miercuri, 1 decembrie 2010

Kubrick's Napoleon

"The Greatest Movie Never Made"


Stanley Kubrick a fost unul din cei mai influenti si vizionari regizori pe care i-a dat lumea filmului ca sa ne rasfete noua poftele cinefile. Privind CV-ul sau e simplu de remarcat ca nu are nici macar un singur film obisnuit, ce sa mai vorbim de esecuri. El a atins o varietate de genuri si s-a impus cu cate un titlu remarcabil in fiecare din ele: filmul de razboi (Paths of Glory, Full Metal Jacket), filmul istoric (Spartacus), thriller-ul (The Killing, Eyes Wide Shut), horror-ul (The Shining), costume drama (Barry Lyndon), SF-ul (2001:A Space Odissey) ori ciudatenii inclasificabile ca Dr. Strangelove sau A Clockwork Orange, care asa pline de satira, umor si perversitate morala, au devenit adevarate capodopere de un stil aparte. Prin urmare va puteti imagina un pic ce soc am suferit cand am auzit despre "marele proiect" al lui Kubrick, un adevart opus magnus intitulat simplu Napoleon, si cat de aproape a fost de realitate. Studiourile si mai ales banii l-au impidicat sa devina o obsesie implinita.

Am citit zilele astea scenariul (mai exact un draft schematic pentru "factorii de decizie" ai industriei filmului) scris de Kubrick si, chiar daca am remarcat o oarecare lipsa de substanta epica in el, am incercat sa-mi imaginez contructia pe care omul o gandea. E de-a dreptul grandioasa. Viata unei figuri europene marcante descrisa din leagan si pana in cosciug intr-o serie de momente istorice esentiale. Napoleon m-a fascinat de foarte multa vreme si e unul din subiectele care merita un film bun. Iar Kubrick avea de gand o productie monumentala de 3 ore, cu un buget impresionant pentru anii '70  (cu 5 milioane $ buget ar fi fost cel mai scump la vremea respectiva) si cu zeci de mii de figuranti. Si care ne-ar fi privit pe noi, romanii, in mod special, intrucat (spicuiesc din notele de productie ale regizorului):

"We have received bids from Romania to provide up to a maximum of 30,000 troops at $2 per man, though it is unlikely that we will ever exceed 15,000 men on the largest days. We have also received a bid from Yugoslavia to provide up to the same numbers at $5 per man. Both prices also apply to lesser numbers. I have personally met with representatives of both countries and they are all extremely anxious to have an important film made largely in their country. They are also very, very interested in getting dollars [...]
Both countries have offered to make military uniforms and costumes for us at a very reasonable rate, about $40 for a first-line military uniform, compared with about $200 for a normal European costumier.
"

Acest vis kubrickian s-a stins intocmai ca cel napoleonian de a cuceri Rusia. Schimbari de conducere la MGM, esecuri financiare si alte conjuncturi nefavorabile l-au scos pe linie moarta. Insa mostenirea lasata de genialul artist inseamna cea mai mare arhiva privata despre Napoleon Bonaparte si acea perioada istorica, o colectie ce cuprinde vreo 17000 de fotografii si picturi stocate si indexate pe carduri IBM, un index biografic extensiv privind 50 de personaje/figuri istorice, o biblioteca de 500 de carti despre Napoleon si ai sai plus foarte multa documentare. O munca care partial a folosit la realizarea unui alt film de perioada, Barry Lyndon, in care ne putem totusi desfata privirea cu tehnica filmarii la lumina lumanarii pe care Kubrick o dorea inca de la visul napoleonian.

Daca aveti curiozitatea sa cititi scenariul pentru Napoleon il puteti descarca de aici. Ar fi fost un film fabulos. In cuvintele lui Stanley: "It has everything a good story should have. A towering hero, powerful enemies, armed combat, a tragic love story, loyal and treacherous friends, and plenty of bravery, cruelty and sex.” Nu pot decat spera ca fiind scos la liber, cineva se va incumeta sa-l duca la bun sfarsit.

4 comentarii:

  1. am vazut zilele trecute "killer's kiss" si mi s-a parut cam mediocru, sincer sa fie.
    si nu pentru ca nu imi place kubrick
    am reusit sa dau de asemenea de primul sau film "fear and desire", pe care el l-a respins. nu stiu cum e. aparent nu prea bun, dar in rest sunt de acord ca nu prea a dat gres omul

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.