sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Strigoi (2009)

"You kids, don't know anything about the old traditions..."

rating: Colectabil

Ca sa fiu drept nici eu nu stiu prea multe despre traditiile si miturile romanesti. Dar cetatenii din satul Podoleni stiu destule ca sa putem face un film. Strigoi, trebuie sa spunem de la inceput, e un film britanic. Si in maniera filmelor britanice independente are o buna doza de omor negru. Totodata e vorbit in engleza, scris si regizat de o englezoaica pe nume Faye Jackson. Dar subiectul, actorii si locul de desfasurare mustesc de sange local. Poate parea dubios ca un strain sa vina si sa faca un film despre o traditie puternic ingropata in satele romanesti dar, in acelasi timp, o vedere de outsider a dat sansa nasterii unui film 'diferit'. Tema "sangelui supt" a transcens cadrul literal al povestilor cu vampiri/strigoi incorporand o intreaga comunitate si devenind o poveste despre lacomie si coruptie. Din acest punct de vedere Strigoi e un film atat de original pe care regret ca nu l-am facut noi, romanii. Facandu-l insa britanicii filmul a avut parte de o publicitate excelenta in comunitatea filmelor horror si drept urmare a castigat niste premii pe profil: Best Independent Feature la Toronto After Dark Film Festival plus o serie intrega de premii la alte festivaluri de acest tip din lume. Adica a devenit un crowd pleaser si a fost gustat de o masa de straini in vreme ce noi habar n-aveam de el. Ei bine mi-as dori sa se schimbe lucrul asta. Incepem aici.

Strigoi e din capul locului un mystery thriller. Primul cadru din film e cu un taran mort in camp iar acest lucru naste intrebarea si ideea filmului: cine l-a omorat pe nea Florin? Apoi, intr-o scurta dar tulburatoare digresiune stilistica, in care 'satul' trimite la groapa pe doi din membrii comunitatii (familia Tirescu), sunt oferite cele cateva momente de eliberare comica ce vor stabili definitiv genul filmului - dark comedy. Acesta intra pe fagasul normal destinat oferirii raspunsurilor odata cu introduce in prim plan a lui Vlad (Catalin Paraschiv), un tanar intors de la munca din Italia. Gasindu-si vecinii la priveghiul mosului (3 zile si 3 nopti, cum cere traditia) descopera semne rigor mortis pe gatul lui Florin si semnatura sa falsificata pe actul de deces. Mirosind ceva 'conspiratie' se apuca detectivistic sa cerceteze prin casa bunicilor, pe la biserica, pe la primarie, intrand in vorba cu stalpii comunitatii: politistul, preotul, omul de la consiliu si descopera ca totul se invarta in jurul pamantului. Furat de comunisti, retrocedat, recumparat, vandut si din nou furat. Primim si primele indicii despre strigoi, mortii care se intorc din groapa in puterea noptii din varii motive, moarte violenta sau sufletul ingreunat de rautate.


Lucrul care place din start e autenticitatea. Actorii romani se vede ca sunt romani si asta conteaza. Chiar regizoarea marturisea intr-un interviu ca nu ar fi reusit sa faca filmul cu actori britanici. Cat despre replici ele pot parea initial greu de priceput, fiind o engleza cu accent puternic romanesc, dar odata obisnuit nu mai zgarie la urechi. Lipsa subtitrarii poate fi o problema insa ce impact ar mai avea sfatul Marei: "Vlad, you're a good boy; now cut out it's heart!" in romana. Sunt cateva scene parca rupte din panoplia absurda a filmelor parodie dar felul in care sunt jucate indeamna la seriozitate: Mara (Camelia Maxim) se trezeste in bucatarie cu strigoaica Ileana ravasind oala cu sarmale si primul ei strigat e: No, not the sarmalute! I have to make them again!!. Grija omului simplu pentru pomana de a doua zi.


Asta e un film care mixeaza multe genuri fara sa fie fidel unuia singur. Are destul gore incat sa intoarca stomacurile sensibile (o scena de autopsie dinaia cu scos maruntaie) sau momente sinistre prin case intunecoase, dar si scene de familie naturale. Puncte valoroase la capitolul machiaje insa artificialitatea sangelui e cam evidenta, desi poate fi doar in scop stilistic. Personajele sunt total lipsite de emotie, contrar situatiei impuse de subiectul filmului, caci desi e o ingropare in plan nimeni nu pare afectat. E vorba insa de o anume dezumanizare a comunitatii (unii comploteaza marsav iar altii intretin mistificarea) precum si de modul de a oferi amuzament prin reactii absurde la o fapta in mod normal rascolitoare. Muzica din Strigoi inseamna un amestec eterogen de cantece traditionale romanesti, tiganesti, Shantel, Taraf de Haiduks si, surprinzator, atmosfericii Beirut(!). Desi n-am nimic de reprosat regiei totusi filmul mi s-a parut nitel cam lung (cu vreo 10 min) si cu un ritm prea moale. As fi apreciat din plin o mai mare cadenta in pasii lui Vlad. Tipul pare mai pierdut de sine decat cere intriga si putinele franturi ce le afli despre el nu sunt lamuritoare pentru atitudinea de "pussy". Asta-i tot. Vedeti filmul! Va roaga Richie :).

Site oficial
Trailer

5 comentarii:

  1. stiu ca am auzit de el acu' cateva luni si m-a amuzat maxim ideea, intre timp am uitat de el, asa ca multam de reamintire:P daca l-am fi facut noi n-ar fi iesit horror deloc, de comicareala (englezeasca) ce sa mai zic si ar fi fost o treaba gen tache+moartea domnului lazarescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asta e sigur, umorul negru ar fi fost sacrificat pentru un suprarealism mioritic sau ceva minimalism cu iz de clor spitalicesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) l-am vazut, merci, abordare serioasa, satesc-mitologica si nu comerciala, aceelasi sunet de matze nesatule ca in thirst sau let the right one in, alte doua treburi serioase si inca o data ma bucur ca nu il facuram noi :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Sprijinul tau ma bucura. Inseamna ca nu m-am inselat in apreciere.. Fa un bine si recomanda-l cat mai multor romanasi cu simtul umorului... negru.

    RăspundețiȘtergere
  5. superb filmul... am ras cu lacrimi la unele faze :))

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.