vineri, 21 ianuarie 2011

The Fighter (2010)

rating: Brainwash

In peisajul filmelor cu boxeri The Fighter o sa treaca la fel de silentios cum trec mai toate dramele sportive despre oameni ingenunchiati de vicisitudinile vietii dar care se ridica printr-un efort demn de povestit si aplica o ultima lovitura triumfatoare. Ele starnesc zumzet si elogii actoricesti apoi cad intr-o binemeritata tihna si uitare. The Fighter nu e diferit de orice alt film cu boxeri, fotbalisti, balerini sau jucatori de golf care-si depasesc conditia pentru ca 1. povestea e destul de obisnuita si nespectaculoasa si 2. aducerea ei pe ecran implica eforturi consistente dar nu exulta ceva extraordinar. Desigur ca Christian Bale are o performanta remarcabila in rolul lui Dickie Ward, fratele drogat si emaciat al lui Mickie “The Irish” Ward, dar sa nu ne pierdem cu firea, e un actor foarte bun si, mai ales, un profesionist. Faptul ca poate slabi peste masura e doar un indiciu pentru dedicatia cu care-si abordeaza rolul, nu o masura a talentului. Ingeniozitatea sa actoriceasca se vede acolo unde-si duce personajul, in acea degringolada de ticuri si tertipuri fizice, schimonoseli si fandoseli artistice de manierist. Demn de vazut, de apreciat, dar nu poti aseza intregul film doar pe asta.

Exista numeroase filme construite in jurul ringului de box si fiecare din ele au beneficiat de performante remarcabile. Sa amintim, mergand inspre trecut, performanta lui Russel Crowe in The Cinderella Man (chiar si umbrita de cea lui Paul Giamatti, nominalizat la Oscar), a lui Hilary Swank din Million Dollar Baby (superb si cutremurator film care i-a adus 2 Oscaruri lui Clint Eastwood, unul lui Hilary si unul lui M. Freeman) sau a lui Will Smith in biograficul din 2001 regizat de Michael Mann, Ali. Minunate filme, extraordinari actori. Personal as mai adauga si The Hurricane-ul cu Denzel Washington, alta drama din lumea sportului cu manusi. Oricate ai adauga insa in final vei ajunge tot la Rocky si la Stallone. El e punctul de referinta, varful piramidei, adevarata poveste a ‘underdog'-ului care depaseste toate obstacolele si produce surpriza. Nimeni nu-l va rasturna de-acolo si nimeni nu va ramane in istorie asa cum a facut-o el.

Nu spun ca The Fighter e un film rau sau macar “nereusit”. Din contra, e chiar reusit. Dar am ajuns sa ne extaziem asa de tare cand un film e demn de categoria sa incat ii conferim o aura senzationala chiar si cand nu are motive ca s-o imbrace. Pacatul e ca in ciuda eforturilor distributiei (Mark Wahlberg s-a antrenat 6 ani pentru rolul asta datorita intarzierilor repetate de productie) rezultatul va fi lovit de uitare. La fel ca The Cinderella Man. Mai stie cineva cum il chema pe boxerul jucat de Russel Crowe? My point exactly.. Micky ‘The Irish' Ward si lupta sa cu propria nesiguranta vor fi la fel de uitate indiferent cat de tare au lovit pumnii lui Wahlberg, cat de disfunctionala a fost familia sa, cat de pitoresc era cartierul in care rezidau sau cat de slab si fanfaron era personajul lui Bale. Audienta se va orienta spre altceva mai memorabil iar in lipsa va mai revedea o data Masinistul.
 Trailer

4 comentarii:

  1. "La fel ca The Cinderella Man. Mai stie cineva cum il chema pe boxerul jucat de Russel Crowe?"

    Da. James J. Braddock, l-a invins pe Max Baer, a pierdut titlul in fata lui Joe Louis. Inca tin minte chestiile astea, Cinderella Man a fost un film memorabil, nu ca as fi vreun fan al boxului sau ceva. Micky Ward din pacate nu e tocmai un personaj memorabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie nu mi-a plăcut în mod deosebit The Cinderella Man, dar am reținut povestea și să știi, numele personajului principal, dar fără ”J-ul” ăla din mijloc ( adică în mintea mea a rămas James Braddock, nu James J. Braddock ).
    Și la The Fighter știu de pe-acum că nu o să mă uit, poate să joace Christian Bale cât de bine. Dar trebuie să recunosc că Rocky Balboa îmi plăcea !!! Eram mică și mă uitam cu mare interes, hehe.

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa ma uit pentru C. Bale. Wahlberg e un simpatic, dar are un nivel dincolo de care nu se poate ridica si nici nu prea se inghesuie scenaristi cu filme de Oscar prin preajma sa, precum se pare.
    Ma uitam la un alt poster al filmului si C. Bale apare in prim plan ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alin si miscellaneous11: felicitari pentru memorie. recunosc ca intrebarea mea era si o provocare voalata.

    @Kilroy: asa e wahlberg e un simpatic in felul sau limitat.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.