sâmbătă, 16 octombrie 2010

RED (2010)

rating: Brainwash

N-ai nevoie de multe motive pentru a vedea RED. E suficient sa-l auzi pe Morgan Freeman exclamand "we're getting the band together" si sa citesti distributia. Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren si desigur Freeman sunt actori consacrati care nu mai au nimic de 'dovedit' in lumea filmului dar care adora sa amestece munca cu placerea. Altfel nu-mi imaginez cum o dama ca d-na Mirren s-ar incumeta sa joace intr-o comedie action inspirata de o serie de benzi desenate. Toti patru sunt niste spioni pensionati care se plictisesc de moarte in viata lor obisnuita. Daca pentru restul lumii sa te tai intr-o hartie e ceva obisnuit pentru fostii "operativi" normalitatea inseamna sa fii impuscat si sa supravietuiesti. Robert Schwentke e regizorul responsabil pentru aceasta exploziva comedie de situatie, abil scrisa la nivel de dialog, cu umor smecheresc si personaje care n-au prea mult contur, atat Bruce cat si John sau Morgan avand deja costume pregatite in filme anterioare (Lucky Number Slevin plus orice film in care Malkowich e tacanit).

Frank Moses (Bruce Willis) e asadar un ex-CIA clasificat RED (retired extremely dangerous) care-si petrece vremea citind romane ieftine si conversand la telefon cu Sarah (Mary-Louise Parker), o call-center-ita de la Agentia de Pensii. Ea e draguta, el e singur, perfecta relatie la distanta prezinta potential. Numai ca in seara cand Frank isi face bagajul s-o viziteze, altcineva il viziteaza pe Frank: un comandou care-i redecoreaza casa. Scapat gratie alurei de "cel mai de succes operativ al agentiei" Frank devine haituit din motive nestiute de aceeasi agentie pe care o servise. Gentleman fiind, tipu' alearga intai la Sarah, pe care desi n-o vazuse in viata lui, o atrage in cursa de supravietuire, iar fetei, dupa socul initial, incepe sa-i cam placa aventura. Si pentru ca unde-s multi puterea creste sunt chemati la arme inca niste pensionari: Malkovich, sarea si piperul si LSD-ul filmului, Freeman si spiritul lui de sacrificiu si d-na Mirren, cea mai talentata femeie in domeniu. Cum ce domeniu? Ucis oameni. Alaturi de cei patru au scurte aparitii si Richard Dreyfuss, obisnuitul afacerist dubios, Brian Cox din partea KGB-ului sau Karl Urban drept haitas in costum de agent.


Intriga nu ia mult sa se contureze, fiind la fel de previzibila ca in orice alt film al genului. Actiunea e de domeniul filmelor action serioase, cu buget cat pib-ul nostru, dar plotul si carisma personajelor conduc filmul intr-o parte total opusa - parodia. Daca nu-l iei in serios, filmul e plin de haz, cu cateva situatii cu adevarat comice. Dar cel mai mare castig e acela ca ajungi sa revezi unii din cei mai misto actori dandu-si replica intr-un film parca facut pentru fani. Mi-a parut a fi un Burn After Reading in care umorul negru si incalceala naratiunii sunt inlocuite de multe explozii si cartuse goale. Nu e ceva cu adevarat memorabil dar da o buna dispozitie dupa.
Trailer

Un comentariu:

  1. si eu ma astept tot la un burn after reading, mie mi s-a parut coidat sa o vad pe mirren in groaznicul The shadow boxer :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.