luni, 27 septembrie 2010

Guest post: Mysterious Skin (2004)

*va suprindem cu un nou articol de seria de guest-post-uri "cititorii nostri recomanda" si o lasam pe Cami sa prezinte un film misto cu unul din actorii ei preferati.

rating: Colectabil

Ca toate filmele in care joaca Joseph Gordon Levitt, si acesta e unul care-ti provoaca o neliniste ciudata, o dezordine, o tensiune primara. E usor sa intuiesti ceea ce se petrece in aceasta poveste, fara macar sa-ti fie trasat de niste imagini sau cuvinte clare si acest lucru te sperie. Mysterious Skin e un film despre doi tineri, unul care-si accepta si-si asuma copilaria ca fiind cea care l-a format drept un gay convins (Neil) si unul care-si uitase momentele cele mai importante din copilarie, insa  le cauta cu infrigurare mai tarziu (Brian). Povestea merge in trecutul si in viitorul a acestor doua personaje care nu au nimic in comun.

Trecutul lui Brian, oarecum stanjenitor si deranjant, se remarca prin faptul ca a pierdut cateva ore din copilaria lui, ore pe care nu si le aminteste decat in crampeie de amintiri ce-l terorizeaza, prin cosmaruri ori printr-o hemoragie nazala ciudata urmata de lesin. Devine din ce in ce mai convins ca motivul disparitiei acelor 6 ore din viata lui este identic cu al unei fete dintr-un orasel din apropiere, fapt ce-l ajuta sa-si aminteasca ca mai era un baiat cu el in acele momente cruciale.


Alternativ, mergem in viitorul lui Neil, cel care, format abrupt ca un tanar gay, se bucura de placerile sexualitatii sale precoce, urmarind un vis din copilarie pe care nu mai reuseste sa-l implineasca. Declinul vietii sale si totodata, al fericirii, il apasa din ce in ce mai mult pana cand realizeaza ca odata, demult, in copilaria sa, trebuia sa apuce un alt drum. Sfarsitul filmului parca incearca sa aduca o consolare celor doua personaje si sa le ridice mai presus de conditia lor umana care, desi la suprafata pare satisfacatoare, totusi e precara. Astfel ramai cu un gust amar si cu impresia ca unele rani nu se vindeca niciodata.

Cum am mai spus si aici, Joseph Gordon Levitt joaca rolul la perfectie. El exprima genul androgin, iubit de ambele sexe, prin felul in care se imbraca, merge, vorbeste sau priveste. Iar Brady Corbet (Brian) este exact opusul lui: lipsit de orice instict sexual, tocilar, naiv, timpuriu.

Filmul in sine, desi presarat cu scene de violenta sexuala si nu numai, are un soi de stralucire data de regia lui Gregg Araki care alterneaza, desi nu compenseaza cu acestea, ca si cum ar vrea sa simtim paradisul pierdut. Totusi, trebuie sa recit acordul parintilor de pe imdb in privinta filmului si sa va previn:
Alcohol/Drugs/Smoking: 8/10
Sex and Nudity: 10/10
Violence and Gore: 6/10
Profanity: 9/10
Frightening/Intense Scenes: 10/10

articol scris de Camelia

Trailer

6 comentarii:

  1. felictari pt recenzie. am vazut toate filmle in care acest actor talentat detine rolul principal. cel mai mult mi-a placut brick.filmul de azi m-a cam dezgust chiar daca Gordon Levitt a facut un rol excelent.

    RăspundețiȘtergere
  2. pe mine nu m-a dezgustat deloc, dezgustator e poate (bine, nu chiar) i love you philip morris, iar gordon e intr-adevar multitalentat, cerealele alea slow-motion-ale au fost dupa parerea mea sarea si piperul filmului :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara sa judec pe cineva, strict din pozitie de detasare si cumva dintr-un plan situat in afara realitatii, nu pot sa nu observ ca suntem mai sensibili la chestiuni ce tin de o sexualitate "diferita" decat la violenta exacerbata si stilizata intr-un mod ilar in unele filme. E fascinant cum gasim toleranta prin intermediul rasului.

    Anyway, punctul meu de vedere era ca am ajuns sa rezist acelor impulsuri viscerale de a ma dezgusta la scenele gay din filme.. pana la urma sunt actori ce joaca roluri. Probabil ca am ajuns atat de sigur ca-mi plac femeile incat nu ma mai simt "amenintat" de iubirile barbatesti afisate pe ecran :)). Poate ca de asta apreciez atat de mult filmul lui Wong Kar Way - Happy Together.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu ma simt dezgustata de subiect, ci mai degraba de anumite scene de perversitate - care puteau avea loc la fel de bine intre doi de sex opus.

    Oricum, felul in care se transforma Joseph Gordon pe mine m-a fermecat definitiv.

    Richie: si are si nota buna pe imdb. Unde le gasesti Richie?

    RăspundețiȘtergere
  5. bine ca imi amintisi de kar way si al sau gay movie, zace in pc de multa vreme

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.