miercuri, 13 octombrie 2010

Ace in the Hole

SAU MARELE CARNAVAL

Astazi in Chile, cei 33 de mineri blocati de 69 de zile la 700 metri adancime in subteran incep sa fie scosi (cu bine) la suprafata. Operatiunea de salvare "fara precedent in istoria umanitatii" (sau "salvarea secolului" cum aud chiar acum la stiri) a atras atentia lumii intregi si mii de up-date-uri online minut cu minut.

Cu 60 de ani in urma, un reporter ambitios si individualist esuat la ziarul local din Cuca Macaii, varianta din New Mexico, ajunge primul in pestera unde un localnic a fost prins de prabusirea unui perete. Cinicul Chuck Tatum (Kirk Douglas joaca rolul cu un apetit urias) realizeaza imediat ca poate sa vanda scump povestea si creaza o furtuna in presa care, fireste, ii scapa de sub control. "Un portret necosmetizat al celei mai urate fete a naturii umane..." (Ed Gonzalez)


(trailer original)

Ace in the Hole (1951) e unul din titlurile obligatorii din filmografia lui Billy Wilder (alaturi de Sunset Boulevard, Some like it Hot, The Apartment). Frenezia mediatica, goana dupa audienta cu orice pret, atractia gloatei pentru spectacolul morbid (excelenta scena in care un convoi de oameni e atras de locul accidentului ca de circ - titlul original al filmului era The Big Carnival) sunt teme pe care nimeni nu le abordase cu atata luciditate pana atunci (si ma tem ca putini dupa el - Fellini a facut-o tangential in La Dolce Vita).

Astazi, la ora locala 18.48, cand pe ABC News avem live video de la mina San Jose, yahoo news ne spune ca "15 din 33 de mineri au fost deja eliberati" iar peste 2000 de jurnalisti din 37 de tari sunt prezenti la fata locului din prima zi, satira media Ace in the Hole este mai actuala ca niciodata.

2 comentarii:

  1. l-am vazut acu' ceva vreme ... necesita o reluare

    RăspundețiȘtergere
  2. Un film clasic ce merita vazut. Billy Wilder si Kirk Douglas: un mare regizor si un actor de aceeasi talie.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.