marți, 14 decembrie 2010

Spargatorul de Nuci 3D

HALOIMAS DE CHRISTMAS
rat-ing: Oroare

Imi doream enorm sa imi placa. Imi doream din toata inima sa va pot recomanda in sfarsit un film european de sezon (produs de britanici, filmat in Ungaria, scris si regizat de un rus). Ma asteptam sa plutesc pe aripile unei fantezii de iarna. N-a fost cazul. Din contra, mi-a cazut falca, asemeni Spargatorului de Nuci, naucit de haloimasul de pe ecran.

Povestea se intampla in Viena, candva la inceputul secolului trecut. Asta ca sa-i poata include in decor pe doctorul Freud si pe un "nutty professor" Albert, unchiul micilor eroi din film (desi Einstein nu a prea calcat prin Austria, fiind dupa cum se stie rezident elvetian). Ma rog, timpul si spatiul sunt relative dupa cum incepe sa ne explice unchiul "Albertstein" pe muzica. Uh! moment in care incepem sa credem ca am ajuns la un musical (ar fi fost bine).

Moment in care regizorul Konchalovsky se intreaba cine mai e de prin zona. Cum ar zice Bruno: "the most famous austrian is Hitler". Si asa a devent clasica poveste pe muzica lui Chaikovsky impanata cu motive fasciste, cu un holocaust al papusilor, incinerate in crematorii de catre sobolanii condusi de dictatorul John Turturro (in cea mai neinspirata alegere a carierei). Ati inteles ceva? Nici eu. Povestea originala (a lui Hoffman) era si asa destul de imbarligata. Scenele ilare (mai mult ridicole, decat de ris) sunt legate de planurile de "rat-ificare" a lumii de catre sobolani, de "sobolanificare totala". Dar astea sunt jocuri de cuvinte pe care copiii nu le vor pricepe. In rest, sunt sanse sa plece de la acest film cu traume pe care nici doctorul Freud nu le va putea vindeca. Chiar va rog: tineti copiii cat mai departe de treaba asta!

Hai sa (psih)analizam mai departe. Personajele vieneze vorbesc o engleza curata. Nicio problema. Dar am sa-l propun la premiul Nobel pe savantul care poate sa-mi explice atunci de ce doar unchiul Albert poceste engleza cu un groaznic accent german. Ca sa sporeasca si mai mult confuzia, in rolurile de baietei sunt distribuiti doi copii cu fizionomii similare, asa ca pana la sfarsit avem senzatia (eronata) ca e unul si acelasi actor. Daca ar fi sa zic ceva pozitiv despre interpreti, Elle Fanning (da, sora lui Dakota) e un nume de "care veti mai auzi".

Cea mai nejustificata miscare insa este 3D-ul. In afara de "turul aerian" al bradului de Craciun, nimic altceva nu "iese din ecran". As nominaliza fara strangere de inima aceasta productie la categoria "cel mai prost 3D ever", daca n-as sti ca e doar o momeala de marketing a producatorilor, care au incercat sa se salveze astfel la box-office. Prin adagiul 3D in titlu au incercat sa sugereze audientei ca ii asteapta un festin de cadouri vizuale. Ca unul care a muscat momeala, pot sa va spun ca daca harababura din poveste nu v-a descurajat inca, nici pentru efecte nu merita sa va deplasati. Sunt de pe la 1900 iarna, exact ca epoca din film.

Pentru alta categorie de public, un carlig ar putea fi numele regizorului. Nepotul pictorului Konchalovsky, fratele lui Nikita Mikhalkov, Andrei Konchalovsky a fost el insusi aclamat pentru Unchiul Vania, Siberiada si inca vreo doua facute in SUA (unde s-a mutat prin anii '70). Imi pare rau sa spun, dar daca filmul asta a avut un regizor, atunci mana lui e foarte tremurata. La 73 de ani e cumva de inteles. Dar platitorii de bilet n-au gresit cu nimic.

Nu pot decat sa astept adaptarea Spargatorului de Nuci la care se pare ca lucreaza Robert Zemeckis. Pana in 2012 insa, ne putem delecta inca o data cu A Christmas Carol, care intre timp a aparut si pe BluRay 3D. Asta daca vreti sa va faceti cadou o experienta cinematica naucitor de frumoasa. Si nu naucitor de proasta.

5 comentarii:

  1. eu chiar speram ca e varianta clasica a povestii si il vedeam ca un veritabil film de familie si de initiat parinti in 3d, dar ma las pagubasa

    RăspundețiȘtergere
  2. @addizy: in intentie asta cred si eu ca a vrut sa fie, dar a iesit o varza totala: nici film de adulti, nici de copii, nici musical, nici comedie, nici fantasy, nici 3D, nici-nici...

    @ski elvetia: daca te referi la cronica mea, oare nu suntem cu toti subiectivi, atunci cand judecam un film?

    Toata chestia e ca acea opinie subiectiva sa nu fie viciata de antipatii personale, de agende ascunse sau de prejudecati. Eu m-am dus la filmul asta cu ochii deschisi si fara asteptari (in afara de asteptarea normala atunci cand mergi la film, adica sa imi placa).

    RăspundețiȘtergere
  3. Am irosit bani si timp la acest film. Mi-a pierit si cheful de a ma mai duce la altele. in ultima perioada doar filme proaste ruleaza, ori ma nimeresc eu la ele. Un film de speriat copiii, un clasic must avoid, vb unui tip.

    RăspundețiȘtergere
  4. adriatika: imi pare rau ca n-am scris postarea asta mai devreme, ca sa n-o fi patit :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.