miercuri, 27 octombrie 2010

It's a Mad (Man's) world

MAD MEN - SEZONUL PATRU

Mi-a crescut pipota cînd am găsit eroii din Mad Men pe coperta revistei Rolling Stone (nr. 1113 - sept. 16). Înăuntru, multe din misterele serialului despre lumea publicităţii din anii '60.

De exemplu, intriga fiecărui episod e secretă chiar şi pentru actori, pana in momentul difuzarii. Pentru a evita "scurgerile", fiecare pagina de scenariu pe care un scenarist o duce acasa seara e stampilata cu numele sau si trebuie sa o inapoieze in dimineata urmatoare. La fel de meticulos lucreaza si departamentul de cercetare, de la atentia pentru idiomul perioadei pana la batistele de la costum. In studioul din L.A. (poze de pe platou aici) sunt stive de reviste, rapoarte originale de cheltuieli precum si "chitantele" lui Roger Sterling dintr-o deplasare in Durham, North Carolina la clientul American Tobacco (hotel: $2,80, taxi catre restaurant: $1.12, cina: $ 19.44 ). Jon Hamm (Don Draper) a dat probe pentru Mad Men de sase ori si acum are vitiligo (o decolorare a pielii de pe maini) din cauza stresului pe care il produc cele 14 ore de filmare pe zi.

Distribuţia a fost alcătuită intenţionat din veterani necunoscuţi. Nimeni nu-i vroia. Astăzi toată lumea le ştie numele (inclusiv Obama, fan declarat). Si ii doreste pe afis: January Jones (Betty) in thrillerul Unknown alaturi de Liam Neeson, Vincent Kartheiser (Pete) in SF-ul I'm.Mortal, Elisabet Moss (Peggy) a jucat in Get him to the Greek, John Slattery in anuntatul The Adjustment Bureau, Jon Hamm (Don) apare in The Town, ultimul film regizat de Ben Affleck si este curtat pentru noul Superman.

Pentru toate aceste salturi extraordinare de cariera e responsabil Matthew Weiner, creatorul Mad Men. In articolul din Rolling Stone dezvăluie că fiecare din personaje reflectă o faţetă a lui însuşi. Se regăseşte în nehotărîrea lui Peggy, în siguranţa lui Joan, în narcisismul lui Betty sau în abilitatea lui Don Draper de a-i face pe ceilalţi oameni să vrea "să intre în pantofii lui, respectiv pantalonii lui". Exista o permanenta prapastie intre "ceea ce vor oamenii versus ceea ce se asteapta de la ei", cum o zice tipa de la research (Cara Buono), noua aparitie. Întrebarea-cheie la care serialul încearcă să răspundă prin Don are de-a face cu identitatea. "Cine sunt eu? e cea mai mare temă din literatura occidentală", spune Weiner.
În trei sezoane, Mad Men a surprins fanteziile Americii cum n-a făcut-o niciun show după The Sopranos (nu intamplator Weiner a scris pentru ultimele doua sezoane din saga mafiei din New Jersey). Esenţa sezonului 4 (acum în desfăşurare) e cuprinsă în primul episod, cînd Don le arată unor executivi puritani o reclamă cu o puicuţă în bikini: "Atît de bine construit, că nu putem să-ţi arătăm etajul doi". Acelaşi lucru se aplică inclusiv lui Don şi noii companii Sterling Cooper Draper Pryce, o întreprindere care e numai faţadă şi machism.

Sezonul patru tocmai s-a incheiat in State si va asigur, din cele 6 episoade pe care le-am vazut pana acum, ca televiziunea va avea dificultati in a egala o asemenea performanta. Din păcate, TVR 1 a întrerupt difuzarea seriei după numai un sezon şi a înlocuit-o în grilă cu 30 Rock. Nu-i mare pierdere. Mad Man e doar cel mai deştept, mai seducător si mai glamuros serial tv al momentului.

5 comentarii:

  1. am tot ezitat sa incep inca un serial( am prea multe incepute si nu am timp), dar acum recenzia ta m-a convins. Din pacate publicul din Romania, devorator de seriale nu apreciaza asemenea capodopere (altfel nu imi expic cum seriale ca dexter, lost, mad men si altele nu au prins. Pentru "ei" sa fie (fara numar) inima de tigan, mostenirea si tanar si nelinistit.

    RăspundețiȘtergere
  2. La TV n-au prins pentru ca publicul care le gusta le vede deja pe interneti de multe vreme... ceilalti sunt pe alte lungimi de unde.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti cam trebuie un pic de rabdare sa prinzi gustul acestui serial, dar o data ce te prinde...

    RăspundețiȘtergere
  4. Serialul e într-adevăr superb. Acum savurez și eu sezonul 2. Greu de imaginat ceva ce să-l egaleze curând.

    Eu unu i-aș compara importanța cu cea a Battlestar Galactica (varianta recentă) în lumea serialelor și filmelor SF.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adi Dragos: Ma bucur ca iti place. Nu toata lumea gusta genul.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.