marți, 7 decembrie 2010

The Town (2010)

Capitala mondiala a bancherilor... furati


rating: Colectabil

Ben Affleck revine in lumina reflectoarelor cu un film solid de actiune, The Town, adaptare cinematografica a romanului "Prince of Thieves" de Chuck Hogan. In esenta, The Town e un multiple-heist movie concentrat pe un triunghi de caractere puternice - talharii Doug si Jem si federalul Frawley (John Hamm, binecunoscutul Don Draper din Mad Men) - si pe o relatie de dragoste intre Doug (Affleck) si Claire (Rebecca Hall), victima un pic traumatizata de ultimul lor bank job. Drept sa spun aveam speranta ca Ben Affleck imi va confirma intuitia ca devine un regizor mult mai capabil decat s-ar fi asteptat lumea. The Town e aproape la fel de bun ca Gone Baby Gone, fara sa atinga insa nivelul de dramatism si subtilitatile actoricesti din acesta. Totusi, in materie de fineturi artistice si scene de actiune, noul film e o tura exploziva prin cartierul talharilor din Boston, Charlestown.

Plotul aseaza lucrurile intr-o zona 'periculoasa' inca din debut, descriind Charlestown drept cartierul general al banditilor din Boston, un loc unde se cresc de mici viitorii spargatori de banci si in care domneste o legatura de sange si onoare tipica omertei. Echipa lui Doug e cea mai activa din zona, un grup de 4 oameni profesionisti care nu se incurca aiurea, planuiesc si executa bancherii ca la carte, in materie de secunde. Fara victime si fara urme. Ultima lor lovitura o implica pe Claire, care, in calitate de managerita de filiala, ajunge ostateca si ulterior supravegheata de Doug pentru a nu ciripi. De cealalta parte, federalii condusi de Frawley stau si ei cu ochii cand pe Claire cand pe banditi, asteptand o miscare gresita. Astfel ca nu va dura mult pana cand Doug si Claire sa devina mai 'confortabili' iar Frawley sa rezolve ecuatia.


Dar filmul e un pic mai complicat decat pare. Exista cateva fire secundare care imbogatesc destul de mult povestea si personajele. Relatia lui Doug cu tatal sau, fost talhar acum inchis e una. Aici am o rezerva ca nu s-a insistat mai mult pe ea, e cert ca insemna ceva pentru protagonist. Probabil in versiunea extended (25 de minute extra) vom mai avea scene tata-fiu. Sechelele legate de maica-sa care l-a parasit fara urma e altul. Apoi legatura frateasca cu Jem, a carui sora e totodata si mama fiicei sale, dar pe care o dispretuieste pe motive de curva drogata, e altul. Un al patrulea ar fi "tutela" fortata impusa de boss-ul Fergie, care sub acoperirea de florar controleaza drogurile si spargerile din Charlestown. Prin urmare sunt o serie de circumstante agravante care ii vor periclita lui Doug o iesire simpla din afacere. Pentru ca, si aici e din pacate un cliseu, Doug vede in Claire un prim motiv pentru care sa se lase de singurul mod de viata pe care-l stie. Doar ca celelalte ite ale povestii il vor tine strans legat pentru a o "ultima lovitura".


Sunt cateva aspecte remarcabile in The Town. In primul rand personajele masculine. Nici unul dintre barbatii din film nu e "eternul luzar". Numai caractere dure, oameni cu care nu te-ai pune la discutii, vointa si ambitie impachetate in trupuri calite. Inclusiv federalii sunt persoane inteligente, pe masura criminalilor, iar aici un merit deosebit il are John Hamm care joaca un agent FBI destul de capabil sa-i captureze pe infractori. O partitura buna are si tovarasul de arme a lui Doug, Jem, un personaj din categoria celor care nu mai au nimic de pierdut (Jeremy Renner s-a intretinut cu niste gangsteri adevarati pentru a da mai mult realism rolului). Cele doua roluri femine nu sunt nici ele slabe insa constau in femei care, in cele din urma, se supun vointei barbatilor. Prin urmare avem un film barbatesc, cu un story complex si personaje bine conturate, cateva prestatii exemplare si scene de actiune pe care nu voi insista pentru ca sunt prea cool pentru a fi descrise. De vazut!
 Trailer.

8 comentarii:

  1. mi-a placut mult firul narativ cu florarul si mai ales partea finala a acestuia. Personajele au fost bine conturate iar stilul de impuscaturi a fost destul de realist.Poate prinde ceva premii.

    RăspundețiȘtergere
  2. @m@ri@n:da, se vede ca are in spate complexitatea unui roman. Nu stiu de premii dar nominalizari o sa aibe.

    RăspundețiȘtergere
  3. in versiunea extended nu apar mai multe scene cu tatal lui, doar cea de la inchisoare. se mai dezvaluie niste lucruri spre final, dar fara prezenta lui Chris Cooper

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihai: aham..2bad. dar merita sa-l revad?

    RăspundețiȘtergere
  5. pai nu stiu cat era in versiunea originala :) eu nu l-as revedea imediat, dar clar mai merge o data intr-o seara in care m-as simti gangsta. ce-am vazut eu era 2h30 minute si se vedea bestial, 720p

    RăspundețiȘtergere
  6. m-am uitat la el aseara, dupa ce am vazut ca l-ai trecut la "collectable".

    e primul film in care mi-a placut Ben Affleck, care altminteri mi-e foarte nesuferit; mi s-a parut o performanta similara cu a lui frate-sau.

    RăspundețiȘtergere
  7. "legatura frateasca cu Jem, a carui sora e totodata si mama fiicei sale"
    Mie nu mi s-a parut ca exista nici un hint care sa indice faptul ca e copilul lui...
    Chiar e al lui?

    RăspundețiȘtergere
  8. Şi mie mi+a plăcut filmul şi pentru prima oară şi Ben Affleck şi m-a făcut să caut Gone Baby Gone, bun şi ăla. Dintre "bâlbe"Ş la minutul 1:29 când intră ca poliţist pe stadion Ben nu are barbă. La minutul 1:34 are!!! :))))

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.