sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Best Sellers

Daca doriti sa vedeti care e veriga lipsa intre Monsieur Hulot si Mr. Bean cautati The Party (1968). Geniul comic al lui Peter Sellers e cunoscut mai degraba pentru inspectorul Clouseau din seria originala Pantera Roz. Din cate povestesc contemporanii, omul era destul de dificil. Dar actorul era un talent urias. Reusea sa incarneze un personaj pana la identitate, pana se pierdea in el. Uneori juca mai multe personaje in acelasi film (cum a facut-o in Dr. Strangelove). Adesea isi lua rolurile si acasa (poate asta explica de ce a fost casatorit de 4 ori).

Regizorul Peter Hall are un punct de vedere interesant: "Peter had the ability to identify completely with another person, and think his way physically, mentally and emotionally into their skin. Where does that come from? I have no idea. Is it a curse? Often. I think it's not enough though in this business to have talent. You have to have talent to handle the talent. And that I think Peter did not have".

In The Party (Petrecerea), Sellers e un actor (Hrundi V. Bakshi) invitat din India pentru un film la Hollywood. Sunt multe secvente literalmente spumoase dar am retinut celebra scena a dineului, mai ales pentru frecventa cu care era difuzata la Cascadorii Rasului (pentru cine a prins emisiunea). Am revazut comedia recent si inca starneste casacade de ras. Bakshi/Sellers are acea calitate rara care ar trebui sa-l plaseze in Olimpul marilor comici eroi ai ecranului: la fiecare pas starneste catastrofe cu inocenta unui bebelus. Uitati-va numai la scena de inceput. Dupa ce distruge un intreg platou dintr-o singura miscare si i se promite ca nu va mai face film in viata lui, iata ce gaseste el sa-l intrebe pe turbatul regizor: "Does that include television, sir?"



Nemuritor.

5 comentarii:

  1. Da, da si in Lolita e fabulos. Dublu rol, chiar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Talentul lui era vizibil inca din The Ladykillers. Am sa sar acum la celalalt capt al carierei sale si am sa recomand calduros si Being There. Pe mine m-au cucerit filmele lui din seria Pink Panther - pur si simplu nu va exista un alt inspector Clouseau, indiferent cine va mai interpreta rolul. La Petrecerea subscriu in totalitate la cele de mai sus - il revad o data la cativa ani si de fiecare data rad cu lacrimi, desi cunosc foarte bine actiunea.
    Si daca devine cineva curios in privinta filmelor sale, sa faca bine si sa caute si Dr. Strangelove. Din doua motive: Kubrick si Sellers.
    Apropo de ciudatenia omului, la fiecare casatorie mireasa avea 21-22 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu am văzut filmul ăsta de 3 ori până acum, aidoma lui Kilroy, am râs deși știam acțiunea. :D Darrrr nu văzui Lolita de care zice Richie, hm, dublu rol, sună fain. :) Probabil după sesiune...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt si eu innebunit dupa Peter Sellers, un comedian desavarsit, dar care isi arata talentul de actor complet in Being There.
    Am facut chiar o saptamana Peter Sellers anul trecut http://filme-carti.ro/tag/peter-sellers/

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand eram mica, tata ma punea mereu sa stau cu el sa vedem "The party" :). Din pacate, nu l-am mai vazut de ani buni.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.