisnuite (bilete de film si nachos) dar si unele surpriza. Stati pe receptie asadar.

3 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.