miercuri, 8 decembrie 2010

Harry Potter & The Deathly Hallows - Episode 1

We're up to kill the wizard, the deadliest wizard of all


rating: Colectabil, pentru fani

Si iata ca prima parte din ultima parte din cea mai de succes serie fantasy scrisa vreodata a ajuns pe Marele Ecran. J.K. Rowling a strans bani pentru doua vieti de huzur creionand aventurile pustiului salvat miraculos de la moarte pentru a creste in 7 ani cat alti vrajitori intr-o viata si a-i aplica teribilului Voldemort lovitura de bagheta razbunatoare. Cartile ei se vand ca painea calda, filmele se vizioneaza (copiaza, downloadeaza) in draci, fenomenul imparte tabere, naste si desface prietenii si, in tot acest timp, dolarii curg intr-un singur sens: buzunarele producatorilor. Fiecare film cu HP a insemnat incasari de 1 miliard $ la un buget de 100 de milioane in medie. Nu-i rau deloc. Sa trecem insa peste aspectul financiar si sa vorbim un pic de Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, "jumatatea" care deja ruleaza in cinematografe de peste o saptamana. Pentru mine, decizia de a 'rupe' filmul in doua bucati (din cauza densitatii povestii si a nevoii de a lega toate firele narative intr-un singur nod final) e usor de acceptat printr-un calcul simplu: decat sa platesc o data pentru un film prost si incomplet, prefer sa platesc dublu pentru un final epic de 5 ore. Singurul neajuns e ca trebuie sa astept 6 luni pentru asta.

Harry Potter si Talismanele Mortii, partea 1, e un film incomplet, asa ca o sa-mi permit sa nu-l judec de acum prea tare. E un film de pregatire, ca si cum ai construi un esafod pentru o decapitare si apoi te-ai culca lasand actul propriu-zis pentru a doua zi. In acest context e cam dezamagitor, pentru ca aduna destul de multa asteptare emotionala care in final ramane intr-un impas, fara o portita de eliberare... To be continued. Frustrant! Spoiler: Voldemort deschide cripta lui Dumbledore si inhata bagheta suprema, unul din talismanele mortii! Inchidem spoilerul. Dar in materie de constructie epica si efecte speciale, HP 7.1 e pe masura filmului precedent, HP & the Half-Blooded Prince. Aceleasi tonuri intunecate, aceleasi personaje one-sided si nelipsitele infruntari sporadice dintre ele, nimic decisiv, nimic defnitiv, doar ceva mai multa claritate in tabloul general al povestirii. Dupa ce in partea a sasea s-a clarificat situatia sufletului lui Voldemort - prin dezvaluirea secretului celor 7 Horcrux-uri - in Talismanele Mortii se face lumina si asupra scopului sau. Iar aici este intercalata o mica animatie cartoonish foarte interesanta, care relateaza povestea celor 3 frati ce-au dat nas in nas cu Moartea si au facut o intelegere, primind talismanele mortii. Scena e, cred, ceva nou in modul de povestire al filmelor cu Potter.


Lucrul cel mai demn de sesizat in acest film e maturizarea povestii, a personajelor si, implicit, a modului de prezentare. S-a terminat cu glumele ieftine, comicarelile pentru copii si scenele de familie traditionale. Atmosfera e apasatoare, cu stari conflictuale, dorinte sexuale, temeri si nesiguranta iar gasca celor 3 prieteni se trezeste tot mai singura si pusa pe fuga. Din dorinta de a nu-i primejdui pe ceilalti, Harry trebuie sa se faca nevazut. Dar Hermione e nedespartita de el iar Ron nedespartit de Hermione. Spectrul mortii e si el destul de prezent si astfel se creeaza o asteptare de final tragic... Inca o data m-am delectat cu scenele in care apar Ralph Fiennes si Helena Bonham Carter. Cei doi sunt teribili in hainele personajele lor. Unul placid si rapace ca un sarpe (chipul fara nas al lui Voldermort chiar ajuta la imaginea asta), cealalta vulcanic-nebuna ca o valkyrie dezlantuita. Si daca tot am amintit de sarpe, ei bine, pitonul ala pastorit de Cel-fara-Nume are parte de ceva mai mult ecran. Atat de mult incat mi-a creat o stare de neliniste acolo in intunecimea cinema-ului.Mai exista si doua scene speciale: prima implica o sedinta superba a celor rai, prezidata de Lordu Intunecat si la care participa toti DeathEaters-ii, cuminti ca niste mielusei iar a doua scena ii implica pe aia buni care din dorinta de a-i scapa pielea lui Potter se "imbraca" magic in respectiva piele.

Problema cu aceste filme e ca hype-ul care se creeaza atrage si oameni care nu au acordat atentie povestii de la debutul ei. Pentru acestia sa vada unul din filmele astea fara cunostintele "enciclopedice" ale universului potterescian poate deveni un real chin. Chiar si mie, desi vazusem partile precedente (unele de mai multe ori) mi-e destul de neclar rolul si identitatea unor personajele care apar fugar in aceasta parte finala. Senzatia e ca se intampla lucruri mari, undeva in afara cercului narativ al celor 3 protagonisti, si din cand in cand, valtoarea evenimentelor ii atinge si pe ei. Cei trei sunt un fel de coloana a 3-a de blindate usoare care incearca sa evite a fi descoperita si sa puna mana pe asul din maneca, ceea ce teoretic le-ar oferi un avantaj in confruntarea finala. Si aici poate fi vorba fie de talismanele mortii, fie de celelalte Horcrux-uri care adapostesc bucati din sufletul lui Voldemort. Eu unul cred ca am intuit o miscare de twist final care in partea a 6-a era doar la nivel de ipoteza: un anume vrajitor se va intoarce din morti si un alt vrajitor va schimba echipa. Daca o fi asa, ramane de vazut pe 15 iulie 2011, odata cu "the grand finale", ca nu vreau sa citesc pe wiki.
Trailer

5 comentarii:

  1. Deci e foarte bine sa citim mai intat cartile si apoi sa mergem la film:)

    RăspundețiȘtergere
  2. sa fac un mic spoiler legat de ultima parte? :P neah te las cu acel gand si vezi tu ce iasa. Legat de cinematograf, de mentionat ca sambata cand am fost la film, era o clasa de copii(sub 12 ani) si au inceput sa planga cand a murit un anumit personaj mic si cu urechi, ma apucase rasul :)) in rest, da e mean ca mai asteptam atata sa vedem finalul ecranizat

    RăspundețiȘtergere
  3. Well, la asta chiar nu mă așteptam, să scrii despre Harry Potter și Talismanele Morții :P
    Să înțeleg că n-ai citit cărțile ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit. Filmele imi sunt insa pe plac, ultimele cel putin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fan fiind, ți le recomand. :P Nu se compară, după părerea mea. Cândva, când ai timp, chef etc. să le citești. :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.